Apele Române: Viitura maximă de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie
Specialiştii estimează că va fi un volum care poate fi gestionat prin linia noastră de apărare.
Articol de Ciprian Sasu, 20 Septembrie 2024, 13:25
Viitura maximă de pe Dunăre va ajunge pe sectorul românesc în jurul datei de 28-29 septembrie, au declarat pentru Radio România Actualităţi reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.
Specialiştii estimează că va fi un debit maxim de 9.200-9.500 de metri cubi pe secundă, volum care poate fi gestionat prin linia noastră de apărare.
După cum ne-a declarat Ana Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Apelor Române, avem aproximativ 1.100 de kilometri de diguri şi alte amenajări pentru protejarea populaţiei şi a zonelor adiacente, de eventualele revărsări ale Dunării:
Ana Maria Agiu: În prezent, debitele Dunării sunt de 5.100m³/s și, conform prognozei precise emise de INHGA, până în data de 26 septembrie, aceste debite vor ajunge la nivelul de 8.700m³/s, ceea ce înseamnă cu mult peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800m³/s.
Cât de mare este pericolul în acest moment?
Ana Maria Agiu: Se estimează că viitura care se propagă din bazinul Dunării cu afluenții principali ai Dunării, care la rândul lor aduc un aport de debit Sava, Morava, Tisa, Drava. Viitura de pe Dunăre se va propaga și va intra pe sectorul românesc la Baziaş în data de 28 spre 29 septembrie și va avea o valoare maximă între 9-200 9.500m³/s. La un asemenea debit, pe care îl estimăm, pe baza datelor pe care le avem astăzi, viitura de pe Dunăre va putea fi tranzitată în siguranță pe sectorul românesc prin linia de apărare pe care o administrăm, respectiv vorbim de 1.100km de diguri și alte amenajări hidrotehnice.
Specialiştii monitorizează în prezent evoluţia Dunării şi colectează datele de la 18 staţii hidrometrice. De asemenea, este evaluată linia de apărare, pentru a se interveni acolo unde este necesar.