Armata română serbează Ziua forţelor terestre
Armata Română sărbătoreşte pe 23 aprilie Ziua Forţelor Terestre, cea mai numeroasă categorie din cadrul forţelor militare române.
23 Aprilie 2012, 19:19
De Sfântul Gheorghe se sărbătoreşte şi Ziua Forţelor Terestre, categorie reprezentativă a Armatei Române, prilej de evocare a memoriei celor căzuţi pe câmpul de luptă şi moment de bilanţ pentru militari şi conducătorii lor.
Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a reamintit faptul că armata este una dintre instituţiile fundamentale ale ţării şi i-a felicitat pe soldaţi pentru anvergura şi capacitatea de a face faţă provocărilor internaţionale alături de aliaţii şi partenerii României.
Ministrul s-a arătat convins că devotamentul militarilor nu va fi nici uitat şi nici trecut cu vederea de societate, iar exemplul pe care ei îl dau este unul de unitate, încredere şi speranţă.
Peste 1.500 de infanterişti participă în prezent în Afganistan la cea mai complexă misiune din istoria recentă a României.
Din 2002, 22 de militari din forţele terestre au căzut la datorie în Afganistan şi Irak.
Aceştia sunt eroii zilelor noastre, dar, din păcate, am început să-i dăm uitării pe infanteriştii care s-au jertfit pentru ţară în cel de-al doilea război mondial, din ce în ce mai puţini printre noi.
Printre aceştia se numără şi generalul maior în retragere Goanţă Victor, care şi-a pierdut braţul stâng în luptele din Munţii Tatra.
"Rănirea a survenit în Cehoslovacia, Munţii Tatra, la trecerea râului Hron. Eram în atac. Nemţii ocupaseră poziţia cea mai favorabilă, pe creastă de munte, iar noi trebuia să urcăm, cu zăpada până-n brâu. Proiectil de brand, de 91 - cinci oameni care erau în grupul de comandă au murit, iar eu am rămas cu şoldul stâng rupt, rană la cap şi mâna aruncată; am văzut-o în boscheţi", a spus generalul maior în retragere.
Întrebat ce pensie are, generalul maior în retragere Goanţă Victor spune că "în urma acestui sacrificiu pentru ţară am 409 lei pe lună. Dumnezeu e bun!".
Alături de bunul Dumnezeu, generalul veteran Goanţă Victor mai are şi sprijinul Asociaţiei Veteranilor de Război, de unde primeşte un ajutor lunar de 200 de lei.
La 92 de ani, generalul Goanţă mi-a mărturisit că astăzi, când i-a văzut defilând pe militari, a fost copleşit de emoţii şi s-a simţit ca la 25 de ani.