Apelurile către ambulanţă au crescut cu 15% din cauza vremii caniculare
Indicele confortului termic temperatură-umezeală va atinge şi depăşi frecvent pragul critic de 80 de unităţi, îndeosebi la câmpie.
Articol de Bogdan Mihai, 24 Iulie 2009, 17:14
Caldura excesivă din ultima vreme afecteaza din ce in ce mai multi romani, care sunt nevoiti sa apeleze numarul de urgenta catre ambulanţă. În ultimele 24 de ore, numărul de solicitări la Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bucureşti a crescut cu 15 procente, cele mai multe apeluri cauzate de caniculă fiind înregistrate în cazul lipotimiilor - 80 şi al persoanelor leşinate pe stradă - peste 50.
In ultimele 10 zile au fost înregistrate peste 10.000 de inregistrări, iar dintre apelurile de ieri, 37 au fost facute de persoane căzute pe stradă din cauza caldurii excesive. Canicula afectează atât persoanele sănătoase cât si pe cele care suferă de diverse afecţiuni. Printre simptomele provocate de caniculă se numară: deshidratarea, scaderea capacităţii de efort, lipsa de putere, senzaţia de sete si durerea de cap.
O persoană a decedat, iar alte câteva au solicitat Serviciul de Ambulanţă Suceava din cauza unor probleme de sănătate apărute sau agravate pe fondul temperaturilor ridicate înregistrate. Potrivit corespondentului nostru Mihaela Buculei, în ultimele ore autosanitarele au răspuns unui număr crescut de solicitări, fiind chemate să ofere ajutor unor persoane cărora li s-a făcut rău la domiciliu sau care au căzut pe stradă din cauza caniculei.
Astăzi este în vigoare codul galben de caniculă în majoritatea judeţelor ţării. Administraţia Naţională de Meteorologie atenţionează că după-amiază temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35 de grade în majoritatea zonelor, iar în Lunca Dunării se vor depăşi izolat 38 - 39 de grade. Indicele confortului termic temperatură-umezeală va atinge şi depăşi frecvent pragul critic de 80 de unităţi, îndeosebi la câmpie.
Meteorologii avertizeaza ca si in urmatoarele zile vor fi temperaturi caniculare iar sfaturile lansate de medici sunt: evitarea mersului prin soare in timpul orelor de pranz, consumul a cel putin doi litri de apa zilnic si evitarea consumuui de alcool si cafea.
Oraşele fac cu greu faţă temperaturilor mari
Bucureşti – Primăria Capitalei a amenajat în apropierea principalelor intersecţii şi în parcuri, 22 de corturi anticaniculă dotate cu aer condiţionat, apă, scaune, tuburi şi măşti de oxigen, tensiometre şi stetoscoape, a anunţat municipalitatea. În ştrandurile Dâmboviţa, Berceni şi Giuleşti va fi distribuită gratuit apă, iar programul de funcţionare va fi prelungit până la ora 22.00.
Iaşi. Zeci de persoane din judeţele Moldovei au ajuns ieri la spital răpuse de caniculă. Cei mai afectaţi au fost vârstnicii. Numai la Iaşi, la Spitalul de Urgenţe, au beneficiat de asistenţă medicală aproape 20 de persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 77 de ani.
Mamaia. Zece voluntari de la Crucea Roşie patrulează pe plaja din staţiunea Mamaia. Ieri au fost solicitaţi să acorde primul ajutor la trei persoane care făcuseră insolaţie. „Lumea este mai atentă în ultima perioadă, iar pentru acordarea îngrijirilor suntem sprijiniţi şi de salvamari“, a declarat directorul Crucii Roşii Constanţa, Carmen Lungu.
La Serviciul Judeţean de Ambulanţă, numărul solicitărilor a crescut ieri cu 10% faţă de o zi obişnuită de vară. „Cele mai multe apeluri pentru leşinuri şi insolaţii au venit din zona plajelor, dar nu au fost cazuri grave“, a spus şi medicul coordonator, Florina Corcodel.
Râmnicu-Vâlcea. În pieţele Nord, Centrală şi Ostroveni au fost amplasate trei puncte de prim-ajutor în caz de caniculă. La acestea se adaugă cele din spaţiile administrative şi de la River Plazza Mall. „Orăşenii sunt primii care pică de căldură. În timp ce oamenii de la ţară cosesc toată ziua într-o căldură infernală, la oraş coboară până la colţul blocului şi cad din picioare de căldură”, a spus dr. Paul Podărelu, de la Serviciul de Ambulanţă Vâlcea.