Apel matinal - Viorel Arcaş, secretar al Comisiei pentru buget-finanțe
Articol de Radiojurnal, 27 Septembrie 2017, 11:53
Realizator: Eugen Rusu - Ieri s-au luat câteva decizii surprinzătoare, aş putea spune, în Comisia de buget-finanţe a Senatului - membrii au respins trei măsuri importante introduse de guvern prin ordonanţă de urgenţă, printre care mărirea contribuţiilor sociale pentru contractele part-time, majorarea accizelor la carburanţi şi aplicarea plăţii defalcate a TVA doar pentru firmele care au contracte cu statul. Care sunt urmările şi cum pot ajunge aceste modificări şi în legea finală - discutăm cu domnul Viorel Arcaş, senator PSD, secretar al Comisiei pentru buget-finanţe. Bună dimineaţa, domnule senator, bine aţi venit!
Viorel Arcaş: Bună dimineaţa!
Realizator: Spuneţi-mi şi mie, vă rog, iată, au fost trei lucruri foarte importante ieri. Cum veţi proceda cu eliminarea, de exemplu, supraaccizei la carburant din textul ordonanţei de urgenţă? Că ea prevede introducerea acestei supraaccize, o parte deja a intrat în vigoare, de la 1 se aplică partea cea de-a doua. Modificarea la ordonanţă ar intra în vigoare doar după ce legea de aprobare a ordonanţei, cu tot cu modificările aduse, trece de camera decizională şi este promulgată de preşedinte. Practic, ăsta e traseul. Deci, cum vom face, ce se va întâmpla?
Viorel Arcaş: Este vorba despre un raport al Comisiei de buget.
Realizator: Da...
Viorel Arcaş: Mă rog, aici, cei care au avut poziţia respectivă acolo, nu ştiu dacă chiar trebuia eliminat complet acest punct dintr-o ordonanţă, în care avea mai multe prevederi. Unul din puncte, la punctul 11, era vorba despre această supraccizare. Va merge raportul în plen. Dacă va trece de plenul Senatului, ordonanţa, proiectul de aprobare a ordonanţei va ajunge la Camera Deputaţilor.
Realizator: Care e cameră decizională.
Viorel Arcaş: Care este Cameră decizională. Drumul încă e lung, dar aceştia sunt paşii.
Realizator: Şi va trece şi prin comisia de acolo.
Viorel Arcaş: Comisia de buget, bineînţeles, va întocmi raportul de la...
Realizator: Dar spuneţi-mi ce şanse are să treacă de Senat, în condiţiile în care a primit, aţi dat raportul acesta favorabil cu modificările respective la această lege?
Viorel Arcaş: Scorul a fost strâns şi în Comisie. Adică, putem spune că a fost cam egal. În această variantă, dacă nu ai...
Realizator: Egal plus unu.
Viorel Arcaş: ... majoritatea plus unu, este raport de, mă rog, la amendamentul respectiv vorbesc.
Realizator: De amendamentul respectiv - a fost egal, adică nu a fost nici măcar jumătate plus unu.
Viorel Arcaş: Nu, nu.
Realizator: Nu, am înţeles.
Viorel Arcaş: Dacă se supune la vot un raport, mă rog, favorabil pentru acest amendament, la scor egal, bineînţeles, nu ai jumătate plus unu apare de respingere, şi atunci, aşa a dispărut
Ralizator: Am înţeles. Proiectul TVA split a fost modificat foarte mult, dacă nu putem spune radical, da? Doar firmele care au contracte cu statul vor trebui să aplice această plată defalcată a TVA. De ce aţi ajuns la concluzia asta?
Viorel Arcaş: Da, aici, din toate analizele, şi am avut foarte mulţi invitaţi, să ştiţi, pe această temă, şi noi am discutat cu foarte mulţi şi înainte, şi în teritoriu, şi cu societăţile comerciale, cu reprezentanţi, mă rog, cu toată lumea...
Realizator: Aşa...
Viorel Arcaş: ... şi sunt mai multe, că e obligativitatea aplicării acestei prevederi de către, ca să vă spun de und ea apărut această modificare.
Realizator: Da.
Viorel Arcaş: De fapt, se modifică Articolul 2 la alineatul 1 şi unde se spune că persoanele impozabile sau aflate în relaţii contractuale cu instituţiile publice, cele cu capital de stat şi, opţional, celelalte persoane juridice pentru anul 2018.
Realizator: Da.
Viorel Arcaş: Deci, de la 1 ianuarie 2019, practic, intervine obligativitatea la toată lumea.
Realizator: La toată lumea, da.
Viorel Arcaş: Este în forma actuală.
Realizator: Da. Le-aţi dat un an, practic.
Viorel Arcaş: Da.
Realizator: Şi cine ştie ce se mai întâmplă anul viitor, dar, mă rog, da.
Viorel Arcaş: Da, anul 2018, şi am dorit, ne-a, gândit să fie un an experimental, să care să fie evaluat gradul de altă creştere a gradului de colectare a TVA la buget.
Realizator: Şi, atunci, v-aţi gândit că e bine să încercaţi..
Viorel Arcaş: Şi combaterea evaziunii fiscale. Putem face o evaluare să fim pregătiţi şi din punct de vedere tehnic...
Realizator: Pentru firmele care au contracte cu statul.
Viorel Arcaş: ... vorbind, să putem aplica acest lucru şi este un an de probă, să spun aşa, pentru cei opţionali.
Realizator: Am înţeles.
Viorel Arcaş: Vor fi şi opţional, că există şi anumite facilitiăţi şi s-ar putea să...
Realizator: Dar parte cu contractele part-time, deci aţi votat şi raportul de respingere pentru ordonanţa care vizează contractele part-time. Care au fost aici argumentele, în acest caz?
Viorel Arcaş: Aici, eu v-aş ruga să nu mă întrebaţi pe mine argumentele, că eu am fost...
Realizator: Am înţeles. Fiind secretarul Comisiei, de-aia vă întreb, că...
Viorel Arcaş: Sunt secretarul Comisiei, eu am avut altă părere aici.
Realizator: A, deci aţi votat împotrivă, practic, să rămână cum a spus ordonanţa guvernului, practic.
Viorel Arcaş: Da. Din nou, vorbim de acelaşi scor, eu sunt sceptic că vor trece şi de plen în această variantă. Celelalte, nu vorbesc de TVA defalcat.
Realizator: Am înţeles. Colegii dumneavoastră din majoritatea parlamentară credeţi că vor susţine la vot aceste modificări? Care dintre ele, practic? Ce discuţii au fost în coaliţie despre aceste modificări?
Viorel Arcaş: Nu ştiu, noi nu am discutat în coaliţie, vă spun exact exact discuţiile din...
Realizator: Comisie.
Viorel Arcaş: ... din Comisie.
Realizator: Am înţeles, bun, am înţeles. Bine, mulţumesc pentru prezenţă şi pentru comentariile dumneavoastră.
Viorel Arcaş: Cu multă plăcere.
Realizator: Am stat de vorbă cu domnul Viorel Arcaş, senator PSD, secretar al Comisiei pentru buget-finanţe, pentru că, iată, ieri s-au luat câteva decizii în Comisia de buget-finanţe a Senatului. Membrii ei au respins trei măsuri importante introduse de guvern prin ordonanţă de urgenţă, printre care mărirea contribuţiilor sociale pentru contractele part-time, majorarea accizelor la carburanţi şi aplicare plăţii defalcate a TVA. Doar firmele care au contract cu statul vor fi obligate din 2018. Din 2019, însă, toate. Dar drumul este lung, aşa cum spunea şi domnul senator, şi poate să se modifice chiar şi la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.