Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Apel matinal” - Invitat: preşedintele HORA, Daniel Mischie

”Apel matinal” - Invitat: preşedintele HORA, Daniel Mischie.

”Apel matinal” - Invitat: preşedintele HORA, Daniel Mischie
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 09 Februarie 2021, 09:01

Realizator: Un sfert din unităţile HoReCa sunt deja în faliment, iar proporţia acestora ar putea creşte până la o treime dacă guvernul nu va acorda cele 500 de milioane de euro promise ndustriei hotelurilor şi restaurantelor, care reprezintă 7% din forţa de muncă activă a României şi produce 5% din PIB. Tot mai multe restaurante şi hoteluri riscă să intre în faliment, spune Daniel Mischie, liderul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România ş preşedintele Grupului de lucru pentru turism din coaliţia pentru dezvolatarea României, care este şi invitatul de astăzi al Apelului matinal. Bună dimineaţa!


Daniel Mischie: Bună dimineaţa! Mulţumesc mult pentru invitaţie!


Realizator: Spuneaţi, ieri, că sunt trei luni de zile în care guvernul ar fi trebuit să găsească o soluţie să despăgubească companiile din turism pentru restricţiile care au fost luate împotriva acestei industrii. Cu ce efecte?


Daniel Mischie: Deci, industria HoReCa este restricţionată de la funcţionare începând cu data de 18 martie 2020. În decursul anului 2020 au avut loc numeroase întâlniri cu reprezentanţii autorităilor centrale, iar în urma acestor întâlniri, în luna noiembrie, s-a ajuns la un acord prin care pentru rezolvarea şi soluţionarea crizei sanitare, guvernul a restricţionat unităţile HoReCa, iar pentru acest lucru le va despăgubi cu 20% din diferenţa cifrei de afaceri dintre anii 2020 şi 2019. Această despăgubire era făcută pentru a putea acoperi o parte din costurile fixe care nu au putut fi reduse la zero de către proprietarii de restaurante. Pe data de 4 decembrie a fost votată pentru prima oară acestă lege, iar pe 7 decembre guvernul Orban practic şi-a dat demisia. Pe data de 30 decembrie legea a mai fost votată încă o dată de guvernul Cîţu şi pe data de 31 decembrie a fost publicată în "Monitorul Oficial". Miercurea trecută ea a fost, se doreşte a fi completată cu alte articole şi a fost în primă citire această completare în şedinţa de guvern, urmând ca miercuri, odată cu bugetul României, să fie din nou votată. Singurul lucru pe care noi îl solicităm este timpul, pentru că în toată această perioadă proprietarii de restaurante, hoteluri, cafenele, săli de evenimente, trebuie să plătească anumite costuri fixe care nu pot fi reduse la zero. Această amânare permanentă a guvernului şi nerespectarea acestor înţelegeri ne duc într-o situaţie de lipsă de încredere.

Realizator: Tocmai despre asta este vorba: mai este timp fizic pentru a fi aplicate măsurile de compensare a pierderilor în HoReCa, pentru a fi recuperate?

Daniel Mischie: Singura şansă pe care Guvernul României o are astăzi este să salveze trei sferturi din această industrie. Un sfert din această industrie și 70.000 de oameni nu mai activează în această industrie. O parte dintre colegii noștri s-au reorientat către alte industrii, iar o altă parte au părăsit România definitiv.


Realizator: În această situație, vă mențineți intenția de a da în judecată statul român?


Daniel Mischie: Aceasta nu este o intenție; am concretizat acest lucru. Proprietarii de restaurante care s-au unit sub umbrela HORA au început procesul de a da în judecată anumite entități ale statului român, pentru că "statul" este în mod generic. Primul pas a fost de a da în judecată autoritățile locale care au pus în aplicare legea dată de guvern, legea prin care se restricționează activitățile restaurantelor; pasul următor este să ne îndreptăm împotriva Comitetul Național pentru Situații de Urgență, urmând ca ultimul pas să fie împotriva Ministerului de Finanţe, pentru a putea să ne recuperăm pierderile. În acest moment, fiecare unitate din HoReCa, deci fiecare restaurant, în anul 2020 a înregistrat, în medie, pierderi de 120.000 de euro. Deci fiecare restaurant pe lângă care treceţi, fiecare unitate de fast-food, în medie, a înregistrat 120.000 de euro pierdere. Fiecare proprietar a trebuit să aducă de acasă sau să se împrumute la bancă sau la diferite instituţii financiare de 120.000 de euro pentru a putea acoperi lipsa de ajutor din partea guvernului, lipsa de despăgubiri din partea guvernului.


