Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal-Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Alexandra Găvan

Apel matinal-Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Alexandra Găvan
Foto: Arhivă.

Articol de Cătălin Cîrnu, 12 Martie 2020, 09:48

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 martie, ora 8:31) - "Emisiunea "Matinal" - Rubrica "Apel matinal" - Realizatori: Cătălin Cîrnu şi Daniela Petrican
Cătălin Cîrnu: În urmă cu doar câteva minute, Alex Lancuzov ne spunea despre situația unui șofer de tir blocat în vama de la Bechet. El venea de la Napoli, nu are marfă perisabilă, duce tablă, iar invitatul "Apelului matinal" de astăzi este subcomisarul de poliție Alexandra Găvan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră române. Bună dimineața!
Alexandra Găvan: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: Plecând de la cazul de la Bechet, vă mai confruntați dumneavoastră sau colegii, evident, cu astfel de situații?
Alexandra Găvan: Aș dori să încep prin a preciza faptul că în toată această perioadă traficul prin punctele de frontieră, în ansamblu, vorbim aici de toate punctele de frontieră, se află pe un trend descrescător şi v-aş da aici ca exemplu primele zile din luna martie comparativ cu aceleași zile din luna martie anul trecut, și aici se constată o scădere cu un procent de aproximativ 18-20%; deci vorbim efectiv de traficul prin punctele de frontieră. Însă, ceea ce trebuie să știe ascultătorii dumneavoastră este că timpul de așteptare la frontieră în anumite puncte și aici aş da ca exemplu PTF Nădlac 2, pentru că am avut această situație în ultimele zile, a crescut ca urmare a faptului că procedurile care se efectuează în prezent necesită un timp mai îndelungat. Dacă până acum să zicem că, în medie, formalitățile de frontieră durau undeva între 30 de secunde și un minut pentru o persoană, în prezent aceste proceduri necesită undeva între 5 și 10 minute.
Daniela Petrican: Dar spuneţi-ne dacă s-au înregistrată probleme în ultimele ore.
Alexandra Găvan: Nu avem probleme deosebite. Așa cum aţi precizat și dumneavoastră, avem undeva la 30 de minute timp de așteptare pe sensul de intrare în țară la punctul de frontieră Petea, în rest traficul se desfășoară în condiții normale.
Cătălin Cîrnu: Revin la cazul șoferului care tocmai ce ne-a scris: este blocat în vama de la Bechet așteptând avizul DSP. Mai sunt astfel de situații la celelalte puncte de trecere?
Alexandra Găvan: Din informațiile pe care le am până la această oră, nu avem astfel de cazuri, dar este posibil ca în funcție de fiecare situație în parte, colegii mei, care se află în punctele de frontieră - şi aici nu discut doar de polițiștii de frontieră, discut şi de colegii de la Direcția de Sănătate Publică - să analizeze și să rezolve fiecare situație în parte, în funcție de specificul ei. Bineînțeles, ei analizează acolo, stau de vorbă cu persoana, se realizează un interviu și în funcție de ceea ce rezultă dispun măsurile în consecință, adică se poate merge în carantină, la izolare sau cetăţeanul își poate pur şi simplu continua călătoria.
Daniela Petrican: Dar care este acum mai exact protocolul de verificare? Sunt măsuri mult mai stricte?
Alexandra Găvan: Măsuri mult mai stricte și timpul în sine durează mai mult. Există echipe comune în toate punctele de frontieră formate din polițiști de frontieră și reprezentanții de la Direcția de Sănătate Publică, iar aceştia verifică mai multe aspecte. Primul aspect este controlul efectiv al documentului de călătorie, așa cum se făcea până acum, iar în plus, are loc o intervievare privind ruta de deplasare a fiecărei persoane, se verifică documente suplimentare care să ateste dacă persoana respectivă a tranzitat sau nu o zonă de risc, se completează acea declarație și formularul transmis de către DSP și bineînțeles că la sfârșit are loc un interviu privind starea de sănătate, iar colegii de la Direcția de Sănătate Publică, așa cum am spus mai devreme, în funcție de ceea ce rezultă din acest interviu, iau măsuri: carantină sau izolare.
Cătălin Cîrnu: Da. Am înţeles că nu este un flux extraordinar, dar aveți suficiente resurse materiale și umane pentru această triere eficientă, de care ne vorbeați?
Alexandra Găvan: Sigur că da. Poliția de Frontieră are personal suficient alocat pentru toate punctele de frontieră, iar dacă situaţia o va impune, cu siguranță va fie dislocat personal din alte zone, cum ar fi zona verde, cea cuprinsă între punctele de frontieră, ei vor fi aduși în punct și fără nicio problemă vor acorda sprijin colegilor.
Cătălin Cîrnu: Și apropo de colegii dumneavoastră, de polițiștii de frontieră care sunt acolo, mai ales să în partea de vest a țării, au tot echipamentul de protecție, mai ales că sunt veşti, și aici aș vrea să îmi confirmați sau să îmi infirmați, că cel puțin un polițist de frontieră a fost contaminat cu coronavirus.
Alexandra Găvan: La prima noastră întrebare referitoare la protecția personalului, au fost dispuse măsuri şi stabilite în legătură cu asigurarea permanentă a echipamentului de protecție individuală și a fost instruit permanent personal în legătură cu modul în care se interacționează cu persoanele care declară că dodesc din zonele de risc cu COVID-19. Iar referitor la polițistul de frontieră confirmat pozitiv, într- adevăr este un coleg de al nostru de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Acesta a fost confirmat pozitiv cu COVID-19 și se afla în autoizolare din data de 9 martie. Are în acest moment loc o anchetă epidemiologică și vor fi respectate recomandările specialiștilor de la Direcția de Sănătate Publică.
Cătălin Cîrnu: Să-i dorim să se însănătoşească, evident, cât mai repede. Sănătate tuturor celor care au probleme legate de coronavirus si nu numai. Mulțumim pentru prezența la "Apel matinal".
Alexandra Găvan: Mulţumesc şi eu.
Cătălin Cîrnu: În direct subcomisarul de poliție Alexandra Găvan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră române.

