Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Aplauze pentru artiști români de etnie romă ai Filarmonicii din Roma

Patru artiști români de etnie romă ai Academiei Filarmonice din Roma aplaudați de mii de spectatori.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Noiembrie 2015, 15:17

De la salsa la flamenco, de la muzica techno la cea lirică, de la blues la tango, până la exotice sonorități arabe și africane se regăsesc în spectacolul "Carmen" după Georges Bizet pus în scenă de Orchestra Piazza Vittorio de la 22 Octombrie până la 8 Noiembrie la Teatrul Olimpico din Roma.

În toate serile, sala - care are 1500 de locuri - a fost plină; public de toate vârstele: pensionari, dar și foarte foarte mulți tineri.

Interesant este că acest spectacol "Carmen" al Orchestrei Piazza Vittorio începe cu dansul a doi români de etnie romă: Ovidiu Toti și Adam Jozsef din Târgu Mureș.

"Pentru noi este o experiență nouă, pentru că sunt dansuri diferite de ceea ce facem noi.

Suntem mulțumiți de această colaborare și sper ca pe viitor să avem una și mai mare" îmi mărturisește Ovidiu, în vreme ce Adam îmi explică - foarte emoționat - că această colaborare cu Orchestra di Piazza Vittorio a început în urmă cu doi ani.

"Venim din România pentru spectacole și pentru repetiții, după care plecăm înapoi. Ne înțelegem foarte bine. Toata lumea ne respectă, noi ii respectăm pe ei și nu avem probleme cu nimeni" ține să mai precizeze Ovidiu.

Apreciați mai mult în străinătate decât în România

De la Adam am mai aflat că știe să danseze de la părinții lui: "Noi am lucrat și cu producții mai mari, cum ar fi orchestra de la Circque Du Soleil în Canada, cea mai mare companie de spectacole din lume și colaborăm și cu Piazza Vittoria.

Intervențiile celor doi tineri români sunt foarte apreciate de spectatori, care după fiecare moment de dans aplaudă cu patos.

"Aș vrea să precizez ca noi suntem apreciați mai mult afară decât în țara noastra. Asta e. Nu e nici o problemă. Bine și așa" îmi spune, amărât parcă, Ovidiu, completând însă că peste tot unde merg se mândresc cu faptul că sunt români: "Acesta este și motivul pentru care nu am plecat din România. Stam în România, facem spectacole în străinătate, după care mergem înapoi. Nu plecăm din Romania niciodată".

Secretul de a fi printre cei mai buni, potrivit lui Ovidiu Toti, este acela "de a fi foarte serios și creativ. Trebuie să-ți placă ceea ce faci și să fii tu însuți, să nu copiezi pe nimeni".

Violonistul din spectacol este Ion Stănescu, care are o experiență profesională de peste 35 de ani la Orchestra Filarmonicii din Craiova.

Foto: Violonistul Ion Stănescu și Marian Șerban.

Acesta a fost contactat – cu mulți ani în urmă - de două companii din Italia, una din Bologna unde a lucrat cu scriitorul, regizorul și actorul evreu Moni Ovadia, unul dintre marii artiști ai Italiei, "promotor al muzicii lăutărești în limba română", iar a doua companie este cea a lui Mario Tronco pentru Orchestra Piazza Vittorio, o orchestră multietnică.

Ion Stănescu îmi mărturisește că din păcate ”se câștigă mult mai mult aici decât în țară”, dar că de fiecare dată profită de ocazie pentru a oferi o imagine frumoasă despre români peste tot unde urcă pe scenă:

”Sunt mândru că pot să reprezint - în felul meu – România. Eu de obicei sunt foarte patriot. Deci oricât aș sta în străinătate, tot acasă-i mai bine! Sperăm doar ca situația socială să fie mai bună. Știți vorba: tot mai bună-i pâinea în țara mea! Dar, deocamdată, asta-i situația: lucrăm pe unde apucăm și important este că încercăm să schimbăm puțin mentalitatea celor de peste granițe despre noi românii. Majoritatea știm că ceea ce se întâmplă cu românașii noștri nu prea ne reprezintă pe noi”.

Contra prejudecăților

Ion Stănescu a ținut să mai precizeze că este foarte încântat de spectatorii români din Italia: ”Este o onoare și o deosebită plăcere să știu că în sală sunt și români și cânt mai cu patos decât de obicei. Ce pot să spun, mi-a făcut o deosebită plăcere, ca după primul spectacol din acest turneu să stau de vorbă cu ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu și cu secretarul de presă, Ovidiu Pufu, care mi-au mărturisit că au fost impresionați de spectacolul nostru”.

De altfel, Ambasada României de la Roma a suținut și sprijinit material inițiativa Orchestrei Piazza Vittorio de a avea pe scenă în spectacolul ”Carmen” și acești patru artiști români, ”pentru a evidenția astfel valoarea și talentul unor artiști care aparțin unei etnii - frecvent subiect de stereotipuri și prejudecăți”.

”Cultura și tradițiile etniei rrom reprezintă o bogăție”

Orchestra Piazza Vittorio a apărut în urmă cu 14 ani. ”De atunci prin această orchestră s-au perindat peste 50 de artiști și muzicieni de pe toate cele patru continente de 17 naționalități, de religii diferite” îmi povestește directorul artistic, Mario Tronco, subliniind că ”este ideea unei conviețuiri civile, folosind un limbaj comun – muzica”.

