Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Atenţionare ANM : Ger cu valori sub minus 10 grade în toată țara

"Apel matinal" - Invitat Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.

Atenţionare ANM : Ger cu valori sub minus 10 grade în toată țara
Foto: pixabay.com

Articol de Radio România Actualităţi, 19 Februarie 2025, 09:17

"Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu

Încă ninge în Capitală. Fulguiește, e adevărat. O ninsoare așezată așa, de vreo trei zile, stratul de zăpadă "ochiometric" și aici punem ghilimele, cred că a trecut de jumătate de metru. Avem însă celebra "fleoșcăială", mai ales dacă suntem pietoni. Dar cred că a sosit momentul să aflăm mult mai multe amănunte de la un specialist. Cum spuneam, s-a tot depus zăpada prin Capitală și prin sudul României. Aflăm însă în continuare la ce să ne așteptăm, din punct de vedere meteo, de la invitatul nostru, invitatul "Apelului matinal", Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie. Bună dimineața!

Bună dimineața!

De câteva zile îi întreb pe invitații noștri aici, la "Matinal", la 8:30, cum au ajuns la serviciu, cum s-au mișcat, mai ales prin Capitală. V-ați descurcat? A fost greu de ajuns, înzăpezite aleile?

Pe aleile secundare s-a intervenit atât cât s-a putut, însă pe aleile principale deplasarea a fost mult mai ușoară, dacă ținem cont că din sectorul 4 trebuie să ajungem la Administrația Națională de Meteorologie, în sectorul 1. O distanță destul de apreciabilă, dar trebuie să facem un efort și să ajungem, cu siguranță, acolo unde muncim până la urmă, la fel ca și dumneavoastră și toți românii, până la urmă.

Evident. Noi zâmbim, zâmbim, și mai ales colegele, pentru că le-am fredonat toată iarna: "Ninge iar, ninge iar", cu speranța că va ninge, și de trei zile zăpada este în București. Ce a provocat schimbarea, poate atât de radicală, a vremii?

Într-adevăr, a fost o schimbare semnificativă. Cu 24 de ore înainte aveam 12-13°C și iată că, la 24 de ore distanță, în sistem frontal, sigur că da, un ciclon format la schimbul de masă de aer foarte rece. Știm cum se întâmplă și vara, atunci când înregistrăm cantități impresionante de precipitații, pe un fond și de convergență locală, capitala fiind influențată și de ceea ce înseamnă insulă. Efectul insulei de căldură urbană a înregistrat cel mai gros strat de zăpadă în acest episod de iarnă autentic, având în vedere și manifestarea în zona de sud-est, acolo unde am avut cele mai mari grosimi ale stratului de zăpadă. Înregistrăm la finalul acestui episod de strat de zăpadă, pentru capitală, cele mai mari grosimi la cele trei stații: Filaret 47 cm, Băneasa - 41 cm, Afumați - 32 cm. Nu avem un record din această perspectivă, în iarna 2011-2012 am avut la Bucureşti cel mai mare strat de zăpadă: 72 cm. Însă, într-adevăr, peste 40 cm reprezintă pentru întreg anotimpul şi după foarte multe ierni în care în capitală nu am mai avut un strat consistent de zăpadă, până la urmă un normal al datei din calendar.

Da, vestea bună, dacă ne gândim la ce s-a mai întâmplat prin ţară în ultimii ani este că nu a bătut vântul, practic zăpada nu a fost viscolită. Tocmai de aceea nu am avut nici drumuri blocate, poate... şi nu poate, s-au mişcat bine şi cei de la deszăpezire. Dar la ce să ne aşteptăm în zilele următoare, până la finalul acestei săptămâni, de exemplu?

