Asigurarea obligatorie a locuinţelor, "în ritm foarte lent"
Companiile de asigurări spun că doar 40.000 de poliţe au fost încheiate pentru cele opt milioane de locuinţe din România şi că ritmul de subscriere ar trebui să crească de aproape patru ori.
Articol de Cora Enache, 16 Septembrie 2010, 15:35
Asigurarea obligatorie a locuinţei este percepută de populaţie ca o nouă taxă impusă de stat, atrag atenţia firmele de asigurări, care se aşteaptă ca majoritatea proprietarilor să se achite de această obligaţie, în ultimele zile dinaintea termenului care expiră la mijlocul lunii ianuarie, a anului viitor.
Doar aproximativ 40 de mii de astfel de poliţe de asigurare au fost încheiate până acum, iar asiguratorii consideră că procesul se desfăşoară prea lent.
Asiguratorii spun că pentru a încheia poliţele obligatorii pentru cele opt milioane de locuinţe din România, ritmul de subscriere ar trebui să se mărească de aproape patru ori.
Din cele semnate până acum, trei sferturi din poliţe au fost încheiate în mediu urban, iar asiguratorii cred că se lovesc de o atitudine de respingere din partea populaţiei, spune directorul ştiinţific al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare în Construcţii, Sever Georgescu.
"Toată presa proastă care s-a făcut într-o anumită parte a mass-mediei, că această asigurare ar fi un fel de nouă taxă, un nou bir, ca să acopere impotenţa financiară a statului, a noastră, la urma urmei, de a acoperi pagubele unui eventual dezastru mai mic sau mai mare, a indus şi o anumită reticenţă a populaţiei.
"Desigur că acea prevedere că li se va întâmpla ceva, în sensul că nu li se va da asistenţă la un viitor dezastru, dacă nu vor avea asigurarea, cred că a trecut pe lângă urechile lor, fiind ocupaţi de alte probleme foarte stringente, în această vară" a declarat Sever Georgescu.
Creştere a numărului contractelor, "pe ultima sută de metri"
Pe de altă parte, companiile de asigurare sunt optimiste, mizând pe atitudinea tipic românească, aşa cum o numesc ele, de a plăti dările pe ultima sută de metri.
Asigurările obligatorii trebuie încheiate chiar dacă o persoană are o asigurare facultativă pentru locuinţă, dar după ce aceasta din urmă expiră.
Asigurarea obligatorie pentru o casă din chirpici este de 10 euro pe an, iar pentru o locuinţă cu structură rezistentă din beton este de 20 de euro pe an.
Acestea nu acoperă, însă, suma de care are nevoie proprietarul pentru a-şi reconstrui casa după un dezastru.
Iată, de fapt, miza companiilor de asigurări, pentru că românii sunt nevoiţi să încheie o asigurare facultativă, care să îi pună la adăpost în totalitate.