"Apel matinal" - Invitat: profesor universitar doctor Doina Azoicăi
"Apel matinal" - Invitat: profesor universitar doctor Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.
Articol de Radiojurnal, 30 Iulie 2020, 09:09
Ieri au fost raportate alte 1.182 de noi infecții cu noul coronavirus din peste 22.500 de teste efectuate, date comparabile cu situația din ziua precedentă. Să mai amintim că s-au atins noi recorduri în privința pacienților în stare gravă, în prezent sunt 377 de persoane în secțiile de terapie intensivă Iar aproape 26.500 de persoane au fost până acum de karate vindecate ceea ce reprezintă 55% dintre cazurile diagnosticate la nivel național despre toate acestea discutăm acum cu invitatul de astăzi al "Apelului matinal", profesor universitar doctor Doina Azoicăi președintele societății române de epidemiologie. Bună dimineața!
Doina Azoicăi: Bună dimineaţa!
Realizator: Doamna doctor, unde ne aflăm astăzi, 30 iulie 2020, apropo de ultimele întâmplări din ultimele zile cu peste 1.000 de cazuri noi?
Doina Azoicăi: Așa cum ați menționat și dvs, cu o zi înainte a fost un număr mare de cazuri, suntem la sfârșitul unei perioade de o săptămână cu peste 1.000 de cazuri. Sigur, și testările au crescut, dar trebuie să ținem cont că rata de pozitivitate acestor testări este de peste 14%. Asta ce poate să însemne? Că fenomenul este în evoluție, este o continuă provocare vizavi de existența acestei transmiteri comunitare extensive și, în consecință, trebuie să ne gândim că putem să limităm aceste situații, să ne protejăm cu regulile bine cunoscute și transmise pe atâtea căi.
Realizator: Avem transmitere comunitară, există SARS-CoV-2, COVID-19 este o boală care macină și, evident, duce la deces, dar totuși, apropo de testele făcute, au fost câteva cazuri, de exemplu cei de la echipa de fotbal CFR Cluj, în care testele au ieșit fals pozitive. Alte voci afirmă că întregul proces de testare este uneori irelevant, că sunt probleme de calitate a reactivilor sau chiar a actului medical. Care e realitatea sau ce s-a întâmplat?
Doina Azoicăi: Realitatea este cea care este susținută și afirmată și lucrul acesta de la început a fost precizat, că există o rată de eroare inclusiv la testări. Şi nu e vorba numai de testarea legată de acest virus, sunt foarte multe variabile care intră în acest algoritm. Pe de o parte, este corectitudinea cu care se face recoltarea, este performanța testului, calitatea testării, mai ales dacă vorbim de teste rapide sau alt tip de teste. Sigur, testele moleculare au și ele o rată de eroare posibilă, dat fiind faptul că testul molecular nu este un text care este obișnuit, este un test care necesită o aparatură specială, dar mai ales necesită o tehnică specială și o calibrare a acestor aparate periodic, care trebuie făcută, și o verificare în așa fel încât această rată de eroare așteptată să fie cât mai cât mai mică.
Realizator: Dvs, ca specialist, pentru că am primit imediat întrebări de la ascultători, ce ne-ați sfătui, în condițiile în care există oameni care vor să plece în Grecia, au nevoie de acea testare anti-COVID și rezultatul este pozitiv, de exemplu, ce s-ar întâmpla? Trebuie să te duci la doctor, la medic?
Doina Azoicăi: Sigur, în situația aceasta categoric că trebuie urmată toată metodologia care este cunoscută populației. Cu siguranță, aceasta este recomandarea mea, în cazul unui test pozitiv trebuie făcută o evaluare medicală. Medicul va face o anamneză exact pentru a identifica dacă s-au înregistrat simptome, suntem în fața unui caz simptomatic sau asimptomatic.
Oricum, medicul va monitoriza starea acestui pacient care este pozitiv şi colegii mei, care sunt foarte mult încercaţi acum, din direcţiile de sănătate publică, epidemiologică şi cei care au pus umărul la această activitate de evaluare epidemiologică vor efectua ancheta epidemiologică în aşa fel încât să indentifice şi alţi potenţiali infectaţi care nu şi-au făcut testul sau nu prezintă simptomatologie. Deci, trebuie să intre în acest algoritm, obligatoriu, un medic care, prin competenţa sa, să stabiliească care este traseul ulterior al pacientului.