România 03 Aprilie 2025, 21:19

Scheme de ajutor pentru sectoarele afectate de tarifele vamale impuse de SUA

Măsurile propuse vor fi discutate punctual cu cei afectați, a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Scheme de ajutor pentru sectoarele afectate de tarifele vamale impuse de SUA
România 03 Aprilie 2025, 18:20

175 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române

Lăudată de autorităţi pentru activitatea sa, instituţia este marcată în aceste zile şi de un scandal generat de faptul că mai...

175 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române
România 03 Aprilie 2025, 17:17

Directorii de școli nu au voie să fie lideri sindicali

Directorii de şcoli nu pot deţine funcţii de conducere în organizaţiile sindicale. Mesajul a fost transmis de Federaţia...

Directorii de școli nu au voie să fie lideri sindicali
România 03 Aprilie 2025, 17:16

Interlopul Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, reţinut de DIICOT

Au fost reținuți și alți nouă membri ai familiei sale.

Interlopul Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, reţinut de DIICOT
România 03 Aprilie 2025, 16:21

De azi, impozit pe construcţiile speciale

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care instituie impozitul pe construcţiile speciale pe care-l vor plăti atât...

De azi, impozit pe construcţiile speciale
România 03 Aprilie 2025, 16:17

Trei poliţişti şi opt jandarmi, depistaţi că au plecat mercenari în Congo

Peste 460 de militari rezervişti, care provin din Ministerul Apărării Naţionale, au semnat, după trecerea în rezervă,...

Trei poliţişti şi opt jandarmi, depistaţi că au plecat mercenari în Congo
România 03 Aprilie 2025, 15:41

Suceava: Secția de Urgențe, suprasolicitată de pacienți

Medicii îi îndeamnă pe bolnavi să nu meargă la camera de gardă dacă nu este neapărată nevoie.

Suceava: Secția de Urgențe, suprasolicitată de pacienți
România 03 Aprilie 2025, 15:18

Despre diplomaţie şi relaţii internaţionale pentru elevi de clasa a VIII-a

Sute de elevi de clasa a VIII-a, liceeni şi studenţi au învăţat, timp de două zile, despre diplomaţie şi relaţii...

Despre diplomaţie şi relaţii internaţionale pentru elevi de clasa a VIII-a