ASF recunoaşte eroarea semnalată de transportatori
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a recunoscut eroarea semnalată de transportatori la publicarea ordonanţei de urgenţă referitoare la asigurările obligatorii RCA.
Articol de Radiojurnal, 20 Septembrie 2016, 19:24
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a recunoscut eroarea semnalată de transportatori la publicarea ordonanţei de urgenţă referitoare la asigurările obligatorii RCA.
Instituţia a promis că va corecta textul în "Monitorul Oficial".
Potrivit acordului semnat după protestele de săptămâna trecută între transportatori şi ASF, noul tarif de 7.500 de lei pentru prima RCA la camioanele grele ar urma să intre în vigoare cel mai târziu în 3 octombrie.
În prima parte a acestei zile însă, transportatorii rutieri au reclamat că textul actului normativ publicat ieri în "Monitorul Oficial" nu ar corespunde cu proiectul iniţial de ordonanţă. Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Constantin Isac, a explicat în ce consta eroarea.
Constantin Isac: Aspectul esenţial este acela că tarifele se vor plafona pentru o perioadă de şase luni şi termenul folosit este la nivelul tarifelor de referinţă, care sunt orientative.
Transportatorii au solicitat deopotrivă executivului explicaţii pe marginea presupusei erori din actul normativ publicat şi a modului în care va fi aplicată plafonarea tarifelor la asigurările RCA.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a răspuns însă că responsabilitatea textului revine ASF.
Autoritatea a recunoscut eroarea şi a promis că o va corecta în "Monitorul Oficial".
Între timp, baza de date cu asigurările RCA şi istoricul accidentelor rutiere a înregistrat unele blocaje.
Reporterul RRA Alex Lancuzov ne-a informat că şoferii care nu au avut daune nu pot încheia deocamdată poliţe RCA noi cu reducere, iar pentru cei care au provocat accidente, asigurătorii stabilesc prime RCA tot la nivelul de referinţă a unei maşini noi.
Ulterior, brokerii le vor solicita diferenţa de preţ rezultată din grila de malus.
ASF a anunţat că baza de date CEDAM - pe care, de altfel, o administrează - ar avea dificultăţi de operare din cauza numărului prea mare de interogări.