Apel pentru protejarea Catedralei Sfântul Iosif
Episcopii catolici din Europa au lansat o scrisoare de susţinere a Catedralei Sfântul Iosif.
Articol de Bogdan Mihai, 01 Noiembrie 2009, 17:31
Preşedinţii conferinţelor episcopale din Europa, aflaţi în sesiunea plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene, au lansat o scrisoare de susţinere a Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, manifestându-şi convingerea că autorităţile române vor proteja acest lăcaş de cult.
"Profund îngrijoraţi pentru supravieţuirea acestui loc de cult, lovit în existenţa sa fizică şi morală de o construcţie care nu este dorită de către comunitatea voastră, nici de celelalte confesiuni religioase din România şi de mulţi cetăţeni, manifestăm convingerea noastră fermă că autorităţile publice române vor trata cu cea mai mare atenţie acest caz delicat şi vor proteja Catedrala Sfântul Iosif - o valoare a patrimoniului european care trebuie să fie transmisă mai departe generaţiilor viitoare.
"Îngrijorarea pentru ocrotirea acestui loc de cult, monument istoric, este o realitate care atinge cele mai înalte foruri ale lumii catolice, care speră la o manifestare neechivocă de punere în aplicare a recomandărilor forurilor româneşti şi internaţionale, pentru salvarea şi punerea în valoare a inimii Arhidiecezei de Bucureşti", se arată în scrisoarea adoptată de preşedinţii conferinţelor episcopale din Europa.
Săptămâna trecută, societatea Millennium Building a fost somată de către Primăria Bucureşti să oprească lucrările la Cathedral Plaza, pentru că autorizaţia de construire a expirat.
Proiectul a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 in februarie 2006. Ulterior, avizele au fost contestate în instanţă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte până la soluţionarea cauzei.
Proiectul Cathedral Plaza
►Millennium Building Development a fost autorizat de Primăria sectorului 1, în 24 februarie 2006.
►Proiectul vizează construirea lângă Catedrala Sfântul Iosif din Capitală - considerată monument istoric - a unui imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de maşini, parter şi 19 etaje, de 75 metri înălţime.
►Lucrările au fost începute pe 9 martie 2006.
►În aprilie 2006, avizele au fost contestate în instanţă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, procedurile juridice derulându-se timp de aproximativ trei ani.
►Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte până la soluţionarea cauzei, deschisă prin decizia Curţii de Apel din 25 iunie 2009.