”Apel matinal” - invitat: prefectul Bucureştiului, Alin Stoica
”Apel matinal” - invitat: prefectul Bucureştiului, Alin Stoica.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Aprilie 2021, 09:10
”Apel matinal” - invitat: prefectul Bucureştiului, Alin Stoica
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Daniela Petricani - Până la sfărşitul aprilie, în Bucureşti se va putea dubla capacitatea de vaccinare - conform anunţului Prefecturii Capitalei. Prefectul municipiului Bucureşti afirma că numărul de doze de vaccin alocate de UE pentru România va creşte, ceea ce va putea duce la dublarea capacităţii de vaccinare. Deocamdată, însă, se vor menţine actualele restricţii. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este prefectul capitalei, Alin Stoica. Bună dimineaţa!
Alin Stoica: Bună dimineaţa!
Realizator: În ce condiţii se menţin actualele restricţii valabile acum în weekend privind orarul magazinelor, dar şi circulaţia persoanelor?
Alin Stoica: Suntem pe scenariul prevăzut de hotărârea de guvern şi anume, între gradele de infectare de 4 la mie şi 7,5 la mie avem, de luni până joi, programul de magazine între 5:00 şi 20:00, cu interdicţia de a ieşi din casă după ora 21:00 şi vineri, sâmbătă, duminică avem programul până la 18:00 pentru magazine şi interdicţia de a ieşi din casă la 20:00.
Realizator: Am văzut un sfărşit de săptămână aglomerat în multe magazine. Se pare că orarul scurt a generat un trafic mai intens. S-au respectat reegulile impuse comercianţilor?
Alin Stoica: Asta vrem să vedem acum, se face un bilanţ, să vedem dacă şi comercianţii au respectat acea normă de şapte metri pătraţi pe client în marile magazine. În magazinele mai mici regula era de distanţare de doi metri, nu există o normă care să fie calculată şi vom discuta cu micii comercianţi să vedem care este măsura cea mai bună pentru a evita aglomerările pe weekendul viitor.
Realizator: Şi ce credeţi, după ce veţi vedea ce s-a întâmplat, ce se poate face? Sunt necesare alte adaptări, alte reguli?
Alin Stoica: Nu, mai degrabă să fie clarifcate regulile pentru micii comercianţi şi aceştia să poată impune aceste norme de ocupare pe spaţiu. Vom vedea exact cum anume, în aşa fel încât să evităm aglomerările. Este posibil, însă, să se formeze cozi în afara magazinelor dacă vom aplica aceste reguli sau poate vom avea alte măsuri care să prevină formarea aglomerărilor în interiorul magazinelor.
Realizator: Dar nu se renunţă, deocamdată, la programul scurt?
Alin Stoica: Deocamdată hotărârea de guvern este cea pe care o ştim şi rămânem pe acest program.
Realizator: Spuneaţi că dacă se va ajunge la o rată de infectare de 7,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori scenariul este pregătit. Ce implică el?
Alin Stoica: Implică prelungirea... Adică regulile care se aplică acum, vineri, sâmbătă și duminică, urmează să se aplice pe toată săptămâna. Aceasta este diferența pentru peste 7,5. Nu este însă probabil să ajungem în zona respectivă, având în vedere că în ultima perioadă rata de infectare scade.
Realizator: Ne menţinem, aşadar, pe acel platou. Dar ce urmează?
Alin Stoica: Urmează să creștem numărul de fluxuri de vaccinare, în așa fel încât să accelerăm vaccinarea populației, pentru că, de fapt, soluţia pentru rezolvarea acestei crize este imunizarea populației şi imunizarea se poate obţine doar prin două mijloace, şi anume: vaccinarea sau trecerea prin boală. Nu dorim ca lucrurile să se întâmple prin trecerea prin boală, ci mai degrabă prin vaccinare. De aceea se crește capacitatea de vaccinare şi să sperăm că în câteva luni vom avea un grad de imunizare al populaţiei suficient de mare, încât să putem să revenim la activitățile normale.
Realizator: Domnule prefect, am avut mai multe zile de proteste în capitală. Ați făcut un bilanț al rezultatelor, aveți în vedere o eventuală discuție cu organizatorii?
Alin Stoica: Cu organizatorii nu avem în vedere o discuție, nu au existat solicitări concrete din partea organizatorilor către noi, cel puţin către Prefectură nu a venit niciun fel de solicitare. Mesajele pe care ei le transmiteau sunt destul de eterogene, să spunem. Unele dintre ele pe care le-am auzit, de exemplu nemulțumirea zonei HoReCa sau pentru că tot am discutat, și anume închiderea magazinelor la o oră mai devreme, lucrurile acestea sunt discutate cu asociațiile reprezentative pe ambele zone. Am avut contacte cu HoReCa, am avut contacte cu retailerii și le continuăm și ideile pe care dumnealor le aduc pe masă sunt analizate și dacă pot fi puse în practică, vor fi şi aplicate, bineînţeles. Însă, un dialog cu organizatorii acelor proteste nu are loc, pentru că nici nu a existat o solicitare din partea lor, iar unele dintre solicitări sunt, mă rog, am văzut cu toții: nepurtatul măștii sau refuzul de a recunoaște că avem o problemă şi că pandemia există. Lucrurile acestea nu prea pot fi discutate.
Realizator: Domnule prefect, ştiţi, apropo de HoReCa, în capitală și nu numai se mai organizează încă diverse petreceri, poate în limita unui număr de persoane, dar aceste petreceri încă au loc în restaurante.
Alin Stoica: Restaurantele sunt în continuare verificate. După cum știți, sancţiunile care au fost aplicate au fost înăsprite, în sensul că unii dintre aceşti operatori economici au activitatea suspendată deja şi nu vom ezita să continuăm aplicarea acestor sancţiuni, dacă nu există o conformare voluntară din partea acestora. Din datele pe care le avem, a scăzut destul de mult incidența acestor cazuri și să sperăm că în următoarea perioadă, văzând faptul că autorităţile îşi fac treaba şi controlează, vor trece la conformare voluntară.
Realizator: Sperăm aşa să fie. Vă mulțumim pentru toate precizările.