Aproape 400 de mii de refugiati au ajuns în România după invadarea Ucrainei
Peste tot în ţară, autorităţile şi oamenii de rând s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul refugiaţilor.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 13 Martie 2022, 13:42
Realizator: Ciprian Sasu - Aproape 400 de mii de ucraineni au intrat în România după invadarea Ucrainei de către Rusia. Dintre aceştia, peste 3.700 au solicitat azil. Peste tot în ţară, autorităţile şi oamenii de rând s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul refugiaţilor. În judeţul Constanţa, de exemplu, peste 1.000 de persoane care au fugit din calea războiului sunt cazate în hoteluri, case sau centre sociale parohiale. De asemenea, autorităţile încearcă să evalueze starea de sănătate a refugiaţilor, în special în contextul pandemiei de coronavirus, iar voluntarii lucrează non-stop în centrele de colectare a donaţiilor. Un material realizat de Sorin Cealera:
Reporter: Sorin Cealera
-: E foarte dificil să trăiești în această țară, de când a început războiul, dar poporul nostru este foarte puternic. Soțul meu este în armată și a rămas acolo să apere casa și orașul nostru.
Reporter: Sunt mii de astfel de mărturii ale femeilor refugiate din Ucraina, care au ajuns în România împreună cu copiii lor sau cu părinți vârstnici. În Constanța au primit un adăpost în hotelurile de pe litoral, în centrele sociale ale bisericilor sau în casele oamenilor care sunt îndemnați de autorități să anunțe Poliția Locală pentru o evidență mai clară și posibilitatea de a acționa rapid în situații de urgență. Incidenta cazurilor Ucraina rămâne peste 3 la mie în majoritatea orașelor constănțene. Prefectului județului Constanța, Silviu Coșa.
Silviu Coșa: Acolo unde vin grupuri mai mari, Direcția de Sănătate Publică deplasează medici, unde realizează o evaluare de sănătate, pot beneficia de servicii de sănătate în același condiții ca cele ale unui cetățean român.
Reporter: În același timp continuă campania de donații prin care s-au strâns până acum peste 10 tone de produse alimentare, de îmbrăcăminte sau de igienă. Principalul punct de colectare este pavilionul expozițional din Constanța. Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu.
Ionuț Rusu: Vor pleca de la noi către Cernăuţi și de acolo, bineînțeles de la acel hub se distribuie în toată Ucraina. Constănțenii sunt permanent deschiși, vin și aduc în continuare lucruri. Le mulțumim frumos și îi îndemnăm să facă în continuare acest lucru.
Reporter: Campania este organizată de Crucea Roșie, Primăria Constanța, Consiliul Județean și Prefectura județului Constanța.