Arhiepiscopia Sucevei vrea să repare Cazinoul din Vatra Dornei
FOTO: Cladirea cazinoului care altădată rivaliza cu cele din Viena și Paris ajunsese într-un stadiu avansat de degradare.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 06 Noiembrie 2014, 09:38
Cazinoul din Vatra Dornei, construit în urmă cu mai bine de o sută de ani, a rezistat în calea “vremii”. Lăsat în paragină din 2001 a ajuns într-o stare avansată de degradare.
Acum însă, Cazinoul din Vatra Dornei are şansa de a fi reabilitat. Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina - Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor (în proprietatea căruia se află cazinoul în urma acţiunii de retrocedare), a ajuns la o înţelegere cu o firmă din Botoşani în ceea ce priveşte clădirea monument istoric de la Vatra Dornei.
Firma din Botoşani, a preluat în contract de locaţiune, pentru o perioadă de 49 de ani clădirea pe care o va reabilita.
Doina Berescu, administratorul firmei a spus că deja au fost demarate evaluările în ceea ce priveşte infrastructura şi vor fi finalizate în termen de şase luni, urmând ca apoi să se ia o decizie în ceea ce priveşte lucrările de reabilitare.
Acestea sunt estimate să dureze cinci ani însă cei care au preluat clădirea spun că vor încerca să scurteze durata în care cazinoul va redeveni ceea cea a fost odinioară.
Construit și prin contribuția împăratului Franz Joseph al Austriei
O parte din banii pentru construcţia Cazinoului din Vatra Dornei au fost strânşi prin subscripţie publică la care a contribuit şi împăratul Franz Joseph al Austriei.
A fost inaugurat pe 10 iulie 1899 iar la acea vreme rivaliza cu cazinourile din Viena sau Paris.
După Primul Război Mondial a început să-şi piardă din strălucire, iar în vremea comunismului fost transformat în club muncitoresc şi centru al staţiunii balneare.
După 1989, clădirea a fost administrată de Primăria Vatra Dornei, care în anul 1990 a început lucrări de reabilitare însă din lipsă de fonduri clădirea a ajuns în stare de degradare.
Clădirea a intrat apoi în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina şi a rămasă abandonată până acum.