ASF: Riscurile rămân permanent, contează, în schimb, cum sunt gestionate
"Apel matinal" - Invitat: Sorin Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

Articol de Radio România Actualităţi, 03 Aprilie 2025, 09:27
Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Continuăm să vorbim despre piaţa asigurărilor din România, care a înregistrat la finalul anului 2024 o creştere a volumului total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde de lei, mai mare cu 11 procente faţă de anul precedent. Ponderea asigurărilor generale a trecut de 80%, în creştere fiind şi valoarea totală a primelor subscrise pentru asigurările de răspundere civilă, RCA, de societăţile autorizate şi reglementate de ASF.
Adică, de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a publicat datele în raportul său privind evoluţia pieţei asigurărilor din România, anul trecut. Un raport despre care discutăm imediat cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Sorin Mititelu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Bună dimineaţa!
Bună dimineaţa! Şi mulţumesc pentru invitaţia de a participa la această emisiune.
Vă mulţumim şi noi că suntem împreună. Pe scurt, în economia reală cum s-ar traduce aceste date, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu detaliile?
Bun. În economia reală ar fi două efecte. Unul, cel de bază, reprezentat de o protecţie financiară dată de sistemul de asigurări prin natura sa, un astfel de produs oferă o contraprestaţie, plata unor despăgubiri în cazul în care apare un eveniment asigurat şi, practic, ajută la reluarea activităţii. Şi un al doilea efect este reprezentat de investiţiile realizate de companiile de asigurări, investiţii realizate în baza fondurilor atrase de la clienţi prin produsele pe care le-au vândut. Şi valorile sunt destul de mari, la nivel de miliarde de euro.
Dar piaţa RCA cum a evoluat anul trecut?
Aş vrea să fac de la bun început o precizare, piaţa de asigurări nu se reduce la piaţa RCA, este mult mai cuprinzătoare.
Evident. Dar e cea de care ne lovim cu toţii, mai ales că de fiecare dată discuţiile au apărut şi după falimentele City Insurance, Euroins, mai ales pe poliţele RCA.
Da. Este o piaţă şi importantă, pentru că reprezintă aproape jumătate din piaţa asigurărilor generale. Cum menţionaţi mai devreme, din cele 23,4 miliarde de lei prime subscrise, aproape 10 miliarde de lei sunt prime subscrise aferente clasei de risc din care face parte RCA-ul. Şi aceasta, prin raportare la celelalte să spunem clase de risc sau produse, a avut o creştere, în termeni de prime subscrise, de 7%, de la an la an. Practic, a fost probabil că o creştere prin comparaţie cu dinamica pe care au avut-o celelalte clase de risc. Deci, cu alte cuvinte, am avut o evoluţie pozitivă, chiar dacă a fost într-un cadru ceva mai strict de reglementare, legat de evoluţia tarifelor pe care companiile de asigurări le pot practica. Iar din perspectiva performanţei, piaţa pare a intra într-un proces de normalizare, dat fiind faptul că indicatorii de performanţă pe care îi monitorizăm ne indică o situaţie stabilă şi, evident, una cu rezultate pozitive.
Spuneaţi că piaţa asigurărilor nu se rezumă numai la piaţa RCA? Cum au evoluat celelalte poliţe? Vom vedea o evoluţie mai rapidă a unor sectoare în asigurări?
Deja am văzut în cursul anului 2024 această evoluţie şi se vede în structură, în sensul că celelalte tipuri de asigurări au crescut ca pondere şi aş menţiona doar două clase de risc în care am văzut cea mai mare creştere. Mai exact, este vorba de asigurările de incendii şi calamităţi naturale, în principal asigurările de imobile şi alte proprietăţi, am avut o creştere de 19% în termeni de prime. Şi, de asemenea, asigurările de viaţă, cele clasice, la care şi acolo am avut o creştere de 22%. Şi nu în ultimul rând, mai avem şi asigurările de sănătate, care, deşi au o bază ceva mai mică, şi acolo avem o creştere de peste 20%. Deci, vedem un clar interes şi pentru alte produse de asigurări.
Dar se va putea menţine stabilitatea şi solvabilitatea societăţii de asigurare autorizate şi supravegheate de Autoritate? Pentru că în acest an există potenţiale riscuri.
Absolut. Bun. Riscurile rămân permanent, contează, în schimb, cum sunt gestionate, cum sunt administrate. Putem spune, iarăși bazat pe datele pe care le avem, și nu numai, putem observa și în viața de zi cu zi că aceste companii de asigurări pe care le avem în momentul de față active în piața noastră și aflate în supravegherea noastră au o solvabilitate corespunzătoare, de asemenea și o lichiditate corespunzătoare, și nu mai sunt înregistrate acele întârzieri pe care le văzusem în anii anteriori și care au adus o reputație nu foarte bună industriei de asigurări.
Aproape în fiecare an vin vești de la Comisia Europeană privind asigurarea de răspundere civilă auto, întrucât România ar trebui să modifice de urgență legislația. Aveți idee despre ce este vorba?