Orchestra a prezentat acest spectacol – ”Carmen” într-o formă mai extinsă anul trecut în Franța. Anul acesta pe scena urcă doar 22 artiști. ”Ideea spectacolului pleacă de la călătoria nomazilor făcută de aceștia mii de ani în urmă; de la această caravană de oameni care contamina cu propria cultură locurile prin care treceau, îmbogățindu-se de influențe din alte culturi diferite. Cultura și tradițiile etniei rrom reprezintă o bogăție. Acest proiect s-a născut de la ideea că a uni culturi diferite duce la o imensă bogăție” explică Mario Tronco.

Din spectacol nu putea sa lipsească nici țambalul - un instrument al cetățenilor de etnie rromă. ”Este ideea fantastică a lui Mario Tronco de a se apropia cât mai mult de originile spectacolului în sine, ideea de a autentifica cât mai mult posibil - să spunem - tradiția ”țigănească” pentru că țambalul face parte din tradiția "țigănească" și eu cred că are un mare succes la public, cel puțin eu am constat că place foarte mult” îmi mărturisește Marian Șerban din București. Românul a fost contactat de Mario Tronco, căruia i-a plăcut cum cântă la țambal și l-a folosit astfel în acest spectacol, dar și în altele pe care le-a coordonat.

Marian Șerban a învățat să cânte acasă, în familie. ”Este un instrument pe care îl înveți ca în orice familie de lăutari: te naști cu el în casă, la început te joci cu el, după care prinzi drag și dacă îți place într-adevăr începi să cânți și faci din acest instrument o meserie și mai mult țambalul ajunge să facă parte din viața ta”.

”Important este să fii om!”

Inițiativa de a colabora cu Orchestra Piazza Vittorio l-a încântat de la bun început pe Marian, asta și pentru a-i ajuta într-un fel pe conaționalii săi: ”Chiar dacă românii noștri au creat necazuri peste tot, important este să fii om, pentru că te vezi, te văd cei din jurul tău și numai așa poți schimba mentalitatea - în acest caz - a italienilor. Eu spun cu toată mândria și cu tot respectul că sunt român, eu mă mândresc oriunde, niciodată nu m-am ferit, eventual cum fac alții să spună că sunt români. Eu sunt român, vin din România și mai mândru-s că-s țigan, mie nu-mi place să spun că sun rrom. În toată lumea asta se spune țigan si nu cred că vreunul dintre noi ar fi dezapreciat dacă i s-ar spune țigan” mărturisește Marian Șerban.

”Trebuie să amintim lumii întregi că România nu este așa cum se vorbește uneori în Italia” completează muzicianul: ”Am fost cu colegii mei la Festivalul internațional de teatru de la Sibiu, pentru trei zile și au rămas foarte surprinși de ceea ce au văzut acolo. Nu poți vorbi rău de o țară până nu mergi să cunoști! Chiar colegii mei imi spuneau că este o mare diferență între românii din Italia – despre care cel mai adesea se aude câte ceva doar din știrile de cronică neagră - și cei din România”.

”Carmen” în interpretarea Orchestrei Piazza Vittorio poate fi urmărit până la 8 octombrie la Teatrul Olimpico din Roma, după care va începe un turneu în orașele mai importante din Peninsulă.

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață
România 22 Ianuarie 2025, 18:00

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață

Această percepţie este influenţată, în general, de situaţia economică, dar şi de alţi factori, cum ar fi vârsta sau nivelul...

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață
Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %
România 22 Ianuarie 2025, 16:38

Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %

Este cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, anunţă Administraţia Naţională "Apele Române".

Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %
Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal
România 22 Ianuarie 2025, 16:29

Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal

Sindicatul Şoferilor din Senat și Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari susţin că reorganizarea instituţiei este...

Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal
Sindicaliştii de la Metrorex au pichetat sediul Guvernului
România 22 Ianuarie 2025, 16:18

Sindicaliştii de la Metrorex au pichetat sediul Guvernului

Angajații de la Metroul bucureștean cer salarii la nivelul celui stabilit potrivit contractului colectiv de muncă încheiat la...

Sindicaliştii de la Metrorex au pichetat sediul Guvernului
Sfaturi utile pentru alegerea asigurării de călătorie
România 22 Ianuarie 2025, 14:47

Sfaturi utile pentru alegerea asigurării de călătorie

Frecvent achiziționate de români, polițele de călătorie pot să nu acopere riscurile specifice sporturilor de agrement, atrage...

Sfaturi utile pentru alegerea asigurării de călătorie
Chiriile pentru locuinţele ANL vor fi stabilite în funcţie de veniturile locatarilor
România 22 Ianuarie 2025, 13:10

Chiriile pentru locuinţele ANL vor fi stabilite în funcţie de veniturile locatarilor

Chiriile pentru locuinţele ANL vor fi stabilite în funcţie de veniturile locatarilor, potrivit unei Ordonanţe puse în...

Chiriile pentru locuinţele ANL vor fi stabilite în funcţie de veniturile locatarilor
România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte
România 22 Ianuarie 2025, 11:53

România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte

Cele mai recente date statistice arată că numai în Bucureşti, peste 2.500 de clădiri sunt în pericol să se prăbuşească la un...

România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte
Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt
România 22 Ianuarie 2025, 11:09

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore, după ce au smuls un telefon din mâna unei tinere într-un tramvai.

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt