Aproape 600 de localități au restricții în alimentarea cu apă potabilă din cauza secetei
La noi în țară, aproape 600 de localități au restricții în alimentarea cu apă potabilă din cauza secetei, arată un comunicat al Administrației Naționale Apele Române.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 August 2024, 16:54
La noi în țară, aproape 600 de localități au restricții în alimentarea cu apă potabilă din cauza secetei, arată un comunicat al Administrației Naționale Apele Române. Cele mai afectate sunt județele Botoșani, Vrancea, Vaslui, Iași și Neamț. De asemenea, mai multe sectoare ale Dunării au intrat în fază de atenționare, iar coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78%, în scădere ușoară față de săptămâna trecută.
Reporter: Gina Poenaru - ”Operatorul regional a prelungit restricțiile la furnizare apei instituite la începutul lunii august în localitățile Curtești, Răchiți, Stăuceni și Unțeni. Aici alimentarea cu apă este întreruptă pe timpul nopții, deoarece consumul este mai mare decât în mod obișnuit și nu se poate acumula un nivel optim în rezervoarele de stocare. Probleme sunt și în cele 152 de localități din județul Botoșani care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă și unde fântânile au secat. În satul Bălcescu din comuna Coțușca primăria distribuie apă cu cisterna.
”-: În ultimii ani, stratul freatic s-a retras. Nu sunt capacități ca să aduci apa la om acasă.
-: Nu e apă deloc.
-: De unde putem. Bazine.
-: Aduce primăria cisterna cu apă și ne dă să avem la animale, pentru noi.
-: Foarte greu. Nu avem nici de băut. Aducem de la trei-patru kilometri.
-: Şi de două, chiar și de trei ori pe zi.”
Probleme sunt de mai bine de două luni și în municipiul Dorohoi, dar și în alte localități din județul Botoșani, în total 120. Nova Apaserv înregistrează pierdere de 70%. Rețeaua de transport și distribuție, veche de 50 de ani, avariată și subdimensionată, poate fi înlocuită doar cu fonduri europene. Cel mai mare proiect de investiții ale operatorului de apă, în valoare de 200 de milioane de euro, început în 2019, este încă în lucru, după ce Guvernul României a schimbat sursa de finanțare din POIM în PDD./editor Florin Lepadatu/