Absolut! Această legislație aferentă transporturilor rutiere auto evoluează, astfel că în anii anteriori sunt modificări la directivele europene aferente acestei clase de produse și în plan național este necesară o transpunere, prin legislația pe care o avem, pe două componente: pe produsul propriu-zis asigurări de răspundere civilă și pe legislația aferentă funcționării Fondului de Garantare a Asiguraților. De regulă, este o perioadă de câțiva ani, de doi ani de zile, necesar pentru transpunere, iar România se află în acest proces legislativ de aprobare a modificărilor la cele două legi, la cele două sectoare de care am menționat. Ne aflăm într-o fază relativ finală, aș putea spune, de aprobare a amendamentelor ce au fost propuse spre aprobare Parlamentului României.
Da, nu mai este mult până în 14 aprilie. Avertismentul a venit chiar de la Ministerul Afacerilor Externe. Țara noastră, România ar putea plăti milioane de euro penalități către Uniunea Europeană. Revenim însă la riscurile pe care le veghează Autoritatea de Supraveghere Financiară și aminteam mai devreme de falimentele, două dintre ele celebre, City Insurance sau Euroins. Cât de sigură este piața, în acest moment?
Foarte sigură! Indicatorii ne arată foarte clar lucrul acesta și, repet, și în activitatea de zi cu zi vedem că nu sunt probleme.
Mai sunt alte probleme legate de polițe neplătite sau de bani nereturnați după falimentul Euroins? Parcă el a fost ultimul.
Acesta, da, a fost ultimul. Trebuie spus faptul că sumele de plată de către Fondul de Garantare a Asiguraților sunt foarte mari, motiv pentru care plata nu se putea efectua într-un termen foarte scurt. Mobilizarea resurselor pentru plata acestor despăgubiri de către Fondul de Garantare a Asiguraților s-a realizat pe parcursul a câtorva ani. Ce putem spune este că anul acesta, cel mai probabil până la finalul lunii octombrie, toate dosarele care se află în procesare la Fondul de Garantare a Asiguraților aferente foștilor clienți Euroins, cu excepția dosarelor în care sunt litigii, vor fi finalizate.
Apropo de problemele legate de activitatea societăților care emit polițe RCA, în ce stadiu este procesul de adoptare a noilor instrumente de supraveghere?
Instrumente de supraveghere aș putea spune că acestea sunt două mari categorii. Sunt cele tehnice, reprezentate de metodologii, și, evident, de personalul pe care îl avem implicat în activitatea de supraveghere, ce necesită, de asemenea, o pregătire profesională adecvată, și instrumentele operaționale, adică sistemele cu care operăm, în principal sisteme informatice. O dezvoltare importantă în ce privește piața și viitorul acestei instituții este dată de faptul că, recent, am avut posibilitatea de a ne fi aprobată o solicitare de finanțare pe fonduri europene pentru dezvoltarea unui sistem /informatic/ integrat la nivelul întregii Autorități de Supraveghere Financiară, ceea ce ne-ar da posibilitatea de a opera mult mai eficient și, evident, să spunem, cu posibilitatea de a avea un grad de cuprindere a problematicii aferente activității de supraveghere mult mai mari. Deci, viitorul nu foarte îndepărtat ne arată faptul că avem o situație, să spunem, mult mai bună din perspectiva instrumentelor cu care operăm.
Între timp, m-am uitat peste noile reglementări și voiam doar câteva confirmări. În acest moment, polițele RCA se pot plăti doar semestrial și anual, pentru că am observat că șoferii vor putea achita polițele RCA în rate lunare, de exemplu, sau trimestriale.
Bun. Este opțiunea asiguratorului în acest moment. Sunt și asiguratori care oferă posibilitatea plății trimestriale și, mai rar, posibilitatea plății lunare. Este, să spunem, o mai mare deschidere în cazul asigurărilor realizate de către companii. În ce privește modalitatea aceasta de plată în rate, o avem ca parte din setul de amendamente la Legea RCA și prin aprobarea acelor amendamente această plată devine posibilă pentru toți contractanții de asigurări RCA, și în varianta lunară, și trimestrială, și semestrial.
Și pentru că pe șoselele din România se întâmplă deseori tragedii, să mai spunem doar că persoanele grav rănite și familiile celor decedați în accidente rutiere vor avea prioritate la plata daunelor prin Fondul de Garantare a Asiguraților. Data limită este 14 aprilie. Cu mulțumiri! Am mai desluşit...
Îmi permiteţi să precizez
Vă rog!
Este, să spunem, una dintre datele de referință 14 aprilie, însă procesul este mult mai lung și mai sunt și alte intervale, alte perioade în care putem aduce amendamentele necesare la Legea /.../ și la Legea de funcționare a Fondului de Garantare, pentru a transpune directiva.
Da, completăm și noi procesul. Este unul foarte, foarte lung și a început deja de ceva vreme. Corect?
Corect. Aproape un an și jumătate.
Mulțumim pentru că ați acceptat invitația noastră! Sorin Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, invitatul de astăzi al "Apelului matinal"./editor Florin Lepadatu/