Apicultura românească a fost grav afectată în 2016 de schimbările climatice
Specialiştii sunt îngrijoraţi şi de încercările de introducere în România a unor specii hibrid, care nu se pot adapta condiţiilor de la noi din ţară
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 27 Februarie 2017, 23:20
Problemele apiculturii româneşti se agravează de la un an la altul - avertizează cercetătorii ştiinţifici din domeniul apicol.
Adrian Siceanu, Directorul ştiinţific al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură - (ICDA) din România: "Este vorba de o situaţie fără precedent la momentul actual. Pierderi masive de familii de albine, înregistrate în 2016. În unele judeţe, aceste pierderi ar putea să depăşească 40%".
Apicultorii cred că este nevoie şi de sprijin legislativ.
Adrian Siceanu: "Fondul genetic naţional pentru albina românească este supus unei agresiuni fără precedent din partea unor grupuri de interese care aduc în România, nelegal, hibrizi interrasiali sub diverse denumiri comerciale şi fac presiuni la nivel de Ministerul Agriculturii şi Parlament, ca să intre, oficial, cu aceşti hibrizi şi să distrugă Fondul genetic natural. Să apară o legislaţie mult mai protectivă pentru apicultorii români şi Fondul Genetic Naţional".
Potrivit Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură, peste 100.000 de familii de albine au murit în ultimii doi ani, la nivel naţional, din cauza condiţiilor climatice, a bolilor şi a substanţelor chimice utilizate în agricultură.