Aplicarea split TVA
Plata defalcată a TVA va fi opţională pentru toţi agenţii economici, dar nu şi pentru cazul celor aflaţi în insolvenţă sau care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Octombrie 2017, 07:55
Opoziţia, care acuză că aplicarea split TVA va afecta negativ mediul de afaceri şi va dezavantaja firmele româneşti în raport cu cele străine, l-a invitat luni la o dezbatere în Parlament pe ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa.
Reprezentanţii puterii au explicat la rândul lor, că plata defalcată a TVA va fi opţională pentru toţi agenţii economici, dar nu şi pentru cazul celor aflaţi în insolvenţă sau care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale.
Reporterul RRA,Cătălin Purcaru: "Aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA va duce la combaterea concurenţei neloiale, susţine ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa.
El a afirmat în plenul Camerei Deputaţilor că la sfârşitul lunii trecute, valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA reprezenta 7,1 miliarde de lei în cazul contribuabililor aflaţi în procedură de insolvenţă, în reorganizare şi în faliment.
Ionuţ Mişa a explicat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii mediului economic, precum şi cu cei ai sindicatelor şi patronatelor, guvernul intenţionează să aplice opţional plata defalcată a TVA pentru toţi agenţii economici, excepţia fiind în cazul firmelor aflate în insolvenţă sau care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale la timp.
Ionuţ Mişa: "Contribuabilii care în prezent îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat vor fi astfel avantajaţi din eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea celorlalţi contribuabili care nu îşi plătesc obligaţiile şi datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri."
Din opoziţie, liberalii susţin că măsura riscă să blocheze economia României, iar marii câştigători vor fi evazioniştii.
Mai mult, deputatul PNL Lucian Ovidiu Heiuş consideră că plata defalcată a TVA va crea un dezavantaj pentru firmele româneşti.
Lucian Ovidiu Heiuş: "Prin acest act normativ creaţi un dezavantaj pentru firmele româneşti în raport cu firmele din celelalte state membre ale UE, pentru că le blocaţi 20% din lichidităţi.
Practic, avantajaţi firmele străine, cu care agenţii economici autohtoni intră în competiţie."
Tot din opoziţie, USR critică măsura, suţinând, prin vocea deputatului Cosette Chichirău, că mulţi agenţi economici vor avea activitatea blocată: "Activitatea a peste 300.000 de firme plătitoare de TVA va fi bulversată şi blocată.
Contul de TVA va fi o birocraţie în plus, care va îngreuna şi mai mult mediul de afaceri din România, care oricum nu o duce foarte bine din punctul de vedere al birocraţiei".
Mai mult, deputatul PMP Eugen Tomac i-a solicitat ministrului de finanţe demisia: "Din disperare cu privire la situaţia colectării la buget aţi inventat noi biruri care riscă sa pună România pe butuci, să alunge investitorii din ţară, cea mai mare invenţie a PSD în acest domeniu fiind split TVA."
UDMR cere retragerea ordonanţei privind plata defalcată a TVA, care în opinia deputatului Istvan Erdei va avea consecinţe nefaste asupra mediului de afaceri.
În replică, deputatul PSD Marius Budăi susţine că toate măsurile importante care privesc mediul de afaceri sunt supuse dezbaterii publice: "Opoziţia spune că guvernul nu ia măsuri clare pentru combaterea evaziunii fiscale.
Tot opoziţia critică faptul că gradul de colectare, de încasare a taxelor nu e cel care ar trebui să fie, iar atunci când guvernul vine cu măsuri de reducere a evaziunii, de creştere a gradului de colectare, acuzaţi că afectăm mediul de afaceri.
Acum, când s-a luat decizia ca mecanismul plăţii defalcate a TVA să nu fie obligatoriu pentru firmele şi antreprenorii corecţi, tot dvs susţineţi, stimaţi colegi din opoziţie, că guvernul îşi schimbă proiectele iniţiale."
Mecanismul plăţi defalcate a TVA se adresează agenţilor economici care nu îşi achită obligaţiile fiscale la timp, a subliniat deputatul ALDE Varujan Vosganian: "Proiectul are în vedere două categorii: pe cei care folosesc instituţia insolvenţei pentru a nu-şi plăti obligaţiile fiscale - şi asta este o temă reală - şi a doua, pe rău-platnici, pentru a-i disciplina.
Dacă colegii de la PNL vor să se facă apărătorii celor care folosesc anumite instituţii ale economiei de piaţă pentru a nu plăti sau celor rău-platnici pentru a fi protejaţi de lege, n-au decât".