Asociaţii ale pensionarilor cer banii "daţi în plus la CAS"
O decizie recentă a Curţii Constituţionale scuteşte de la plata CAS o parte dintre pensionari.
Articol de Diana Domenico, 19 Aprilie 2012, 13:47
Creşte numărul pensionarilor care vor să obţină în instanţă banii plătiţi în plus pentru asigurările de sănătate, încurajaţi de decizia recentă a Curţii Constituţionale potrivit căreia contribuţia pentru sănătate de 5,5 procente se poate reţine doar pentru partea din pensie care depăşeşte 740 de lei.
Chiar dacă hotărârea Curţii nu se aplică retroactiv, pensionarii susţin că statul trebuie să îndrepte greşelile de până acum.
Impactul bugetar al deciziei Curţii Constituţionale nu a fost încă evaluat de guvern, cu atât mai puţin în cazul în care instanţele recunosc dreptul reclamanţilor de a primi banii din urmă.
Asociaţiile de pensionari spun că începând chiar de anul trecut au adresat nenumărate sesizări guvernului Boc cerând, faţă de aplicarea procentului de 5,5% numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 şi revenirea la modalitatea iniţială, adică doar pensiile mai mari de 1000 de lei să fie impozitate.
Pentru situaţia actuală, în care pensionarii merg în instanţă să-ţi câştige drepturile, preşedintele Alianţei Europene din Galaţi, Cristea Toader, propune organizarea de pichete inclusiv în capitală, varianta unui câştig în instanţă fiind una care ar putea dura prea mult.
"Am indicat pensionarilor să nu mai meargă la tribunal, sunt oamenii bătrâni, să vină la noi la Asociaţia Europensionarilor şi vom picheta Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Vom picheta PDL-ul pentru că trebuie să înţeleagă să ne dea retroactiv, fără să mai dăm în judecată statul pentru că noi nu avem timp să mai aşteptăm procese. În luna mai vom picheta ministerul muncii şi ministerul sănătăţii la Bucureşti", a afirmat Cristea Toader.
Avocaţii specializaţi în Dreptul muncii susţin că pensionarii au şanse mari să câştige în instanţă atâta timp cât Legea reformei sistemului sănătăţii prevede clar că procentul de 5,5% se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei, ceea ce s-a aplicat până în prezent fiind doar o interpretare greşită a legii.
"Decizia Curţii Constituţionale se aplică numai pentru viitor. Cu toate acestea legea era cât se poate de clară şi prevedea faptul că pentru pensionari contribuţia se aplică numai la veniturile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit. Ori, potrivit Codului Fiscal această limită era fixată la cuantumul de 740 de lei", a spus avocatul Răzvan Vasiliu.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii susţin, pe de altă parte, că ei doar au aplicat reglementările prevăzute în Codul Fiscal subliniind că decizia Curţii nu se va aplica retroactiv.
"Nu putem vorbi de o eroare de interpretare atâta vreme cât în Codul Fiscal şi în Normele la Codul Fiscal s-au dat inclusiv exemple de calcul. Casa Naţională de Pensii nu a făcut nimic altceva decât să pună în aplicare aceste dispoziţii.
"A fost însă ridicată această excepţie la Curtea Constituţională, Curtea s-a pronunţat prin deciziile care au fost publicate în Monitorul Oficial ieri. Urmează ca pe viitor, aşa cum spune chiar decizia Curţii Constituţionale, să punem în aplicare ceea ce a decis Curtea", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Pensii, Angelica Mihail.
Chiar dacă decizia Curţii a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, nu se ştie cu exactitate dacă pensionarii vor primi în luna mai pensiile recalculate după formula actuală, fiind necesare şi nişte reglementări suplimentare prevăzute de Codul Fiscal.