Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Asigurarea pentru toți consumatorii, în primul rând pentru cei poate mai afectați de inflație, să poată avea acces la produsele esențiale de bază”

"Apel matinal" - Invitat: George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

”Asigurarea pentru toți consumatorii, în primul rând pentru cei poate mai afectați de inflație, să poată avea acces la produsele esențiale de bază”
Foto: pixabay.com

Articol de Florin Lepădatu, 22 Iunie 2023, 09:08

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizator: Daniela Petrican - Executivul vrea să reia discuțiile cu reprezentanții marilor rețele comerciale alimentare pentru reducerea prețurilor la mai multe produse alimentare considerate de bază. După o primă întâlnire, din informațiile presei, s-a ajuns la un anumit acord de principiu, dar nu a fost avansat niciun procent de scădere. S-a discutat, totuși, despre o listă de alimente precum: carnea, pâinea, uleiul sau legumele, care ar urma să aibă prețuri mai mici la raft. Practic, Guvernul intenționează să plafoneze, pentru câteva luni, adaosul comercial, ceea ce înseamnă că producătorii și distribuitorii ar urma, cel puțin teoretic, să renunțe la o parte din profit. În ce măsură am putea avea prețuri mai mici la alimentele de bază discutăm în "Apelul matinal" cu George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România. Bună dimineața!
George Bădescu: Bună dimineața! Mulțumesc de invitație.
Realizator: Urmează să fie reluate consultări. Ați stabilit coordonatele unei noi întâlniri cu reprezentanții Guvernului?
George Bădescu: Practic, aceste discuții nu s-au oprit niciun moment, am fost într-o comunicare permanentă în principal cu Ministerul Agriculturii, acesta fiind, să zic, punctul de contact. Obiectul lor sau obiectivul acestor discuții a fost tocmai acela de a vedea care ar fi posibilele obstacole sau provocări de ordin tehnic, ca să spun așa, pentru că să nu uităm, totuși, vorbim despre o piață liberă, despre concurență, despre multiple aspecte care ar trebui, cumva, să spunem, evaluate. Și această măsură să nu fie de natură să bulverseze piața, să creeze dezechilibre. Chiar dacă este pe o perioadă limitată, să producă efectul scontat. Deci nu am întrerupt discuțiile niciun moment, avansăm, suntem la partea tehnică.
Realizator: Și în ce condiții am putea vedea aceste scăderi ale prețurilor la alimentele de bază, așa cum își dorește executivul?
George Bădescu: Așa cum menționați și dumneavoastră, este deja o listă de produse. În acest moment înțeleg că sunt discuții cu ceilalţi participanţi la lanțul de producție și comercializare. În acest moment, de fapt, problema sau problematica discuţiei este tocmai aceea de a face un mecanism cât mai simplu, ca să fie repede înțeles de toată lumea și aplicabil într-o manieră care, așa cum spuneam, să producă efectul scontat, în primul rând față de consumatori. Cu alte cuvinte, să se vadă, să fie vizibilă această soluție și la raft, cât mai curând posibil. Dar noi o înțelegem și din acest punct de vedere practic, încercăm să ne oferim toată colaborarea și ca o măsură pentru sprijinirea să spunem, a fermierilor români în principal și a produselor locale.
Realizator: Eu am amintit câteva produse care ar putea fi pe listă. Duneavoastră ne puteți spune mai multe? Ce alimente se află pe lista celor care ar putea beneficia de scăderi?
George Bădescu: Cred că le-ați menționat. Încă o dată, nu trebuie să fie nimic neapărat special sau deosebit pentru că produsele de bază le știm cu toții. Să zic, problemele tehnice vin din faptul că există o multitudine sau varietate foarte mare de subproduse ale acestor produse de bază. Aici este discuția, pentru că sunt contracte în desfășurare, sunt tot felul de alte, să spunem, procedee comerciale, inclusiv promoții sau tot felul de alte situații care practic, trebuie să nu fie afectate. Sau rezolvarea posibilelor conflicte de desfășurare să-şi găsească rapid un mecanism prin care piaţa să nu fie bulversată. În loc să avem o scădere și o ofertă clară, să constatăm, poate, eu știu, un mic haos în ceea ce privește derularea operațiunilor comerciale.
Realizator: Asta înseamnă că se are în vedere în legislația concurenței și funcționarea pieței libere?
George Bădescu: Absolut. Legislația concurenței trebuie să găsim exact formula care să permită, pe această perioadă limitată, această intervenție și ea trebuie văzută ca un act excepțional într-o situație deosebită, caracterizată prin această inflaţie şi mai ales prin menţinerea puterii de cumpărare la nivelul consumatorului. Dar, așa cum spuneam, şi asigurarea continuității, ca să zic așa, unei activităţi economice cu rezultat rezonabil la nivelul fermierilor și producătorilor locali.
Realizator: Din ce știți, astfel de soluții pentru reducerea prețurilor au mai fost încercate și în alte țări?
George Bădescu: Practic, pe undeva și acesta a fost, să zic, un element de încurajare pentru o astfel de abordare. După cum ştiţi, sau după cum s-a scris şi în spaţiul public, s-a comunicat şi în spațiul public, există astfel de inițiative. Am văzut în Franţa, am văzut în Portugalia şi în alte zone din piețe din Uniunea Europeană, totul pe fundalul acestor, să spunem, acestor situații create în urma unor evenimente realmente deosebite, cum a fost și pandemia, cum este și situația geopolitică și afectarea pieței agroalimentare din zona Ucrainei. Deci, toate aceste inițiative, care, așa cum spuneam, se înregistrează și în alte piețe, sunt un factor, pe undeva, poate chiar și de inspirație pentru modalitatea în care se va ajunge la o abordare și pe piața din România.
Realizator: Dar care au fost rezultatele în celelalte țări?
George Bădescu: Da, este adevărat. Deocamdată nu putem spune că am avut undeva un model care a fost, să spunem, pus în practică și a ajuns la maturitate de așa manieră încât să fie trase concluziile că sistemul a funcționat. Din acest punct de vedere credem că este esențială componenta aceasta de disponibilitate, în sensul în care dacă cumva, poate soluțiile care la care se va ajunge, poate nu vor fi, așa cum spuneam, nu vor produce rezultatul scontat, să existe această disponibilitate din partea tuturor pentru o corectare și o adaptare care, în final, să ne ajute pe toți să atingem obiectivele pe care le repet, în primul rând, sunt în beneficiul consumatorului, dar și al acestei dezvoltări economice sustenabile la nivelul pieței locale pentru fermieri și producători.
Realizator: Tocmai de aceea am să vă rog să tragem linie și să mai spunem odată ce implică o astfel de scădere de prețuri pentru piața din România și pentru marile rețele comerciale.
George Bădescu: Implică, în primul rând, un efort al tuturor. Practic... De asemenea, un... Şi logistic, şi organizațional, dar și un efort pe zona aceasta a performanței comerciale, care, totuși, să fie subsumat unor obiective, poate și mai importante, și anume, funcționarea optimă și /.../ și asigurarea pentru toți consumatorii, în primul rând pentru cei poate mai, care sunt mai afectați de inflație și de alte fenomene de genul acesta, să poată avea acces la produsele esențiale de bază, la prețuri competitive și pentru o perioadă care să ne asigure că, practic, procesele comerciale se vor desfășura normal, fără a avea probleme legate de evoluții care să conducă, poate, la o scădere a prezenței produselor la raft sau alte situații de acest gen.
Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Septembrie 2024, 14:55

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul se reunește pentru a aproba măsuri suplimentare pentru sinistrații din zonele afectate de inundaţii.

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern