Arestaţi în dosarul "execuţiilor mafiote"
Sergiu Băhăian, arestat preventiv pentru 29 de zile în dosarul crimelor de la Constanţa.
17 Ianuarie 2010, 15:14
Tribunalul Ialomiţa a decis duminică arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Sergiu Băhăian, acuzat că ar fi înfiinţat o grupare specializată în fraude economice şi că ar fi ordonat uciderea a patru persoane.
Au mai fost emise mandate de arestare preventivă, tot pentru 29 de zile, şi pe numele a alţi trei membri ai grupării, pentru infracţiuni economice.
Sâmbătă seara, cei patru fuseseră reţinuţi pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă emisă de procurorii DIICOT Ialomiţa.
Tot duminică, Tribunalul Constanţa a decis arestarea preventivă a doi bărbaţi audiaţi sâmbătă noapte, în cazul celor patru crime descoperite de procurorii de la Crimă Organizată şi Terorism.
Potrivit DIICOT Constanţa, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind învinuiţi de constituire într-un grup organizat, în vederea comiterii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi omor deosebit de grav.
Procurorii DIICOT mai susţin că cei doi şi-ar fi recunoscut faptele şi ar fi precizat că fostul om de afaceri Sergiu Băhăian ar fi lider al grupului infracţional şi cel care a ordonat crimele.
"Cei doi, care sunt autorii omorului, au recunoscut fapta. Cei care i-au omorât pe aceştia susţin că au făcut omorurile la iniţiativa lui Băhăian", a declarat într-o conferinţă de presă şeful DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin.
Tribunalul Ialomiţa decide duminică dacă Sergiu Băhăian, bărbatul despre care procurorii susţin că ar fi organizat gruparea infracţională şi că ar fi ordonat asasinarea celor patru persoane, va sta după gratii în timpul anchetei.
În acest caz, procurorii DIICOT au afirmat că cercetează peste zece persoane.
Procurorii spun că gruparea infracţională a fost iniţiată de Sergiu Băhăian, fostul patron al Sabina Product, iar la aceasta au aderat şi alte persoane. Pe numele unor membri ai grupării au fost înfiinţate peste 40 de societăţi comerciale, cu diferite obiecte de activitate.
Prin intermediul acestor firme au fost făcute o serie de operaţiuni comerciale, constând în achiziţii de mărfuri, care erau achitate cu instrumente de plată fără acoperire.
În acest mod, a fost realizat un prejudiciu total de aproximativ 800 de mii de euro. Cel puţin patru dintre membrii grupării ar fi fost, însă, omorâţi, pentru a nu divulga autorităţilor modalitatea în care s-au desfăşurat activităţile ilicite.
Modul de operare al grupării infracţionale a îngrozit autorităţile, care spun că este primul caz de acest gen, petrecut pe teritoriul României.
Potrivit anchetatorilor, cele patru persoane ucise au fost obligate să ingereze alcool şi pastile de diazepam, apoi au fost îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Şeful DIICOT Constanţa, procurorul Laurenţiu Bratosin, spune că este posibil să fi existat şi alte victime ale membrilor acestei reţele, însă nu există deocamdată o certitudine în acest sens.