Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal" - Invitat: ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Mariu

"Apel matinal" - Invitat: ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Marius Budăi.

 "Apel matinal" - Invitat: ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Mariu
Marius Budăi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale. Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Radio România Actualităţi, 25 Mai 2022, 12:07

"Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican si Cătălin Cîrnu


Daniela Petrican: Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice, "Sprijin pentru România", în valoare de 1,1 miliarde de euro. Măsurile vor fi aplicate de la 1 iulie, fiind prevăzută acordarea diferenței de salariu cuvenită angajaților din sistemul public, în conformitate cu legea salarizării unitare, dar și un sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.


Cătălin Cîrnu: Totodată, Guvernul a decis suspendarea angajărilor la stat începând cu data de 1 iulie, diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială, dar și creșterea colectării veniturilor la bugetul statului. Tocmai de aceea invitatul "Apelului matinal" este astăzi ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi. Bună dimineața!


Marius Budăi: Bună dimineața tuturor! Mulțumesc mult pentru invitație.


Cătălin Cîrnu: Mulțumim că ați acceptat-o. Deschidem prima întrebare, legată de acea sumă de 700 de lei pentru pensionari. Când va putea fi ea acordată?


Marius Budăi: În luna iulie. Va fi similar cu ceea ce s-a întâmplat în luna ianuarie, se va regăsi suma pe cuponul de pensie și în momentul când vor primi pensia, seniorii României vor primi şi acea sumă de bani, seniorii României care au cuantumul pensiei până în 2.000 de lei. Suntem practic acum în al treilea pachet social, să-i spunem aşa, o a treia intervenţie a statului după majorările de pensii de la început de an şi acel sprijin acordat la început de an este al doilea sprijin, acel cu voucherele pentru alimente din două în două luni începând cu luna iunie, şi iată că mai intervenim încă o dată. Vreau să vă spun, cu toată modestia şi toată sinceritatea, că nu ne lăudăm cu aceste măsuri, facem doar ce putem, din ce putem mai bine pentru cetăţenii noştri, să le apărăm puterea de cumpărare, pentru că nu este o situaţie tocmai fericită, nu în România, pe globul pământesc în general acum, în acest moment.


Daniela Petrican: Bănuiesc că aţi făcut o analiză a măsurilor de sprijin adoptate anterior. Ce efect au avut acestea?


Marius Budăi: Orice sprinjin care vine în plus... Pensionarii nu sunt, să ştiţi, cetăţeni care aşteaptă mila statului, ei au muncit pentru ceea ce încadrează acum, dar sunt pensii încă foarte mici în România şi atunci au nevoie de sprijinul nostru şi nu numai pensionarii, ci şi persoanele cu dizabilităţi şi alte categorii de persoane vulnerabile, vorbim aici chiar şi de familii monoparentale, pentru că nu prea s-a vorbit în ultimii doi ani de ele şi sunt... gândiţi-vă, să fii un părinte singur şi să creşti doi, trei copii nu este tocmai uşor. De aceea, intervenţia statului atunci când este nevoie pentru aceste categorii de persoane vulnerabile, dar şi pentru mediul de afaceri este extrem de binevenită.


Cătălin Cîrnu: Economiştii spun că ar putea creşte inflaţia şi tocmai de aceea vă întrebăm, unde vo fi reduse cheltuielile şi cum pot fi atrase venituri suplimentare la bugetul de stat?


Marius Budăi: Să înţelegem, să crească inflaţia din cauza acestor măsuri pe care le ia guvernul sau în general?


Cătălin Cîrnu: Da, da, nu, din cauza ultimelor măsuri, să spunem.


Marius Budăi: Nu are cum să crească inflaţia din cauza acestor măsuri, şi vă spun şi de ce. Inflaţia ar creşte atunci când se majorează veniturile, dacă vin astfel de intervenţii de la stat, dar într-o perioadă de creştere economică. Noi nu suntem acum într-o perioadă de boom economic. Am avut, într-adevăr, o creştere de cote, de /.../, dar suntem încă moderaţi şi ponderaţi în a aprecia cifrele şi cifrele sunt într-o dinamică foarte mare în această perioadă. Dar măsuri de reducere a cheltuielilor se pot lua şi practic este în fişa postului a fiecărui ministru, permanent avem o utilizare eficientă a banului public, până la urmă.

Daniela Petrican: Domnule ministru, primim mesaje de la ascultători şi ne întreabă, suma de 700 de lei se acordă o singură dată pentru pensionari?


Marius Budăi: Este o aşa măsură numită one-ff, adică o singură dată, în luna iulie. Măsura cu tichetele pentru masă, cu cardurile şi cu sumele pentru masă vafi acordată din două în două luni. Aici este încă o intervenţie bugetară, care se acordă o singură dată în iulie. Bineînţeles că până la sfârşit de an suntem cu toţii atenţi la evoluţie şi credeţi-ne că ne-am fi dorit în primul rând ca şi sumele să fie mai mari, dar ne-am fi dorit să nu avem astfel de intervenţii, ci să putem majora veniturile organic, să spunem aşa, dar nu este acum o situaţie de genul ăsta, pentru că după doi ani de pandemie şi cu un război la graniţă nu e tocmai bine.


Cătălin Cîrnu: Toată lumea cunoaşte deja truismul, bugetul de stat are nevoie de bani. Revin, cum vor fi reduse cheltuielile, unde vor fi reduse şi cum pot fi atrase venituri suplimentare la buget?


