Atacul armat de la coafor zguduie Poliţia Capitalei
Atacul armat comis luni de către un angajat al MAI, soldat cu doi morţi şi şase răniţi, a dus la schimbări în lant la vârful Poliţiei Capitalei şi la evidenţierea unor nereguli în ministerul de interne.
07 Martie 2012, 18:56
Şeful poliţiei române, Liviu Popa, a dat lămuriri suplimentare în cazul atacului armat de luni şi a precizat câteva date despre autorul atacului.
Potrivit redactorului RRA Daniela Mănuţă, şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a afirmat ca Gheorghe Vlădan, autorul atacului armat de luni, a obţinut permisul de port armă "prea uşor".
El a mai spus că de la dosar lipseau anumite acte, iar ofiţerii care s-au ocupat de autorizarea deţinătorului vor fi cercetaţi.
"Am stabilit că dosarul de autorizare a fost incomplet, lipsea avizul psihologic, lipsea cazierul judiciar şi lipsea fişa de cunoaştere a petentului care ceruse autorizarea de deţinător de armament letal.
"Urmare a constatărilor făcute vom sesiza parchetul competent cu privire la comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu faţă de ofiţerii care au fost implicaţi în autorizarea deţinătorului de arma", a spus Liviu Popa.
Poliţiştii de la Secţia 14 din Capitală vor fi cercetaţi în prealabil pentru că nu au respectat unele proceduri la soluţionarea plângerilor contra bărbătului care a ucis două femei şi a rănit alte şase persoane în coaforul din zona Dorobanti din Capitala.
Foto: Reconstituirea atacului de la salonul din Capitală. Sursa: Institutul Naţional de Criminalistică.
Nereguli
În urma unui raport al IGPR au ieşit la iveală mai multe nereguli la nivelul Poliţiei Capitalei - a spus şeful Poliţiei Române, chestor Liviu Popa.
"S-a dispus cercetarea prealabilă faţă de şapte ofiţeri cu funcţie de conducerea din Direcţia Generală de Poliţie a municipiului Bucureşti. Şeful Poliţiei Capitalei, adjunctul pe probleme de logistică, şefi de servicii şi birouri", a afirmat chestorul Liviu Popa.
Chestorul Viorel Vasile a fost înlocuit de Lucian Guran la conducerea Poliţiei Capitalei.
Acesta a mai fost şef al Poliţiei Capitalei din decembrie 2009 până în martie anul trecut când a fost detaşat la Ministerul de Interne
Procurorii Parchetului General au precizat că vor reţine circumstanţe agravante la comiterea crimelor din salonul din capitală, pe motiv că autorul masacrului, Gheorghe Vlădan, a premeditat crimele.
Până la numirea lui Lucian Guran au fost vehiculate alte două nume la sefia Politiei Capitalei, unul fiind al lui Niculae Marinescu, cel care ar fi aprobat cererea lui Gheorghe Vlădan pentru permisul de port armă.
Autorul atacului va fi expertizat psihiatric
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Diana Surdu, anchetatorii au prezentat stadiul anchetei, în cadrul unei conferinţe susţinute de adjunctul procurorului general, Marius Iacob, şi de procurorul-şef Valentin Şelaru.
Autorul atacului armat, Gheorghe Vlădan, va fi transferat la spitalul Penitenciarului Jilava pentru o expertiză psihiatrică care ar putea dura şi trei săptămâni, spune procurorul şef Valentin Şelaru.
"Am dispus expertiza medico-legală psihiatrică, deoarece ea este obligatorie, potrivit articolului 117 din Codul de Procedură Penală, dat fiind faptul că încadrarea juridică reţinută în sarcina inculpatului este cea de omor deosebit de grav şi, respectiv, tentativă la această infracţiune. În toate situaţiile, indiferent că sunt victime multiple, o singură victimă, că fapta a fost săvârşită cu arma de foc, cu alt mijloc contondent, se dispune efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice", a declarat Valentin Şelaru.
Potrivit adjunctului procurorului general, Marius Iacob, autorul atacului a consumat alcool, la momentul recoltării având o alcoolemie de 0,25 grame la mie şi a luat medicamente antidepresive înaintea de comiterea masacrului, care a durat 3 minute şi 27 de secunde, cu tot cu cearta cu soţia sa.
În urma percheziţiei domiciliare, au fost găsite mai mult de 20 de cartuşe deţinute ilegal. Acesta este unul din motivele pentru care au fost extinse acuzaţiile.
S-a adăugat circumstanţa agravantă a premeditării, dar şi infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, a mai spus procurorul Marius Iacob.
Parchetul General a mai dezvăluit că o femeie cu un copil au plecat cu şapte secunde înainte ca Gheorghe Vlădan să intre în salonul din capitală, pe motiv că era prea aglomerat, spunând că va reveni.
De la locuinţa atacatorului au fost ridicate şi patru baionete şi înscrisuri olografe.
Procurorul Marius Iacob a confirmat că ancheta va fi extinsă şi pentru lămurirea împrejurărilor în care Gheorghe Vlădan a dobândit permis de port armă, estimând că cercetările vor dura aproximativ şase săptămâni, până dosarul va fi trimis în instanţă.