Armata israeliană se pregătește de asaltul terestru asupra Fâșiei Gaza (UPDATES)
UPDATE: Cele şase ore acordate de armata israeliană civililor din nordul Fâșiei Gaza pentru a părăsi zona s-au încheiat.
Articol de Răzvan Stancu, 14 Octombrie 2023, 08:42
INFOGRAFIC al conflictului din Israel și Fâșia Gaza, sursa Reuters. (click pe link)
UPDATE: MAE anunţă decesul a încă două persoane cu dublă cetăţenie, israeliano-română.
UPDATE: Premierul Benjamin Netanyahu a vizitat, sâmbătă, infanteriștii israelieni aflați în afara Fâșiei Gaza, potrivit unui comunicat al biroului său care a difuzat și un videoclip în care este arătat cum se adresa militarilor: "Sunteți pregătiți pentru următoarea etapă? Următoarea etapă se apropie." (Reuters)
UPDATE: MAE - Alți 58 de cetățeni români au revenit în țară din Israel.
UPDATE: Secretarul de stat american Antony Blinken i-a cerut sâmbătă Chinei să-şi folosească influenţa pentru a calma situaţia din Orientul Mijlociu, informează AFP, citat de Agerpres.
Blinken, care se află în vizită în Arabia Saudită, a avut o ''convorbire telefonică productivă'' cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
În timpul dialogului, Wang Yi a declarat că Washingtonul ar trebui să ''joace un rol constructiv şi responsabil'' în conflictul dintre Israel şi Gaza.
''Statele Unite trebuie să joace în mod concret un rol constructiv şi responsabil, repunând pe masă chestiunea unei reglementări politice cât mai rapid posibil'', a spus demnitarul chinez, potrivit unui comunicat al MAE de la Beijing.
UPDATE: Cele şase ore acordate de Israel civililor din nordul Fâșiei Gaza pentru a părăsi zona s-au încheiat.
Intervalul de şase ore acordat de armata israeliană sâmbătă pentru ca civilii palestinieni să încheie evacuarea din Gaza City către partea de sud a Fâşiei Gaza s-a încheiat la ora locală 16:00. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au transmis localnicilor să se mute către Valea Gaza, într-un mesaj publicat pe platforma de socializare online X, cunoscută anterior drept Twitter. Nu este clar cât de larg a fost recepţionat mesajul în teren, în condiţiile în care în Gaza nu mai există acces la electricitate şi internet. Ordinul armatei israeliene a fost emis la o zi după ce aceasta a cerut celor 1,1 milioane de locuitori din nordul Fâşiei Gaza să îşi evacueze locuinţele. IDF a împânzit graniţa cu trupe şi echipamente militare, pe fondul atacurilor neîncetate asupra teritoriului, în răspuns la o incursiune la scară largă a grupării militante Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie. Anterior în cursul zilei de sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IDF, LT. Col. Richard Hecht, a declarat că blocada aeriană, terestră şi maritimă impusă de Israel în Fâşia Gaza va continua pentru a şaptea zi consecutiv. "Ne pregătim pentru etapele următoare", a adăugat Hecht, însă nu a oferit informaţii dacă acestea ar presupune o incursiune terestră şi când ar putea avea loc. (CNN)
UPDATE: Mii de manifestanţi pro-palestinieni au demonstrat sâmbătă în centrul Londrei, cerând încetarea operaţiunilor militare israeliene în Fâşia Gaza, care au fost cauzate de atacul terorist de amploare lansat în 7 octombrie de mişcarea palestiniană Hamas contra sudului Israelului.
Demonstranţii, majoritatea purtând drapele palestiniene şi scandând 'Palestina Liberă', s-au strâns în apropiere de Oxford Circus şi intenţionau să se îndrepte spre Downing Street 10, reşedinţa oficială a premierului britanic Rishi Sunak.
Poliţia britanică a avertizat înaintea acestui 'Marş pentru Palestina' că va aresta pe orice persoană care îşi va exprima sprijinul pentru mişcarea Hamas sau pentru alte grupări aflate pe lista organizaţiilor teroriste elaborată de Londra. (Agerpres)
UPDATE: Armata israeliană a declarat astăzi că investighează un incident în sudul Libanului în care a fost ucis un jurnalist Reuters. Un martor Reuters de la fața locului a declarat că a fost lovit de rachete trase din direcția Israelului.
