Asomarea porcilor la Sibiu
În judeţul Sibiu toţi medicii veterinari din comune s-au dotat cu asomatoare încă de-acum trei ani, când Colegiul Medicilor Veterinari din judeţ a cumpărat peste 40 de pistoale cu glonţ captiv.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 16 Decembrie 2010, 16:12
În judeţul Sibiu toţi medicii veterinari din comune s-au dotat cu asomatoare încă de-acum trei ani, când Colegiul Medicilor Veterinari din judeţ a cumpărat peste 40 de pistoale cu glonţ captiv.
Cu toate că există destule asomatoare, mai puţin de o treime din gospodării sibieni apelează la acest mod de sacrificare a porcilor pentru Crăciun.
Taxa pentru asomare este de 10 lei pentru fiecare porc, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu, Radu Nechiti.
Acesta spune că ceva mai receptivi la folosirea asomatorului sunt ţăranii din fostele sate săseşti de pe Valea Hartibaciului, deoarece această metodă era utilizată, cu mult timp în urmă, de saşii din aceste aşezări.
Înainte de a înjunghia porcul ei foloseau tot un fel de asomator, un dispozitiv mecanic mai primtiv dar pe acelaşi principiu ca pistolul cu glonţ captiv de astăzi.
Unii medici veterinari din aceste comune şi-au cumpărat chiar mai multe asemenea pistoale cu glonţ captiv pentru a face faţă numărului mare de solicitări din această perioadă dinaintea Crăciunului.