Asociaţiile bolnavilor de cancer reclamă "lipsa morfinei"
Asociaţiile pacienţilor bolnavi de cancer spun că în ultimii zece ani aproximativ 10 medicamente citostatice au dispărut treptat. Ministrul sănătăţii a declarat că nu se pune problema de o criză a medicamentelor oncologice.
Articol de Adriana Turea, 29 Februarie 2012, 19:13
Asociaţiile pacienţilor bolnavi de cancer au reclamat, în ultimul timp, insistent lipsa morfinei, ba chiar au acuzat ministerul de lipsă de interes.
De altfel, aceleaşi asociaţii spun că în ultimii zece ani aproximativ 10 medicamente citostatice au dispărut treptat, fiind vorba mai ales de cele ieftine.
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, susţine că în piaţa românească a medicamentelor există mai multe tipuri de morfină, cunoscute de medicii de specialitate care ar fi trebuit să recomande soluţii alternative.
Cât priveşte lipsa acută de morfină din ultima vreme, chiar guvernul s-a văzut obligat să intervină în această chestiune, iar acum o săptămână, executivul a alocat din fondul de rezervă, suma de 750.000 de lei pentru cumpărarea de astfel de medicamente.
Acum problema a dispărut şi nu se pune problema de o criză a medicamentelor oncologice, a declarat ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau.
Şeful sănătăţii susţine că existră trei categorii de medicamente necesare bolnavilor de cancer, ce au generat probleme pe piaţa românească, printre ele regăsindu-se cele cu producător unic pentru care nu există nicio alternativă.
"Unele medicamente, în special în clasa oncologică şi care fac parte în protocoale terapeutice, sunt foarte ieftine şi sunt consumate într-un volum foarte mic, iar din cauza aceasta nu reprezintă un interes comercial pentru piaţa farmaceutică deşi sunt necesare. Aceste medicamente nu sunt aduse la noi în ţară. Acestea sunt în număr de 30-34, în funcţie de opţiunile specialiştilor." a declarat ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau.
"Singura noastră armă în acest sens este Unipharmul care are posibilitatea să cumpere inclusiv acele medicamente care nu au autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentului respectiv, cu aprobarea ministrului sănătăţii", a adăugat Ritli Ladislau.
În legătură cu lipsa morfinei, ministrul sănătăţii crede că, pe de o partea fost vorba de o culpă a Multipharm a care ar fi trebuit să anunţe cu două luni înainte că se retrage din România, dar nu a făcut acest lucru.
Pe de altă parte, există bani pentru achiziţionarea de medicamente dar controlul din ultimele zile a demonstrat că unele spitale au rămas fără din cauză că nu au organizat licitaţii pentru achiziţionare.
Riscul dispariţiei anumitor medicamente
Producătorii de medicamente ameninţă că pleacă din România şi în consecinţă există riscul dispariţiei unor medicamente.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, spune că nu se întâmplă acest lucru din cauza preţului mic al medicamenelor sau din cauza datoriilor pe care le are statul către ei.
"Motivul real pentru care dânşii vor să plece sau vor să retragă unele medicamente, cu toate că la ora aceasta nu există niciun semn concret că ar pleca vreo firmă din România, este această taxă de clawback. Taxa de clawback este principalul element de control al statului asupra cheltuielilor cu medicamente şi reprezintă un mijloc de protecţie al pacienţilor pentru a nu-i lăsa să plătească sau să nu aibă acces la tratament", a declarat Lucian Duţă.
"Rămâne să stabilim eventuale modificări sau înţelegeri cu producătorii de medicamente, astfel încât pacienţii să nu se confrunte cu acest lucru", a adăugat acesta.
Mai trebuie spus că tratamentul cu citostatice este gratuit prin programul naţional derulat de ministerul sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru care sunt alocaţi anul acesta 830 de milioane de lei.