Au învăţat româneşte de la Radio România Actualităţi
În câteva sate din Ucraina sunt locuitori care, deşi nu au nicio legătură cu România, vorbesc româneşte. Ei au crezut ani de zile că există o ţară numită Radio România Actualităţi.
Articol de Radio România Cluj, 03 Februarie 2014, 12:47
În Ucraina, înspre frontiera cu Polonia, la aproximativ 200 de km de nordul oraşului Ujgorod, există ucrainieni care, deşi nu au nicio legătură cu România, vorbesc româneşte.
Ei spun că au învăţat limba ţării noastre ascultând Radio România Actualităţi.
Schimburile culturale cu românii din Ucraina care nu vorbesc româneşte şi cu ucrainienii care ne vorbesc limba după ce au învăţat-o ascultând postul naţional de radio, reprezintă puntea de legătură pe care Centrul Judeţean de Conservare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare din Satu Mare a construit-o deja pentru a putea fi parcursă constant dinspre România înspre Ucraina şi invers.
O "insulă românească"
La graniţa judeţului Satu Mare cu raioanele Vinogradiv şi Hust din Ucraina se află patru sate ai căror locuitori, deşi păstrează încă datinile, obiceiurile şi portul popular românesc, din cauza barierei de izolare de peste 100 de ani, nu mai vorbesc româneşte.
Cele patru comune alcătuiesc insula românească de pe graniţa judeţului Satu Mare cu Ucraina, sau insula volohă, cum o numesc localnicii.
După ce în urmă cu doi ani a descoperit povestea insulei volohe din Ucraina, Felician Pop, directorul Centrului Judeţean de Conservare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare din Satu Mare a înţeles cât de importantă este revitalizarea elementului românesc în cele patru localităţi, iar în prezent primele demersuri sunt pe cale să se materializeze.
Locuitorii celor patru sate nu vorbesc româneşte şi spun că sunt volohi. Însă, o parte dintre copiii din Veleatino vor putea să înveţe limba română cu ocazia unei tabere ce va fi organizată în vara acestui an la Satu Mare.
Audio: Un reportaj de Stela Tudor.