Asociaţia Salvaţi Copiii, program de dotare a secţiilor de neonatologie
Salvaţi Copiii a demarat un program de dotare a secţiilor de neonatologie cu aparatura necesară salvării vieţii nou-născuţilor, iar Maternitatea Odobescu din Timişoara a devenit beneficiara unei astfel de donaţii.
Articol de Alina Bujancă, 30 Octombrie 2024, 14:42
România continuă să ocupe un nedorit loc fruntaş în topul mortalităţii infantile, din cauza faptului că multe maternităţi nu au echipamente performante şi nici suficienţi medici specialişti, dar şi a lipsei educaţiei sanitare în rândul gravidelor din mediile defavorizate. Conform statisticilor, în ţara noastră, la fiecare 7 ore, un copil sub un an moare.
De aceea, asociaţia Salvaţi Copiii a demarat un program de dotare a secţiilor de neonatologie cu aparatura necesară salvării vieţii nou-născuţilor, iar astăzi Maternitatea Odobescu din Timişoara a devenit beneficiara unei astfel de donaţii din partea organizaţiei.
Cu o greutate mai mică de un kilogram, mici cât o pungă de lapte, copiii născuți prematur au nevoie de îngrijiri speciale, iar maternitățile din România nu asigură încă toate condițiile necesare pentru a-i ajuta să trăiască pe cei mai vulnerabili dintre bebeluși.
La Maternitatea Odobescu din Timișoara, ce deservește întreaga zonă de vest a țării, 10% dintre copii se nasc prematur, iar organizația Salvați Copiii a adunat astăzi noi echipamente pentru dotarea secției de neonatologie, valoarea totală a ajutoarelor de până acum ridicându-se la 100.000 euro.
Gabriela Andreescu, președinta organizației: Din păcate, România are încă o rată a mortalității infantile destul de mare, de 5,6‰. Am reușit în ultimii ani s-o scădem, dar comparativ cu media Uniunii Europene este mare, e aproape dublă, așa că trebuie să investim mult în echipamente, pregătirea medicilor neonatologi, dezvoltarea de servicii comunitare pentru a învăța mamele să își controleze sarcina și să meargă la medic și să se hrănească așa cum trebuie, să le învățăm să își îngrijească nou-născutul.
Cele mai multe cazuri de nașteri premature se înregistrează la mamele minore, la cele cu vârste de peste 40 de ani și la femeile care nu merg regulat la medic pentru urmărirea sarcinii.