"Suntem conștienți de incidentul cu jurnalistul Reuters," a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Richard Hecht, în cadrul unei conferințe.
"Ne uităm la acest caz. Avem deja înregistrări vizuale. Facem o examinare amănunțită. Este o tragedie," a mai spus acesta.
Libanul a anunțat astăzi că va depune o plângere oficială la Consiliul de Securitate al ONU cu privire la "uciderea intenționată de către Israel" a jurnalistului video Reuters Issam Abdallah, un cetățean libanez, au relatat agențiile de stat.
"Abdallah se afla alături de un grup de jurnaliști din alte organizații, inclusiv Al Jazeera și Agence France-Presse, când a fost ucis vineri în timp ce furniza un semnal video în direct pentru posturile de televiziune", mai transmite Reuters.
UPDATE: Cel puţin 2.269 de palestinieni au fost ucişi şi alţi 9.814 au fost răniţi în atacuri israeliene în Fâşia Gaza şi Cisiordania, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii palestinian, citat de Reuters şi AFP.
În Fâşia Gaza, bilanţul morţilor a ajuns la 2.215, printre care 724 copii, după bombardamentele israeliene în acest teritoriu controlat de Hamas. De asemenea, 8.714 persoane au fost rănite, precizează un comunicat. Precedentul bilanţ din Gaza indica 1.900 de persoane ucise.
Aceeaşi sursă adaugă că alţi 54 de palestinieni au fost ucişi şi 1.100 răniţi în Cisiordania. (Agerpres)
UPDATE: Riad suspendă discuțiile referitoare la o posibilă normalizare a relațiilor cu Israel
Arabia Saudită a hotărât să suspende discuțiile cu privire la o posibilă normalizare a relațiilor cu Israel, în mijlocul conflictului dintre Israel și Hamas, a declarat sâmbătă o sursă apropiată de guvernul saudit pentru AFP.
Regatul "a hotărât să suspende discuțiile cu privire la o posibilă normalizare cu Israel și a informat oficialii americani", a indicat sursa, în timp ce secretarul de stat american, Antony Blinken, se află în prezent la Riad în cadrul unei turnee regionale.
UPDATE: Peste 1.300 de clădiri au fost complet distruse în Fâșia Gaza, a anunțat ONU sâmbătă, după o săptămână de bombardamente intense de către forțele israeliene.
Biroul de coordonare al afacerilor umanitare al ONU a declarat că 5.540 de case "au fost distruse", în timp ce aproximativ 3.750 de altele au fost atât de grav avariate încât nu mai pot fi locuite, transmite AFP..
UPDATE: Armata israeliană a comunicat că a ucis mai multe persoane care încercau să intre în Israel din Liban. Armata a transmis că a desfăşurat un atac cu drone împotriva "unei celule teroriste", potrivit BBC.
Incidentul a avut loc în apropierea oraşului israelian nordic Margaliot. Peste noapte, Armata israeliană a fost implicată într-un schimb de focuri de armă peste graniţă cu grupul militant libanez Hazbollah. Grupul militant are un arsenal larg de arme, aşadar este văzut drept o ameninţare majoră.
Vineri, conducătorul adjunct al grupului a declarat că Hezbollah este pregătit, urmăreşte evenimentele îndeaproape şi că grupul nu va fi intimidat de apelurile din partea Marii Britanii sau a Statelor Unite ori a altor ţări care avertizează grupul să nu se implice în acest conflict, ceea ce atrage temerile că orice eroare de calcul ar putea atrage Libanul în conflict.
UPDATE: Potrivit surselor militare din Israel, un comandant superior Hamas a fost ucis în Fâşia Gaza, transmite BBC.
Murad Abu Murad a murit când avioanele de luptă au atacat o clădire folosită de Hamas pentru a controla operaţiunile aeriene. Potrivit informaţiilor, acesta a jucat un rol important în atacurile de sâmbăta trecută asupra Israelului.