Realizator: Aţi solicitat, de asemenea, să nu mai depindă deschiderea restaurantelor de rata de incidență. Cum ar putea fi posibil? Mai concret, ce propuneți în loc?


Daniel Mischie: Astăzi se dorește să se schimbe algoritmul prin care se calculează coeficientul de persoane infectate cu covid, în sensul în care se dorește și introducerea focarelor. Sigur, este o măsură sanitară, și noi, ca operatori HoReCa, nu ne opunem. În același timp, funcționarea unităților HoReCa este legată de acest coeficient. Acest coeficient se calculează în funcție de populația totală a unităților administrative - și vă dau un exemplu: Bucureștiul este calculat la 2,1 milioane de locuitori. Este un recensământ făcut acum câțiva ani de zile, dar în București trăiesc 3,5 milioane de locuitori. Sugestia noastră și dorința noastră este ca unitățile HoReCa să fie desprinse de procentul de 3 la mie, iar ele să poată funcționa la fel ca restul industriilor: ca industria de transporturi, ca în comerț. În momentul în care este lockdown complet, să fie lockdown și pentru HoReCa. În momentul în care acest coeficient este de peste trei la mie, HoReCa să poată funcționa cu 30% din capacitate, cu respectarea anumitor norme sanitare.


Realizator: Sunt 400.000 de oameni care lucrează direct și indirect în industria ospitalității. Câți dintre aceștia ar putea să-și piardă locurile de muncă?

Daniel Mischie: Deci sunt 400.000 de oameni care lucrează în și pentru industria ospitalității. 200.000 sunt angajați direct și 200.000 lucrează în industrii pe orizontală, care produc bunuri și servicii pentru această industrie: softuri, mobilier și așa mai departe. Dintre cei 200.000 de angajați direct, după cum v-am spus, 70.000 de angajați probabil că nu-și vor mai regăsi locul în această industrie. O mare parte dintre aceștia s-au reorientat către alte industrii și o altă parte a părăsit România pentru alte țări.


Realizator: În această situație, lipsa unor decizii rapide nu ar duce la pierderi și mai mari pentru economie, inclusiv de venituri la buget?


Daniel Mischie: Deci este o cascadă pe care sunt convins că guvernanții noștri o înțeleg. În momentul în care un operator HoReCa se închide, indiferent cât de mic sau de mare este, în acel moment ai șomeri, în acel moment nu mai percepi taxe de la salarii și trebuie să achiți șomaj, în acel moment ai o problemă socială, în acel moment practic populația României nu mai beneficiază de HoReCa, care... deci restaurantele, turismul dau frumusețe oricărei țări. Deci partea frumoasă a fiecărei țări, pe lângă cultură, este turismul. Deci turismul și cultura reprezintă frumusețea țării. Ceea ce se întâmplă astăzi, deciziile sau lipsa deciziilor guvernului fac ca România să fie mai urâtă.


Realizator: Ludovic Orban declara ieri că nu se emit vouchere de vacanță, asta apropo și de frumusețea țării, pe care noi așteptam să o vedem în continuare, voucherele de vacanță pentru anul acesta, pentru că rămân valabile cele de anul trecut. Cum priviți deciza aceasta?


Daniel Mischie: Deci cred că momentul este nepotrivit pentru a lua o astfel de decizie, din punct de vedere al încurajării turismului intern. Aceste vouchere de vacanță erau adresate în special turismului intern. Vom vedea care vor fi efectele, dar din punctul nostru de vedere, nu era momentul pentru a lua o astfel de decizie și aș vrea să nu uităm că această decizie este luată fără consultarea patronatelor din industrie. Patronatele din industrie pot aduce în ochii și în atenția guvernului fenomenele care se întâmplă după o astfel de decizie. Deci anularea tichetelor de vacanță presupune un val de efecte care ar putea dăuna industriei turismului.


Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări.

Etichete : microfon rra
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
România 21 Noiembrie 2024, 19:47

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări

Peste 1.300 de ONG-uri cer partidelor să-și asume poziția față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări