Atelier de cosit organizat miercuri, 1 iulie, în Dumbrava Sibiului
Muzeografi și angajați ai muzeului, împreună cu toți cei interesați, vor porni la coasă încă de la primele ore ale dimineții , ora 7, așa cum obișnuiau să facă pe vremuri țăranii.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 30 Iunie 2020, 21:45
În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se organizează miercuri, 1 iulie, un atelier interactiv de cosit fâneață, la care este invitat și publicul doritor să încerce practicarea acestei activități tradiționale din lumea satului de altădată.
Muzeografi și angajați ai muzeului, împreună cu toți cei interesați, vor porni la coasă încă de la primele ore ale dimineții , ora 7, așa cum obișnuiau să facă pe vremuri țăranii.
,,În vechime, cositul ierbii și a holdelor de secară aveau o mare importanţă într-o gospodărie din satele de odinioară. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau, atunci când aveau de cosit, și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn, pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute - piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Pentru cei care vor să încerce experiența cositului și să lucreze în rând cu clăcașii Muzeului ASTRA, vor fi puse la dispoziție coasele gata ascuțite.
Iar la fel ca în satul de altădată, la prânz, în hotarul fâneței se va face o masă câmpenească la care cosașii vor mânca slană cu ceapă. Atelierul interactiv de cosit fâneața este o componentă importantă în cadrul Programului Grădină și Peisaj în Muzeul ASTRA.