UPDATE: Armata israeliană anunţă o nouă "fereastră" de şase ore în care palestinienii să părăsească nordul Fâşiei Gaza.
Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat sâmbătă un nou interval de timp, între orele locale 10.00 (07.00 GMT) şi 16.00 (13.00 GMT), în care palestinienii pot părăsi în siguranţă nordul Fâşiei Gaza pe o rută indicată pe o hartă, transmite agen'ia DPA, citată de Agerpres.
Locuitorii din Beit Hanoun ar trebui să se îndrepte spre Khan Younis, după care vor urma alte instrucţiuni, a scris un purtător de cuvânt al armatei în limba arabă pe platforma X (ex-Twitter).
Israelul a acuzat în mod repetat Hamas de folosirea civililor drept scuturi umane.
Ordinul Israelului ca locuitorii să evacueze Gaza au fost primite cu critici extinse, iar ONU a cerut revocarea lui, subliniind că există ameninţarea unei 'situaţii catastrofale'.
Ordinul dat de armata israeliană ca peste un milion de palestinieni să plece din nordul enclavei este văzut ca un indiciu că IDF plănuiesc o ofensivă terestră iminentă.
Potrivit autorităţilor din Gaza, citate de Reuters, 70 de oameni au fost ucişi şi 200 răniţi vineri de atacuri israeliene care au lovit maşini şi camioane în care se aflau persoane care se refugiau din nordul Fâşiei spre sud.
----Știrea inițială---
În Fâşia Gaza expiră astăzi un termen de 24 de ore dat locuitorilor din zona de nord, unde se află și orașul Gaza, pentru a se îndrepta spre sudul Fâșiei.
Este vorba de peste 1.000.000 de persoane, ceea ce reprezintă circa jumătate din populația Gazei.
ONU și alte organizații umanitare au avertizat că exodul unui număr așa de mare de persoane ar provoca un dezastru umanitar și au spus că oricum este imposibil ca să plece într-un timp atât de scurt.
Presa internațională scrie că, deși mii de palestinieni au plecat spre sudul Fâșiei Gaza, mulți par să fi ales să rămână.
Gruparea teroristă Hamas, care controlează Gaza, le-a spus, de altfel, să nu plece. Ultimatumul a fost dat de Israel, în condițiile în care un asalt terestru în Gaza apare iminent.
De altfel, premierul Benjamin Netanyahu le-a declarat că riposta israeliană abia a început.
Netanyahu li s-a adresat israelienilor în seara de Şabat, lucru inedit, dat fiind că în această zi de odihnă activitățile sunt reduse la minim.
Rabinii au spus că, dată fiind situația excepțională, astăzi se poate lucra.
Corespondentul RRA, Ion Știubea, are detalii despre intervenția lui Benjamin Netanyahu.
Reporter: Primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, a apărut ieri seară, în mod cu totul neașteptat, în fața camerelor de luat vederi pentru a ține o declarație.
A fost prima dată în cariera lui că s-a deplasat la birou într-o seară de Şabat, ca să spună ceva națiunii.
Un gest asemănător a mai fost făcut de fostul premier Yitzhak Rabin, prin 1993, după încercarea eşuată de salvare a unui soldat israelian luat prizonier de teroriști parestinieni.
Atunci, el a venit în fața camerelor de luat vederi și și-a asumat onest responsabilitatea eșecului.
Aseară, o singură întrebare a persistat minute în șir pe buzele tuturor: ce are premierul Netanyahu atât de important de comunicat într-o seară de Șabat?
Răspunsul a venit simplu și dezamăgitor de penibil: nimic. Alarmat de știrea că președintele Biden a stat de vorbă aproape două ore cu familiile cetățenilor americani răpiţi de Hamas în Fâşia Gaza, șeful guvernului israelian a îndrugat o serie de platitudini despre victoria finală a Israelului, strecurând, printre nimicuri, că și el ar fi stat de vorbă cu familii ale israelienilor răpiți în Fâşia Gaza, fără ca o astfel de știre să fi apărut în prealabil în presa israeliană.
Ar fi interesant de verificat cât adevăr există în spusele sale, într-un moment în care încrederea publică în guvern a atins cote alarmante.
(RS)