Aproximativ 250.000 de copii români au nevoie de condiţii speciale de învăţare din cauza dislexiei
Aproximativ 250.000 de copii români au nevoie de condiţii speciale de învăţare din cauza dislexiei, o tulburare caracterizată prin dificultatea de a scrie şi citi, sau de a face calcule şi raţionamente matematice.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Octombrie 2024, 08:34
Aproximativ 250.000 de copii români au nevoie de condiţii speciale de învăţare din cauza dislexiei, o tulburare caracterizată prin dificultatea de a scrie şi citi, sau de a face calcule şi raţionamente matematice. În luna dedicată conştientizării acestei tulburări, specialiştii atrag atenţia asupra impactului pe care îl are asupra copiilor, inclusiv atunci când trebuie să dea un examen. În acest sens, în metodologia de organizare a examenelor, există precizări legate de suportul pe care profesorii îl vor acorda acestor elevi, pentru a-i ajuta să susţină în condiţii optime Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul.
Felicia Mocanu are datalii: ”Dacă un copil nu recunoaște literele, nu reușeşte să înțeleagă sensul unor cuvinte sau să calculeze corect, deși petrece la fel de mult timp ca ceilalți copii învățând, acesta ar putea suferi de dislexie, spun specialiștii. Cu toate acestea, mulți copii care au această tulburare sunt marginalizați, deși tulburarea nu are legătură cu gradul de inteligență. Pentru elevii care vor susține examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat vor exista niște proceduri specifice care să îi ajute pe cei care suferă de dislexie să susțină examenul.
Angela Ioan, președinte al Asociației București pentru Copii Dislexici: ”Dacă un elev are o recomandare în dosarul lui despre dificultatea de citire, poate avea un profesor asistent care să-i citească textul, dacă are dificultăți în zona scrisului, poate să redacteze lucrarea sau să o dicteze unui profesor asistent și, la fel, poate rezolva anumite subiecte în calculator. Dacă sunt copii care au un diagnostic de discalculie, vor putea utiliza la examene tabele cu formule matematice. În afară de asta, pot beneficia de un timp suplimentar de lucru, pentru că procesarea este mai îndelungă, dar asta nu împiedică un rezultat foarte bun.”
La nivel mondial, unul din 10 copii suferă de dislexie sau alte tulburări de învățare. Dislexia nu poate fi vindecată, dar cei mici pot fi ajutați să proceseze mai bine informațiile.”/editor Florin Lepadatu/