Aşa este, vestea bună din acest episod sau lucrurile bune din acest episod trebuie să le luăm din perspectiva importanţa stratului de zăpadă pentru ceea ce înseamnă cel puţin pentru agricultură, şi nu numai, mai ales că urmează o perioadă foarte geroasă. Deja ştim, /este/ în vigoare avertizarea până în această dimineaţă la ora 10:00 pentru jumătatea nordică a ţării, acolo unde în următoarele zile vremea va fi deosebit de rece, nopţi și dimineţi geroase, valori între -17, -10 grade Celsius, chiar mai coborâte. Și cu siguranță în această dimineață vom actualiza această avertizare, ținând cont de faptul că nu numai în zonele centrale, nordice ale țării temperaturile vor coborî atât de mult, ci și în partea de sud a țării, având în vedere deja că, pe măsură ce cerul se va însenina, precipitațiile, observăm, deja sunt în diminuare, vom consemna temperaturi din ce în ce mai coborâte până la finalul acestei săptămâni și chiar debutul săptămânii viitoare și în partea de sud - sud-est a țării, cu valori care vor fi sub pragul de ger, -10, chiar -15 grade inclusiv în capitală, această săptămână, practic, fiind cea mai rece săptămână din această iarnă și din luna februarie a acestui a acestui an.

Vine gerul, vine gerul, va îngheța și Dunărea? Apropo, n-au mai fost sloiuri, spun localnicii, de vreo șase, şapte ani.

Cu siguranță la această întrebare trebuie să vă răspundă colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire, care monitorizează tot ce înseamnă ape de suprafață și subterane. Și exact ce vă spuneam, acest episod va contribui și la îmbunătățirea rezervei și resursei de apă, ținând cont că debutul anului, cel puțin ianuarie și chiar și până în prezent, am înregistrat cantități deficitare de precipitații și chiar cu acest strat de zăpadă înregistrat la nivelul zonei de sud-est a țării, înregistrăm o cantitate deficitară pentru luna februarie, nu depăşim 10 litri pe metru pătrat la nivel naţional, cantitate medie, pentru că în restul ţării, din păcate, nu a nins şi ştim cu toţii ce înseamnă beneficiul prezenţei de zăpadă, în condiţiile în care în zonă vom avea temperaturi sub pragul de ger. Așadar, atenție, în următoarea perioadă, cel puțin pentru monitorizarea stării de vegetație a culturilor înființate în toamnă şi, sigur că da, ne bucură zăpada din aceste zone, ținând cont că minus 10 grade înseamnă un prag de risc și rezistență a culturilor la ceea ce ar putea însemna gerul în următoarea perioadă, mai ales că vor fi multe nopți și dimineți reci. După 25 februarie ne așteptăm la creșteri ale valorilor de temperaturi, la început în partea de vest a țării, maxime de peste 10 grade Celsius, cel mult 13, după care și în restul țării.

Mă bucur ca aţi punctat, apropo de rezerva de apă din sol după seceta prelungită. Cum va arăta primăvara? Dar gerul să sperăm că nu va mai veni prin martie, nu vom mai avea parte de o zăpadă a mieilor.

La acest moment, debutul lunii martie și chiar următoarea săptămână, 3-7 martie, menține semnalul unor valori de temperaturi mai ridicate și al unui deficit de precipitații. De aceea, cu siguranță fermierii se bucură enorm, deci, și cred că și noi până la urmă despre ceea ce s-a întâmplat în Capitală, mai ales copiii, după atâția ani în care în Capitală nu am avut ninsori pentru ceea ce înseamnă efectele benefice ale stratului de zăpadă, în condițiile în care, așa cum spuneam, și în aceste zone valorile vor coborî sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius. Şi asupra rezervei, pentru că înainte de acest episod vorbeam de o rezervă în limite satisfăcătoare, ţinând cont că ianuarie a fost foarte cald, a fost deficitar, am avut o cantitate medie de până la 50% din normalul pluviometric al unei luni ianuarie, iar la acest moment, prima jumătate a lunii februarie înregistrează, de asemenea, o cantitate deficitară, doar 20 la sută din normalul pluviometric al unei luni februarie, în condițiile în care februarie este și cea mai săracă lună în precipitații a anului și a iernii, semn că în continuare va fi nevoie să ningă sau să plouă, dar, cu siguranță, ninsorile, în condițiile în care se va încălzi, vor fi posibile predominant precipitații sub formă de ploaie.

Dacă va fi să ningă, să ningă așezat, să nu bată vântul. Chiar, crivățul ce mai face? Vine gerul, dar sperăm că fără vânt năbădăios.

