Aproape 80% din cazurile de rujeolă înregistrate în UE, anul trecut, provin din România
Aproape 80% din cazurile de rujeolă înregistrate în Uniunea Europeană, anul trecut, provin din România atrage atenţia Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Articol de Radio România Actualităţi, 13 Martie 2025, 20:21
Aproape 80% din cazurile de rujeolă înregistrate în Uniunea Europeană, anul trecut, provin din România atrage atenţia Organizaţia Salvaţi Copiii România. Rata vaccinării ROR - adică împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei - se situează, la nivel naţional, la sub 70 de procente, cea mai scăzută fiind în judeţul Neamţ.
Dacă pentru prima doză acceptarea este relativ bună, la rapelul administrat la vârsta de 5 ani rata scade dramatic, ajungând, în unele comunităţi, până la 20%. Principalele cauze ţin de lipsa de informaţie, de dezinformarea din social media, de birocraţie sau de sărăcie, explică lectorul universitar Oana Blaga.
Oana Blaga: ”Mulţi părinţi refuză vaccinarea şi administrarea simultană a mai multor vaccinuri, pentru că ar supraîncărca sistemul imunitar al copilului. De asemenea, există o percepţie scăzută a gravităţii bolilor prevenibile prin vaccinare şi, pe de altă parte, o teamă disproporţionată faţă de potenţialele efecte adverse.
La nivel sociocultural, mobilitatea ridicată a familiilor între România şi străinătate, precum şi situaţiile de genul schimbări frecvente a numărului de telefon ridică bariere suplimentare de contactare a părinţilor pentru programarea copiilor la vaccinare. De asemenea, avem şi situaţii în cazul unor comunităţi religioase care influenţează negativ decizia de vaccinare şi mai există şi bariere lingvistice şi culturale.”
La rândul lor, medicii menţionează, ca obstacole, absenţa consecinţelor pentru nevaccinare şi desfiinţarea vaccinării în şcoli, ne-a transmis reporterul RRA Adriana Turea./editor Florin Lepadatu/