Aria de amplasare a "păcănelelor" ar putea fi limitată
În parlament a fost propus un proiect de lege privind restrângerea spaţiilor de amplasare a apartelor slot-machine, scopul fiind limitarea accesului tinerilor la aceste aparate.
Articol de Iulian Olescu, 14 Aprilie 2014, 19:06
Un grup de parlamentari a propus un proiect legislativ prin care sunt restrânse spaţiile unde pot fi amplasate aparatele electronice de tip slot-machine sau aşa-numitele păcănele.
Reprezentanţii industriei jocurilor de noroc critică însă iniţiativa, iar economiştii avertizează că pierderea ar fi de 0,6% din PIB.
Parlamentarii care au realizat proiectul de lege susţin că scopul său este de a limita accesul tinerilor la aceste jocuri, care pot crea dependenţă, în expunerea de motive fiind incluse rezultatele unor studii din care rezultă că aproape 3,5% dintre românii cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani dezvoltă o astfel de dependenţă şi aproximativ un sfert dintre ei sunt predispuşi la dependenţă, procentele fiind printre cele mai ridicate din Europa.
Practic, proiectul de act normativ interzice exploatarea jocurilor de tip slot-machine în alte locaţii decât în cazinouri sau agenţiile aparţinând Loteriei Române.
"Discriminare între operatori"
Pe de altă parte, reprezentanţii industriei de jocuri de noroc afirmă că această limitare nu face decât să introducă o discriminare între operatorii privaţi din domeniu şi stat, reprezentat prin Loteria Română.
Ei apreciază că, deşi există într-adevăr o problemă legată de crearea unor dependenţe, noul act normativ nu va face decât să determine jucătorii să treacă de la sălile de jocuri către cazinouri şi agenţiile Loteriei, neaducând nimic concret în combaterea dependenţei.
Mai mult, ei susţin că va fi afectat şi bugetul de stat şi că supravegherea existentă în sălile ce ţin de Loterie este mult mai puţin strictă decât cea din sălile private de jocuri.
Concluzia dezbaterilor a fost că adevărul este ca de obicei la mijloc şi s-a convenit să se poarte discuţii între reprezentanţii industriei, iniţiatori şi Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, adică Autoritatea de Supraveghere a Pieţei, pentru a se găsi cele mai bune modalităţi de legiferare a activităţii din domeniu, în aşa fel încât să se protejeze şi interesele celor afectaţi, dar să nu fie nici încălcate principiile concurenţei loiale.