Au fost schiţate principiile bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pentru 2025
România nu îşi mai permite o mărire a anvelopei de cheltuieli nici pe bunuri şi servicii, a explicat premierul Marcel Ciolacu.
Articol de Radio România Actualităţi, 15 Ianuarie 2025, 23:19
La întâlnirea de lucru de la Ministerul de Finanţe, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Tánczos Barna şi conducerea ANAF au creionat principiile bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pentru 2025. România nu îşi mai permite o mărire a anvelopei de cheltuieli nici pe bunuri şi servicii, a explicat Marcel Ciolacu. Iar Tánczos Barna mizează pe îngheţarea fondului de salarii şi de pensii şi o presiune suplimentară pe ANAF pentru o colectare mai bună a TVA-ului.
Reporterul RRA, Petruţa Oprejan are detalii:
Viitorul proiect bugetar va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu după discuţiile de la Ministerul Finanţelor, precizând că 7% va rămâne pentru acest an ţinta de deficit stabilită cu Comisia Europeană şi tot 7% din PIB vor fi alocaţi investiţiilor, investiţii care vor ajunge, în opinia sa, la peste 132 de miliarde, mai mult cu 12 miliarde ca anul trecut. În ceea ce priveşte veniturile la buget, premierul a spus că dacă anul trecut s-a înregistrat o creştere de 27%, în acest an se aşteaptă să se ajungă chiar la 30,1%.
Nu vor fi uitate, a mai spus Marcel Ciolacu, nici veniturile pensionarilor: Am stabilit că vom veni la pensiile mici şi medii până la începutul acestui an cu o suplimentare şi cu o majorare pe tip one-off, până vom vedea execuţia bugetară la prima rectificare, când se va analiza, dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investiţiile prevăzute mai ales în PNRR.
Ministrul finanţelor, crede că trebuie asigurat un control riguros al cheltuielilor, astfel încât România să îşi poată respecta angajamentele luate faţă de partenerii europeni, iar pe partea de venituri trebuie incluse doar cele cu adevărat realizabile.
Tánczos Barna a explicat că ordonanţa de ajustări multisectoriale aprobată de Guvern în luna decembrie a sprijinit considerabil elaborarea noului proiect bugetar: Planul fiscal bugetar structural pe termen mediu asumat de România prevede pentru anul acesta 7%, pentru următorii şapte ani o reducere progresivă a deficitului bugetar până la 3% . Şi acest angajament nu trebuie respectat doar acum, ceea ce construim astăzi, ceea să construim pentru 2025 trebuie să aibă impact şi pentru anii următori, astfel încât pe partea de investiţii să nu reducem sumele alocate pentru investiţii, să creştem constant aceste sume, pe de altă parte, să nu exagerăm pe partea de venituri nerealizabile şi să nu ajungem în situaţia în care diferenţa trebuie acoperită din împrumuturi.
Atât premierul, cât şi ministrul Tánczos Barna au dat asigurări privind rămânerea la acelaşi nivel, ca şi până acum, a Taxei pe Valoarea Adăugată. Mai mult, în perioada următoare se aşteaptă şi la o scădere a inflaţiei.
O creştere a produselor în acest moment, spunea Marcel Ciolacu, nu se justifică, neînregistrându-se practic o scumpire a energiei sau a combustibilului: Nu mărim TVA-ul. De ce nu mărim TVA-ul? Reprezint un partid social democrat. În primul rând, efortul ar fi mutat în mod egal la toţi românii, indiferent de venituri, efort însemnând o scădere a puterii de cumpărare. Eu acest lucru nu îl fac şi mă bucur mult că şi domnul ministru spune acelaşi lucru. În acest moment, consumul o să mai scadă şi automat o să ajungem, o să vedeţi, şi la o scădere a inflaţiei.
Şi agenţiile din cadrul Secretariatului General al Guvernului vor fi reorganizate şi comasate, începând chiar din această lună, mai spunea premierul Marcel Ciolacu, explicând că un demers asemănător va viza şi aparatul propriu de funcţionare al executivului, întrucât România are nevoie de o reformă structurală.