Armata rusă obţine acces la internetul prin satelit Starlink, ameninţând comunicaţiile militare din Ucraina
Conform serviciilor de intelligence ale armatei ucrainene, Moscova ar achiziţiona terminale de la ţări arabe.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Mai 2024, 23:18
Pentagonul a blocat accesul armatei ruse la Starlink în Ucraina. Anterior, şeful serviciilor secrete militare ucrainene declarase pentru Wall Street Journal că forţele ruse din Ucraina folosesc mii de terminale de comunicaţii prin satelit Starlink produse de SpaceX, deţinută de Elon Musk.
Doina Saiciuc explică din Washington: Pentagonul, împreună cu compania lui Elon Musk, SpaceX, au blocat folosirea neautorizată de către armata Rusiei a sistemelor de satelit broadband Starlik în Ucraina. Potrivit Bloomberg, şeful pentru politica spaţială a Departamentului Apărării, John Plumb, a spus că, până acum, Pentagonul şi SpaceX, care au lucrat în mod activ cu guvernul ucrainean, au împiedicat folosirea de către Rusia a Starlink, dar s-a declarat convins că Moscova va urmări în continuare să găsească căi de a exploata Starlink şi alte sisteme comerciale de comunicaţii. În luna februarie armata ucraineană raporta că ruşii au început să folosească pe poziţiile lor terminale Starlink.
Mai târziu, informaţia a fost confirmată de serviciile de intelligence ale armatei ucrainene, care au arătat că Moscova achiziţionează terminalele de la ţări arabe. Elon Musk a negat că ar fi vândut terminale Starlink în Rusia. Declaraţia a venit la câteva zile după ce senatoarea democrată Elizabeth Warren a cerut Pentagonului să rezolve problema Starlink, întrucât ea este o serioasă ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor Unite şi a aliaţilor săi. "În calitate de contractor al Departamentului Apărării, SpaceX nu poate îngădui ca produsele sau serviciile sale să fie folosite pentru a submina securitatea naţională", a arătat senatoarea Warren într-o scrisoare adresată Secretarului Apărării, Lloyd Austin. Informaţia a apărut la 6 mai în Wall Street Journal. Senatorarea Warren a adăugat apoi, a doua zi, 7 mai, pe platforma X: "Contractorii apărării primesc o grămadă de bani pentru a ajuta Statele Unite şi pe aliaţii săi şi nu pentru a submina politica externă a Statelor Unite. Cer Pentagonuli să facă responsabilă SpaceX şi să se asigure că tehnologia Starlink nu ajunge în mâinile adversarilor Americii".
În răspunsul trimis ca urmare a unui e-mail adresat de revista Newsweek, SpaceX a arătat că nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata rusă. "Starlink nu este activ în Rusia, ceea ce înseamnă că serviciul nu funcţionează în Rusia şi Starlink nu operează, de asemenea, nici în Dubai şi nu a autorizat vreunei părţi terţe sau distribuitorilor să vândă Starlink în Dubai".
Declaraţia SpaceX nu răspunde însă explicit întrebării privind potenţiala folosire de către Moscova a Starlink în afara Rusiei, anume, în teritoriile ocupate ale Ucrainei, ceea ce alimentează în continuare speculaţiile. În septembrie anul trecut, Comisia pentru servicii armate a Senatului american a început să examineze implicaţiile pentru securitatea naţională a deciziei lui Elon Musk de a refuza să acorde acces Kievului la reţeaua sa privată de sateliţi Starlink lângă Crimeea.