Arhiva SIPA: Foşti miniştri ai justiţiei, audiaţi de comisia parlamentară
Foştii miniştri ai Justiţiei Tudor Chiuariu şi Titus Corlăţean au fost audiaţi astăzi de Comisia parlamentară privind arhiva fostului serviciu secret al Min. Justiţiei, SIPA:
Articol de Radiojurnal, 01 Noiembrie 2017, 19:41
Foştii miniştri ai Justiţiei Tudor Chiuariu şi Titus Corlăţean au fost audiaţi astăzi de Comisia parlamentară privind arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, SIPA.
Tudor Chiuariu le-a spus parlamentarilor că în perioada mandatului său, în anul 2007, a fost înfiinţată la Ministerul Justiţiei o comisie de inventariere a documentelor SIPA, însă raportul verificărilor a ajuns la cel care i-a urmat la şefia acestui portofoliu, respectiv la Cătălin Predoiu.
Tudor Chiuariu: Raportul nu mi-am fost adus la cunoştinţă, pentru că nu era terminat la momentul la care eu am părăsit ministerul. Ştiu că, din discuţiile pe care le-am avut cu membrii comisiei, că existau pe de o parte dovezi privind încălcări flagrante ale drepturilor omului şi pe de altă parte, că modul cum au fost ţinute aceste documente până să fie înfiinţată această comisie ar fi putut permite sustragerea de către alte persoane a conţinutului acestora.
Realizator: În contextul audierilor din Comisia parlamentară privind arhiva SIPA, fostul ministru al justiţiei, Titus Corlăţean, a ţinut să precizeze că în 2012, ambasadorii SUA şi Olandei la Bucureşti au făcut presiuni asupra sa pentru ca Laura Codruţa Kövesi să fie numită într-o funcţie la vârf. El a spus că nu îşi mai aminteşte dacă era vorba de şefia DNA sau de o altă poziţie.
Titus Corlăţean: Da, am confirmat faptul că au fost la acel moment demersuri în sensul de presiuni şi am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiţiei. N-am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment, cu care am avut şi nu doar o discuţie, ci chiar mai multe. N-am apreciat insistenţa ambasadorului americam, dl Gittenstein, de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se ştie: era vorba de nominalizarea dnei Kövesi.
Realizator: Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a dispus în această vară desecretizarea arhivei SIPA, după ce în spaţiul public au apărut afirmaţii potrivit cărora documente ale fostului serviciu secret ar fi ajuns în mâna unor persoane care le-au folosit pentru a face presiuni în justiţie