Apele Dunării, în parametri normali
UPDATE: Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că ultimele măsurători făcute pe Dunăre arată că România se menţine în afara pericolului de contaminare.
11 Octombrie 2010, 08:49
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că ultimele măsurători făcute pe Dunăre arată că România se menţine în afara pericolului de contaminare, însă autorităţile se menţin în alertă şi nu minimalizează catastrofa ecologica produsă în Ungaria.
Laszlo Borbely a precizat că, potrivit ultimelor măsuratori, ph-ul apei în Ungaria este între 8 si 8,35, iar la intrarea Dunării în România, la Baziaş, este de 7,94, toate valorile fiind în limitele normale.
Responsabili români din domeniul mediului spun că apele provenite din zona contaminată din Ungaria ar urma să ajungă luni după-amiază în sectorul Baziaş al Dunării.
Deocamdată, parametrii apelor fluviului se încadrează în limitele normale şi se fac permanent măsurători.
Potrivit corespondentului Radio România, Mihai Bădescu, autorităţile din judeţul Mehedinţi sunt pregătite să oprească, dacă va fi necesar, alimentarea cu apă a oraşului Drobeta Turnu Severin.
Măsuri de avertizare a populaţiei au fost luate în toate localităţile riverane fluviului.
O echipă de experţi va verifica impactul noroiului roşu asupra mediului
O echipă europeană de experţi în depoluare ajunge luni în Ungaria, în zonele afectate de dezastrul ecologic. Delegaţia va verifica impactul noroiului roşu asupra mediului, în special asupra terenului agricol şi a apei, dar şi asupra florei şi faunei.
Între timp, autorităţile ungare continuă eforturile pentru protejarea localităţilor Kolontar şi Devecer, de o posibilă nouă revărsare de materiale chimice. Acum două zile, specialiştii au constatat noi probleme la bazinul de depozitare al reziduurilor de la fabrica de alumină.
Potrivit corespondentului Radio România în Ungaria, Emil Groza, autorităţile spun că a crescut riscul ca peretele bazinului să cedeze, drept pentru care locuitorii din satul Kolontar au fost evacuaţi sâmbătă dimineaţă şi s-a început construcţia în zonă a unui dig de protecţie ce va fi lung de câteva sute de metri şi înalt de cinci metri şi care va apăra casele rămase încă întregi, în cazul unei noi reversări.
Potrivit specialiştilor, densitatea nămolului rămas în bazin este mai mare decât a celui revărsat în urmă cu o săptămână, iar în cazul unei cedări a peretelui materialul s-ar scurge doar pe o distanţă de maxim un kilometru. Autoritatea de Sănătate Publică a anunţat, duminică seara, că în zona afectată a crescut concentraţia de praf din aer, drept pentru care folosirea măştilor şi ochelarilor de protecţie a devenit obligatorie.
Duminică, au existat informaţii legate de o mortalitate piscicolă în Dunăre, în zona Budapesta, însă Ministerul de Interne a informat că peştii morţi provin din râul Marcal, primul care fusese afectat de revărsarea nămolului chimic, în condiţiile în care măsurătorile arată un nivel normal al ph-ului apei fluviului.