Realizator: Exact, apropo de traseu, ca să punctez: merg la o clinică privată, îmi plătesc testul, el poate fi pozitiv sau fals pozitiv. Din acel moment, clinica respectivă trebuie să anunţe şi DSP-ul sau doar eu, ca cetăţean, trebuie să fac lucrul acesta?
Doina Azoicăi: Deci, lucrurile sunt în paralel. Totodată, aceste teste pozitive sunt raportate la direcţiile de sănătate publică, care, ulterior, fac transmiterea informaţiei către grupul de consultanţă tehnică către Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti. Totodată, persoana respectivă trebuie să anunţe medicul de familie, care va raporta aceasta situaţie la Direcţie de Sănătate Publică. Deci, este un traseu care...
Realizator: Deci, este cunoscut.
Doina Azoicăi: ...este cunoscut, sigur,
Realizator: Iar, dacă, Doamne fereşte, este un test fals pozitiv, ideal ar fi ca atunci când scăpăm de boală să avem două teste măcar - nu? - negative, tocmai pentru a fi siguri că întâmplările sunt cele adevărate. Dar o ultimă întrebare îmi permit: În acest moment, 30 iulie 2020 a venit şi canicula, virusul nu a dispărut, aşa cum spuneau unii la un moment dat, care ar fi prioritatea zero pentru noi, cetăţenii?
Doina Azoicăi: Coroborat cu situaţia aceasta climatică, cu căldurile acestea excesive, şi luând în considerare, mai ales această transmitere comunitară excesivă, categoric rămânerea la domiciliu sau limitarea cât mai mult a circulaţiei este de recomandat. Nu este bine ca să frecventăm grupurile mari, sau să venim în contact cu multe persoane, iar dacă suntem, să zicem, nevoiţi să facem lucrul acesta, categoric că masca este cea care constituie o barieră şi pe care o recomand cu toată fermitatea, pentru că această metodă de protecţie a fost atestată că poate să limiteze, nu 100%, dar poate să limiteze riscul de transmitere. Igiena mâinilor...
Realizator: Este o soluţie.
Doina Azoicăi: Sigur, este o soluţie şi trebuie nu neapărat că înregimentăm într-un sistem de obligativitate, dar este, dacă vreţi şi de bun simţ. Este un virus cu o transmitere pe care o cunoaştem, o transmitere respiratorie, contactul cu persoanele care posibil pot să fie infectate poate să constituie o cauză de pozitivare şi a noastră şi, în acest cotext, sunt lucruri simple, evităm aglomeraţiile, purtăm masca, respectăm măsurile de igienă generală cu accentuare vizavi de purtarea măştii, purtarea mănuşilor sau spălarea mâinii cu apă şi săpun...
Realizator: Şi asta cât mai des, evident.
Doina Azoicăi: Sigur, cu prudenţă. Este perioada de vară, ne tentează, în fiecare an plecam în concedii sau ne gândeam la excursii, mai mult sau mai puţin îndepărtate, acum trebuie să avem un plus de înţelepciune, să estimăm riscurile şi daccă dorim să plecăm, pentru că este posibil să ne dorim lucrul acesta din tot sufletul, trebuie să ne luăm toate măsurile de precauţie: nu zonele foarte aglomerate, nu acolo unde...
Realizator: Pe cărări de munte. Pe cărări de munte ar fi chiar o soluţie interesantă, pentru noi toţi, să redescoperim până la urmă frumuseţile din ţară. Să sperăm, şi sunt sigur de fapt, că ascultătorii noştri au fost pe recepţie şi au luat aminte. Mulţumesc pentru...
Doina Azoicăi: Şi eu vă mulţumesc şi vă doresc o zi bună şi o zi cât liniştită şi mai lipsită de riscuri.
Realizator: Dar mai răcoroasă, nu? Apropo de arşiţa de afară şi cu cât mai multă înţelepciune pentru fiecare dintre noi toţi. Profesor universitar doctor Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".