Aprecierea francului elveţian a scos în stradă 1.500 de oameni
Peste 1500 românii cu credite în franci elveţieni, monedă ce s-a apreciat, în aproape 10 zile, cu peste 22% faţă de leu, au protestat ieri în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.
Articol de Costin Grigore, 26 Ianuarie 2015, 07:28
Începe o nouă săptămână de aşteptare a unei soluţii pentru românii cu credite în franci elveţieni, monedă ce s-a apreciat, în aproape 10 zile, cu peste 22 la sută faţă de leu.
Pentru a le atrage atenţia autorităţilor, peste 1500 dintre ei, veniţi din toată ţara, au protestat duminică la Bucureşti, în Piaţa Constituţiei.
Protestatarii datornici la bănci spun că acum rata le-a depăşit salariile şi că riscă să fie daţi afară din case.
Ei au cerut autorităţilor să intervină de urgenţă, astfel încât băncile să convertească în lei creditele în valută la cursul istoric, plus maximum 20 la sută.
Una dintre asociaţiile clienţilor a depus deja la parlament un proiect de lege în acest sens.
"Noi ne dorim acel proiect legislativ, să nu mai avem de-a face cu aşa zisa negociere din partea băncilor care este de fapt o poziţie unilaterală", a spus Andreea Cristoforidis, reprezantanta unei astfel de asociaţii.
Şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză a declarat însă recent că impunerea conversiei în franci eleveţieni la alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei ar produce pierderi mari pentru bănci şi chiar riscul de faliment.
Singurele soluţii propuse până acum de instituţiile de credit au foat reducerea dobânzii sau îngheţarea cursului la valoarea de dinainte crizei francului.
Toate sunt temporare, iar la Camera Deputaţilor, o subcomisie parlamentară avea termen până astăzi să armonizeze toate proiectele de lege privind falimentul personal pentru ca apoi să înceapă dezbaterile.
Actul normativ este văzut ca o soluţie pentru cei care nu îşi mai pot plăti ratele.
Între timp, francul a ajuns vineri la un nou maxim istoric: 4,58 lei este cursul de referinţă anunţat de BNR pentru astăzi.