"Atitudine prudentă" în cheltuirea banului public
Premierul Emil Boc spune că este nevoie ca proiecţia bugetară pe 2012 să fie una prudentă care să excludă "apelarea la alte tăieri de pensii şi salarii".
Articol de Petruţa Obrejan, 18 Noiembrie 2011, 19:42
Criticat de opoziţie pentru felul în care se pare că va arăta bugetul pe anul viitor, căci avem doar date preliminarii până săptămâna viitoare, când acesta se va definitiva, premierul explică că este necesară o atitudine prudentă în cheltuirea banului public.
Premierul Emil Boc a dat din nou detalii la Radio Romania despre principiile pe care s-a bazat Executivul atunci când a elaborat bugetul şi nu a arătat optimism în ceea ce priveşte creşterea veniturilor cetăţenilor, precizând, totuşi, că se vor lua anumite măsuri, pe cât este posibil.
Chiar dacă România se află într-o situaţie economică mai bună decât alte ţări din Uniunea Europeană, şi asta, afirmă premierul Emil Boc, datorită măsurilor luate de guvern şi susţinute de populaţie, este nevoie ca proiecţia bugetară pentru 2012 să fie una realistă, prudentă, care să excludă, din start, apelarea, anul viitor, la alte tăieri de pensii şi salarii.
El a precizat că există o serie de avantaje care trebuie susţinute, şi anume: existenţa unei datorii publice printre cele mai mici din Uniunea Europeană, una dintre cele mai joase inflaţii din ultimii 20 de ani şi un deficit aflat sub control.
Investiţiile şi locurile de muncă, priorităţile Executivului pentru 2012
Emil Boc a adăugat că în 2012 priorităţile guvernului vor fi investiţiile şi locurile de muncă. De aceea, prin ultima rectificare bugetară s-ar acordat mai mulţi bani anumitor ministere. Chiar şi aşa, educaţia nu primeşte mai puţini bani, Emil Boc susţinând că fondurile sunt doar altfel aranjate şi se vor aloca pe relev.
"Primăriile plăteau până acum la şcoli cheltuielile de întreţinere, cu iluminatul şi celelalte utilităţi. Acum, Guvern, printr-o altă formulă, va plăti aceşti bani în funcţie de elev, ca urmare a aplicării Legii educaţiei naţionale, şi nu va mai plăti primăria din vechile surse. Deci, despre aceasta este vorba, în esenţă, de aplicare a unei prevederi în Legea educaţiei naţionale, care spune foarte clar: banul trebuie să urmeze elevul", a afirmat premierul.
Cei mai mulţi bani, însă, a primit Ministerul Sănătăţii la noua rectificare, Emil Boc afirmând că aceştia erau necesari pentru plata datoriilor spitalelor şi pentru medicamente.
Pe lângă aceşti bani, a mai spus premierul, sunt necesare şi alte măsuri, inclusiv o nouă lege a sănătăţii şi un pachet minimal de servicii, dar şi unele prevederi speciale pentru medici.
"În anul 2012 vom putea stabili în anumite domenii, prin hotărâre de guvern, excepţii de la regula ocupării unui post şi şapte. Dacă în sănătate vom observa că există un necesar mai mare de posturi, sau în educaţie, sau poate în anumite componente ale adminsitraţiei, prin hotărâre de guvern vom putea aloca mai multe posturi în aceste domenii, pentru că, deja, procesul de restructurare începe să-şi arate roadele şi vom putea să corectăm acolo unde au apărut deficienţe", a spus premierul Boc.
Un factor important al obţinerii unei creşteri economice de 4,5%, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, l-a constituit agricultura, şi asta pentru că subvenţiile acordate fermierilor, spunea Emil Boc, au venit la timp.
El i-a asigurat pe fermieri de menţinerea la acelaşi nivel şi în 2012 a subvenţiilor.