Asistenţă medicală de sărbători asigurată de serviciile de gardă
Serviciile de ambulanţă vor avea program normal şi vor asigura eliberarea de certificate constatatoare de deces. Medicii recomandă consumul moderat de grăsimi, dulciuri şi alcool.
Articol de Paul Poteraşi, 24 Decembrie 2012, 10:11
Asistenţa medicală de urgenţă pe perioada sărbătorilor de Crăciun va fi asigurată la nivel naţional prin serviciile de gardă de la sediile Direcţiilor de Sănătate Publică şi de la spitalele importante.
Pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în perioada sărbătorilor de Crăciun, bucureştenii pot apela la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar, Sfântul Pantelimon, Sfântul Ioan, Bagdasar-Arseni, Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, precum şi la Spitalul de Urgenţe Oftalmologie, transmite reporterul RRA Marilena Frâncu.
Pentru copii, asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată de Spitalele Grigore Aexandrescu şi Marie Curie, iar câteva farmacii din Capitală vor avea program permanent.
Direcţiile de Sănătate Publică vor avea un serviciu de gardă permanent la sediile direcţiilor, respectiv în Bucureşti, la sediul din Strada Spiru Haret nr.14.
Serviciile de Ambulanţă vor avea program normal, cu menţiunea că în această perioadă vor asigura şi eliberarea de certificate constatatoare de deces.
De asemenea, în fiecare oraş important din ţară va fi deschisă cel puţin o farmacie.
Medicii recomandă consumul moderat de grăsimi, dulciuri şi alcool
Medicii atrag atenţia asupra riscurilor pe care le prezintă consumul în exces de alimente bogate în grăsimi sau dulciuri şi subliniază că mesajul "Alcoolul ucide" nu este doar un text din reclame.
"Trebuie consumate multe fructe şi legume proaspete. De asemenea, se va evita excesul de dulciuri.
"Cozonacul care este un aliment al sărbătorilor trebuie consumat dimineaţa, cel mult după masa de prânz, dar raţional se va însoţi cu un pahar de lapte.
"Carnea de porc va fi întotdeauna însoţită de o cantitate considerabilă de legume. Trebuie evitat consumul de alcool excesiv", a declarat managerul serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, medicul Alis Grasu.
Un pericol major la care sunt expuşi copii, zilele acestea, îl reprezintă consumul de prea multe dulciuri, care poate duce la diabet.
"Găsim totuşi şi banane şi portocale. Să le oferim copiilor noştri nu doar ciocolată, şi cozonac şi bomboane.
"Din păcate, acesta este un bombardament continuu asupra secreţiei de insulină a pancreasului.
"Forma de diabet pe care o fac copiii este o formă foarte gravă, este diabetul de tip unu, care este dependent de insulină, deci copiii aceia vor avea nevoie de insulină, dacă nu suntem cumpătaţi", a spus şeful centrului de gastro-enterologie şi hepatologie Fundeni, Mircea Diculescu.