Marius Budăi: În primul și în primul rând, cheltuielile pot fi reduse, și a spus președintele Marcel Ciolacu foarte clar, nu vorbim de cheltuieli de asistență socială sau de cheltuieli cu salariile, ca să ne ducem cu gândul în altă parte, deci, nu noi, PSD, sub nici o formă nu vom fi promotorii niciodată ai unei astfel de măsuri, dar putem îmbunătăți cheltuielile sau să renunțăm la unele cheltuieli programate în buget, mă refer la cheltuieli de materiale și pe capitolul materiale, pe care le putem duce spre anul următor, poate nu trebuie să achiziționăm toate mașinile pe care ni le-am propus, poate nu trebuie să achiziționăm știu eu ce alte materiale, putem face o analiză financiară fiecare ministru, în interiorul ministerului nostru, și să decidem ca atare.

Daniela Petrican: Să înțelegem că acum există resursele necesare acordării acestor sume, inclusiv angajaților?

Marius Budăi: Nu am fi luat o asemenea măsură dacă nu identificam finanțarea, sursa de finanțare.


Daniela Petrican: Și, practic, cât de mare este efortul bugetar?


Marius Budăi: Păi, 2,3 miliarde pentru măsura... pentru cei 3,2 milioane de pensionari, și 2,3 miliarde de lei pentru majorările de salarii.


Daniela Petrican: Ce efect se așteaptă la nivelul executivului în urma acestor măsuri, domnule ministru?


Marius Budăi: Efectul este unul clar sau ceea ce ne dorim noi: o protecție corectă a cetățenilor României. Altceva nu ne dorim. Suntem într-o perioadă în care ne dorim să mărim venitul, dar suntem într-o perioadă în care situația o cunoaștem cu toții și trebuie să avem această... statul trebuie, este obligat, din punctul meu de vedere să aibă intervenții, atunci când cetățenii au nevoie de el, au nevoie de /stat/.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Încheiem interviul nostru cu o ultimă întrebare. Spuneați recent că PNRR va fi modificat. Discuția privind accelerarea absorției fondurilor europene nu este nouă, însă rezultatele au fost sub așteptări. Cum și în ce fel se poate schimba situația?


Marius Budăi: Tot timpul, prin discuții, am spus tot timpul că sunt adeptul unui dialog corect, onest în ambele sensuri. Eu am fost, cu cifrele pe masă, la Comisia Europeană, mă voi duce și săptămâna viitoare. Discutăm despre realitatea din Uniunea Europeană, nu discutăm acum de realitatea din lume, dar discutăm despre realitatea din Uniunea Europeană și realitatea din România. Şi am explicat comisarilor europeni ce dificultăți întâmpinăm și de ce, poate, un sistem de pensii din România nu poate fi sustenabil, atât timp cât ai cinci milioane de cetățeni care lucrează în state ale Uniunii Europene și contribuie la bugetele acelor state. M-am dus cu toate aceste argumente și cu siguranță, atât timp cât voi avea sprijinul președintelui partidului, Marcel Ciolacu, dar şi al întregului PSD, eu nu mă voi opri, pentru că eu cred în ceea ce spun și cred în ceea ce trebuie să facem. Nu putem să rămânem încorsetați într-o sărăcie până în 2070, că așa s-a gândit cineva la un moment dat. De fapt, recent ați văzut că și prim-vicepreședintele Comisiei Europene a spus foarte clar că se vor rediscuta PNRR-urile.

Cătălin Cîrnu: Sunteți sprijinit doar de partid, din câte înțeleg, sau și de coaliția de guvernare?


Marius Budăi: Eu am văzut de la coaliția de guvernare poziții foarte clare doar de la domnul premier. Când voi avea clar o discuție, cu siguranță voi spune. Dar acum eu am văzut doar poziții foarte, foarte clare de la domnul premier, de la fostul președinte al PNL, ați văzut și dumneavoastră, în spațiul public cum se obosea foarte mult să ne spună cum nu se poate face, când eu cred că, dacă suntem cu toții în această luptă, nu e o luptă a lui Marius Budăi sau a PSD, suntem cu toții în această luptă pentru a face mai bine pentru cetățenii noștri, și atunci cu toții trebuie să lucrăm. Eu dezavuez și foarte multe opinii ale unor economiști care se obosesc foarte mult, la posturile de televiziune și de radio, să ne explice cum nu se poate face, dar nu /.../ de către cetățenii din partea unor economii de marcă, de exemplu, așteaptă și soluții, "Domnule, dar cum se poate face? Ne-am săturat, ne-au spus atâția ani cum nu se poate, dar cum se poate, ai vreo idee?". Cred că aici trebuie să lucrăm foarte mult.


Cătălin Cîrnu: Da, constructiv...


Daniela Petrican: Dar discuțiile despre impozitarea progresivă, în ce stadiu sunt în coaliție?


Marius Budăi: În acest moment se așteaptă analiza de la Ministerul de Finanțe și principala idee de la care s-a plecat pe această măsură a fost de a acorda niște deduceri suplimentare pentru cei de la baza de jos a salarizării din România.

Cătălin Cîrnu: Discuții constructive, până la urmă, pe care le-am purtat și noi. Mulțumim pentru prezența în "Apelul matinal" de astăzi.


Marius Budăi: Vă mulțumesc pentru invitație.


Cătălin Cîrnu: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi, tocmai ce am fost în direct cu domnia sa.

România 21 Ianuarie 2025, 23:41

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, pe care a...

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava
Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat