Armata va testa în premieră un sistem ţintă în Poligonul Capu Midia
Armata României va testa miercuri, în Poligonul Capu Midia, un nou sistem de identificare și țintire pentru trageri sol-aer, aer-aer şi navă-aer.
Articol de Radu Dobriţoiu, 19 Mai 2015, 18:04
În premiera, echipamentul de dirijare a tirului va fi testat si pe un avion de cercetare fara pilot construit de specialişti ai Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare.
Aparatul de zbor va fi lansat spre largul Marii Negre si se va simula tintirea asupra sa cu un sistem modern si performant de doborare a tintelor.
Mini-aeronavele Ultra 20, de productie romaneasca, dirijate prin radio, nu au armament la bord, fiind concepute pentru a servi pentru supraveghere video dar si ca ca avioane ţintă în timpul tragerilor cu artileria antiaeriană şi cu rachetele sol – aer.
Potrivit unor surse militare se va efectua un test de zbor cu drona de productie romaneasca dupa care aceasta va reveni la punctul de decolare.
Ultra 20 au fost deja testat în poligonul Clinceni si testul de mâine va permite o verificare mai dură a performanţelor aeronavei, întrucât ea se va îndepărta la mare distanţă de ţărm, verificandu-se si capacitatea de comanda la distanta mare.
Foto: Mini-aeronava Ultra 20 de producție românească.
Avioanele Ultra 20 sunt propulsate de un motor cu benzină care le ridică pană la 1000 de metri altitudine.
La testele de pană acum, aparatele au atins 200 de kilometri la oră, ne-a precizat lt. col. Adrian Alexei.
Intr-o versiune viitoare, aparatele fara pilot vor zbura cu 500 de kilometri la oră, ceea ce va permite o simulare mult mai buna a ţintelor aeriene reale.
Unitatile romanesti de nivel batalion au fost dotate cu drone de cercetare si recunoastere de tipul Raven, avioane fara pilot ce au fost utilizate in in cadrul exercitiului multinational NATO “Combined Resolve 2” care s-a desfasurat in Germania.
Echipamentele, de ultima generatie, asigura informarea cu imagini in timp real la nivel tactic si sunt utilizate in principal de subunitati ale Brigazii de informatii.
Brigada de Informatii a Armatei Romaniei este specializata in culegerea de informatii de tip imagine in timp real si dispune de drone de tipul Shadow, Scan Eagle si Raven.
In Afganistan aceasta unitate de elita a Armatei Romaniei a utilizeazat 10 drone de tip Scan Eagle si Shadow in sprijinul NATO.