Apel pentru donarea de sânge
Autoritățile din domeniul sănătății fac apel la cetățeni să doneze sânge pentru că rezervele sunt extrem de mici.
Articol de Bogdan Isopescu, 13 Decembrie 2017, 12:27
Decembrie, luna cu cel mai scăzut nivel de donatori
Autoritățile din domeniul sănătății fac apel la cetățeni să doneze sânge pentru că rezervele sunt extrem de mici iar cele 4 zile de la sfârșitul anului vor reduce stocurile și mai mult.
Dincolo de acestă situație de moment, România rămâne unul din statele cu cei mai puțini donatori, la jumătatea mediei europene, fapt care ne plasează adesea în situații de criză. Zilele acestea Primăria Capitalei transforma sediul municipalității în centru mobil de donare de sânge, în încercarea de a sensibiliza mai mulți români.
Un reportaj de Bogdan Isopescu:
Organizația Mondială a Sănătății ne plasează constant în prag de avarie
Mai puțin de 2 procente din români donează sânge, în condițiile în care media europeană este undeva la 4 la sută iar state precum Danemarca depășesc 6 procente din populație.
Situația României este atât constant atât de gravă încât Organizația Mondială a Sănătății ne plasează în prag de avarie.
Asta spune ceva despre educația noastră sau despre spiritul nostru de solidaritate, ceva care nu ne onorează ca popor. Sângele pentru cei aflați în suferință, pentru cei din spitale, nu poate veni decât de la noi, de la români, nu din altă parte, iar de foarte multe ori stocurile sunt la minimum.
Campania N-avem Sânge?!
Este posibil, însă, ca această situație să vină și din cauza lipsa informației. Tocmai de aceea, un grup de organizații publice și private duc, de mai bine de un an, o campanie în care atrag atenția că foarte puțini români donează sânge pentru proprii compatrioți.
Marian Costache este unul din oamenii care au pornit campania intitulată simplu N-avem Sânge?!, o afirmație ce este totodată si o întrebare. El explică dublul înțeles al titlului campaniei: pe de-o parte afirmația că în România există această problemă iar pe de altă parte există acest semn de întrebare în legătură cu curajul sau solidaritatea noastră de a dona.
Donarea de sânge activează capacitatea organismului de a se regenera
Ca român care n-a donat niciodată sânge, spre rușinea mea, aflu că acest obicei ar putea să îmi facă bine. Nu doar că primesc o zi liberă, tichete valorice sau reduceri pe transport, dar donarea de sânge activează capacitatea organismului de a se regenera. Mai mult, sunt activate celulele stem, responsabile cu repararea țesuturilor, celule care există în organismul fiecăruia, în spacial la nivel periferic.
Ce te împiedică să donezi?
Mă plimb pe holul plin de oameni care donează sânge. Vreau să vă spun că sunt unul din bărbații slabi de înger cărora li se face rău la analize.
Și totuși, mă gândesc să donez. Acum, însă, mă gândesc și la cei pternici, cei cărora nu li se face rău când donează sânge, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu au donat niciodată.
Unul din ei poți fi chiar tu, cel care asculți. Tu ce argumente ai pentru a nu ajuta?