"Apel matinal" - Invitat: ministrul sănătăţii, Sorina Pintea
România a activat mecanismul european de alertă prin care solicită imunoglobulina necesară pentru tratamentul persoanelor cu boli rare.
Articol de Radiojurnal, 07 Martie 2018, 08:26
România a activat mecanismul european de alertă prin care solicită imunoglobulina necesară pentru tratamentul persoanelor cu boli rare, după ce premierul Viorica Dăncilă a aprobat solicitarea făcută în acest sens de Ministerul Sănătăţii.
Demersul are loc în contextul în care încă de anul trecut au apărut probleme în aprovizionarea cu acest medicament, după retragerea de pe piaţă a producătorilor, cei care asigurau peste 80% din necesar.
Procedura prevede, de asemenea, că România mai poate apela şi la mecanismul NATO. Dar mai multe amănunte aflăm în continuare de la invitatul de astăzi, doamna Sorina Pintea, ministrul sănătăţii. Avem nevoie de imunoglobulină. Care sunt primii paşi pe care i-aţi făcut şi ce urmează?
Sorina Pintea: Primul pas pe care l-am făcut a început, de fapt, în urmă cu o lună, în momentul în care am fost învestită ca ministru al sănătăţii. Atunci am luat la cunoştinţă de problemele cu care ne confruntăm, apoi am avut o întâlnire cu distribuitorii acestor medicamente, în 14 februarie, întâlnire în care s-au discutat cantităţile pe care urmau să ni le furnizeze în perioada imediat următoare. Aflând că nu se va întâmpla nimic, am luat această decizie - o decizie dificilă, un ultimatum, de fapt, la care am fost nevoiţi să apelăm; un ultim pas. Din fericire, avem deja primele răspunsuri: Crucea Roşie din Austria s-a interesat despre problemele noastre - mai mult decât atât, au cerut nişte specificaţii tehnice. La fel, SUA. Deci, am speranţa că vom reuşi să aducem în ţară imunoglobulina necesară.
Realizator: Cât de repede, sau care este perioada estimată când vor sosi primele medicamente?
Sorina Pintea: Nu avem un termen de răspuns în acest mecanism, dar, având în vedere că se cere ajutor, răspunsurile vor veni, sau încep să vină. Termenul de aducere în ţară este, de asemenea, dificil de estimat în acest moment, dar bineînţeles nu va mai dura o lună.
Realizator: Da, sunt veşti bune. Dar apropo de refacerea stocului - pentru că, la un moment dat, mă gândesc că trebuie să avem imunoglobulină în ţară -, refacerea stocului este o soluţie de moment. V-aţi gândit şi cum se poate rezolva problema şi pe termen ceva mai lung?
Sorina Pintea: Da. Declanşarea acestui mecanism ne aduce cantităţile necesare pentru două luni de zile. Ne-am gândit cum putem rezolva această problemă. Avem câteva variante, avem şi contractele în derulare care sper că vor începe distribuitorii să le onoreze. Ne-am gândit şi la variante pe termen lung. Le voi prezenta la momentul potrivit, dar, da, sunt variante.
Realizator: Există riscul ca şi alte tratamente importante să devină indisponibile pentru o anumită perioadă de timp? Mă gândesc poate la vaccinuri - şi voi face trecerea imediat şi la ceea ce se întâmplă cu cazurile legate de gripă.
Sorina Pintea: La vaccinuri nu, în acest moment. Alte tipuri de medicamente, punctual, pot lipsi de pe piaţă, dar nu atât de grav încât să ne îngrijoreze şi să apelăm la aceste mecanisme.
Realizator: Ceva mai devreme, colegii mei de la Ştiri ne-au înştiinţat că astăzi s-au înregistrat alte două cazuri mortale. Avem 84 de morţi, în acest moment, din cauza gripei. Nu vreau să vă întreb de vaccinuri, pentru că ele există. Unii şi-au făcut, alţii nu. Dar ce-i sfătuiţi pe cei care ne ascultă, ca ministru al sănătăţii?
Sorina Pintea: Să respecte măsurile igienico-sanitare, să respecte regulile pe care le ştiu de la medicii de familie şi pe care Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de sănătate publică, le-a transmis în teritoriu. Bineînţeles, acum, în acest moment, vaccinul nu mai are rost să fie făcut. Deja sezonul de gripă scade; numărul infecţiilor respiratorii este în continuă scădere. Dar trebuie să ne pregătim temeinic pentru anul viitor. Ministerul Sănătăţii a făcut deja o comandă, 1.300.000 de doze pentru anul viitor, pentru sezonul gripal viitor. Să sperăm că, din timp, pacienţii vor înţelege că vaccinul trebuie făcut.
Realizator: În urmă cu doar câteva zile, am avut-o invitată pe doamna Lia Olguţa Vasilescu, ministrul muncii, apropo de majorările salariale din Ministerul Sănătăţii - medici şi asistente. Aveţi deja reacţii, feedback? Lumea este mulţumită în sistemul medical?
Sorina Pintea: Nu am încă acest gen de reacţii, pentru că abia după 10 aprilie vor apărea "fluturaşii" cu noile sume, pentru că oamenii au nevoie de certitudini.
Realizator: Vine primăvara... Mă scuzaţi!
Sorina Pintea: Da, de aceea şi 1 Martie a fost o dată minunată, nu? Primăvara salarizării medicale... Dar oamenii încă sunt neîncrezători - o mică parte. Cea mai mare parte realizează că un guvern nu poate să facă glume pe seama acestor majorări salariale, în niciun caz. Mai avem încă de discutat Regulamentul sporurilor. Astăzi avem o întâlnire cu sindicatele pe anexele la Regulamentul sporurilor, dar, din simulările pe care noi le-am făcut, niciunui angajat al sistemului sanitar nu o să-i scadă salariul; dimpotrivă.