Atenţie la muşcăturile de căpuşe
Cazurile generate de muşcăturile de căpuşe s-au înmulţit în ultima vreme, în principal din cauza vremii tot mai călduroase.
18 Iunie 2010, 13:44
Direcţiile de sănătate publică din ţară avertizează asupra riscurilor la care se expun cei ce sunt muşcaţi de căpuşe. Cazurile s-au înmulţit în ultima vreme, în principal din cauza vremii tot mai călduroase.
Medicii spun că în sezonul cald au cei mai mulţi pacienţi muşcaţi. Este sezonul concediilor, iar oamenii ies în aer liber, la marginea pădurilor sau la iarbă verde în parcuri şi grădini.
Îngrijorător este, spun cei de la direcţiile de sănătate publică, faptul că a crescut şi numărul cazurilor de boală Lyme, o boală infecţioasă cauzată de o bacterie pe care o transmit unele căpuşe.
Boala Lyme mai este numită şi "cu o mie de feţe" deoarece imită simptomele altor afecţiuni şi atacă întregul organism. Nu toată lumea care a fost muşcată de căpuşe are obligatoriu boala.
Chiar şi aşa, fără respectiva afecţiune, cei muşcaţi trebuie să se prezinte la medic în maxim 48 de ore pentru a evita un tratament complicat şi de lungă durată.
Corespondenţii noştri ne-au transmis că la Sibiu, în luna mai, au fost confirmate cinci cazuri de boală Lyme, faţă de doar trei cazuri înregistrate pe tot parcursul anului trecut. Multe cazuri de muşcături şi în Alba - zece, de la începutul verii - şi în Sălaj - şase, înregistrate numai în ultimele zile.