Da, vine gerul și cu siguranță valori sub minus 10 grade în toată țara, mai puțin în extremitatea de vest, acolo unde nu vom avea valori pe parcursul nopților minus 7 - minus 8 grade, însă și maximele în cea mai mare parte a țării, și mă refer aici în special la Transilvania, în Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, valorile pe parcursul nopților se vor încadra între minus 18 - minus 10 grade, iar în sudul, estul și centrul țării temperaturile se vor menține coborâte și pe parcursul zilelor, având în vedere că maximele vor fi negative, minus 6 - minus 7 grade Celsius. Iată că vorbim de o săptămână foarte, foarte friguroasă, geroasă pe parcursul nopților și dimineților.

Ne îmbrăcăm bine să nu ne înghețe vârful nasului. Şi dacă-mi permiteți o ultimă curiozitate: ce anotimp iubiți cel mai mult?

Vara.

Vara. Vara să fie, o așteptăm. Cu mulțumiri! Zi frumoasă.

Zi frumoasă și dumneavoastră și tuturor!

Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie, invitatul de miercuri al "Apelului matinal"./editor Florin Lepadatu/

Masă caldă ori pachet de alimente pentru peste o jumătate de milion de copii
România 21 Februarie 2025, 19:17

Masă caldă ori pachet de alimente pentru peste o jumătate de milion de copii

Programul va fi extins treptat astfel încât, până la începutul anului școlar 2029-2030, să fie aplicat la nivel național.

Masă caldă ori pachet de alimente pentru peste o jumătate de milion de copii
Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu s-a întâlnit la Braşov cu elevii și studenții
România 21 Februarie 2025, 19:05

Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu s-a întâlnit la Braşov cu elevii și studenții

Întâlnirile au fost moderate de elevi, tinerii dezvoltându-și astfel competențele de comunicare, implicare civică și gândire...

Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu s-a întâlnit la Braşov cu elevii și studenții
Ordine ale CNA pentru eliminarea conținutului ilegal de pe platformele de socializare virtuală
România 21 Februarie 2025, 18:51

Ordine ale CNA pentru eliminarea conținutului ilegal de pe platformele de socializare virtuală

CNA a explicat tipurile de materiale ilegale și a prezentat și o serie de recomandări pentru români.

Ordine ale CNA pentru eliminarea conținutului ilegal de pe platformele de socializare virtuală
Transport agabaritic de aproape 800 de tone, record pentru șoselele din România
România 21 Februarie 2025, 18:49

Transport agabaritic de aproape 800 de tone, record pentru șoselele din România

Transportul urmează să ajungă la Termocentrala Mintia din județul Hunedoara pe 4 martie.

Transport agabaritic de aproape 800 de tone, record pentru șoselele din România
S-a înființat Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României
România 21 Februarie 2025, 18:46

S-a înființat Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României

Președinte al BEC a fost ales judecătorul Cristinel Grosu.

S-a înființat Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României
Marcel Ciolacu: România nu are niciun motiv de îngrijorare din punct de vedere al securității
România 21 Februarie 2025, 18:21

Marcel Ciolacu: România nu are niciun motiv de îngrijorare din punct de vedere al securității

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Bruxelles cu șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Marcel Ciolacu: România nu are niciun motiv de îngrijorare din punct de vedere al securității
Sălaj: În ultimele zile, instituțiile publice au rămas fără sute de angajați
România 21 Februarie 2025, 16:21

Sălaj: În ultimele zile, instituțiile publice au rămas fără sute de angajați

În urma modificării legii prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul, sunt instituții din județ care au rămas cu două...

Sălaj: În ultimele zile, instituțiile publice au rămas fără sute de angajați
Daniel David: Planurile-cadru trebuie să unească toate părțile implicate
România 21 Februarie 2025, 16:18

Daniel David: Planurile-cadru trebuie să unească toate părțile implicate

Ministrul educației, Daniel David, a explicat care sunt următoarele etape de parcurs pentru ca noua programă școlară să intre...

Daniel David: Planurile-cadru trebuie să unească toate părțile implicate