Asociația Municipiilor din România consideră că este nevoie mai mult ca niciodată de finalizarea reformei administrative a țării
Asociația Municipiilor din România consideră că este nevoie mai mult ca niciodată de finalizarea reformei administrative a țării.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Decembrie 2022, 18:26
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Asociația Municipiilor din România consideră că este nevoie mai mult ca niciodată de finalizarea reformei administrative a țării. Cei mai mulți primari sunt de părere că această reformă trebuie sprijinită de toate partidele politice, având în vedere că legislația din domeniul administrației are un impact major asupra vieții românilor. La București a avut loc astăzi Adunarea Generală a Asociației Municipiilor.
Transmite Felicia Mocanu: ”Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu a făcut nicio reformă administrativă, a declarat astăzi primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. Acesta a obținut la alegerile locale din septembrie 2020 peste 78 % din totalul voturilor valabil exprimate, cel mai mare scor din România.
Constantin Toma: ”Nu este posibil ca România să rămână în aceeași reformă administrativă din 1968. Lumea este în dinamică, totul s-a transformat. Un primar chiar are un rol extraordinar pentru a-și reforma localitatea și de a face lucrurile mai bine. Când am venit în 2016 pentru prima data primar, 44 de milioane venituri, 20 milioane datorii. În anul de grație 2022 am ajuns la 63 de milioane de euro venituri și cu 0 datorii, iar pe fondurile europene am ajuns de pe locul 34 în mandatul trecut pe locul 7, iar acum suntem pe locul 2 în România la atragerea de fonduri europene pe noile apeluri, cu vreo 140 de milioane de euro.”
La rândul său, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, consideră că ”nu poți să faci administrație când nu ai resurse minimale să îți acoperi nevoile de bază”.
Emil Boc: ”Cum poți să faci modernizare, infrastructură, proiecte, să atragi, dacă tu nu ai nici măcar resursă să îți acoperi din propriile venituri salarii. Avem peste 3000 de unități administrative în țara asta, din care aproape o mie nu pot să-și asigure din veniturile lor locale, din impozit și taxe, cheltuielile cu întreținerea, inclusiv cu iluminatul și cu celelalte lucruri.”