Arhiepiscopia Romano-Catolică cere demolarea Cathedral Plaza
Curtea de Apel Suceava a hotărât, luni, că autorizaţia de construcţie a unei clădiri de birouri de 19 etaje, situată lângă Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, este ilegală.
Articol de Remus Rădulescu, 12 Iulie 2011, 18:51
Potrivit arhiepiscopului-mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, hotărârea de luni prin care Curtea de Apel Suceava declară autorizaţia de construcţie drept ilegală ar trebui să atragă atenţia autorităţilor că au datoria de a apăra patrimoniul.
Anterior însă, atât constructorul, cât şi dezvoltatorul imobiliar care s-au ocupat de proiect au arătat că decizia este tardivă, întrucât clădirea ar fi fost vândută, este deja parţial închiriată de noul proprietar şi e intabulată, potrivit Mediafax.
Procesul care durează de mai mulţi ani este câştigat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.
Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti a spus că justiţia le-a făcut dreptate parţial.
El consideră că dreptatea va fi restabilită integral atunci când decizia instanţei va fi pusă în aplicare de autorităţile statului, mai precis, clădirea de 19 etaje va fi demolată.
Instituţia-cheie pentru punerea în aplicare a deciziei este Primăria Capitalei, au spus avocaţii Arhiepiscopiei, prezenţi şi ei aici la conferinţa de presă.
Avocatul Primăriei Capitalei, Antonie Popescu, prezent de asemenea la conferinţă, a spus că deja sunt pe rol câteva acţiuni în instanţă pe care Primăria trebuie să le facă pentru demolarea Cathedral Plaza.
Millenium Building a informat, printr-un comunicat de presă, că această decizie de la Suceava, definitivă şi irevocabilă, este tardivă, pentru că acest imobil este intabulat şi este deja închiriat/vândut.
Avocatul Primăriei Capitalei a venit cu dovezi şi a corectat această informaţie şi a spus că intabulat este doar terenul pe care se ridicase această clădire, iar clădirea nu are cum să fie intabulată de vreme ce nu a adus dovada prin acte, la procesul intabulării, a unei autorizaţii de construcţie legale.
Autorizaţia este ilegală, aşa că intabularea, din punct de vedere legal, nu este posibilă. În cartea funciară este intabulat doar terenul.
Arhiepiscopia Romano-Catolică a declarat prin avocaţii săi că intenţionează să meargă mai departe dacă justiţia română nu face dreptate, să se adreseze CEDO pentru ca această clădire de 19 etaje în aria de protecţie a monumentului istoric Catedrala Sf. Iosif să fie demolată.