Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mircea Fechet: Asta înseamnă mai puțini bani cheltuiți de către oameni

"Apel matinal" - Invitat: ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Mircea Fechet: Asta înseamnă mai puțini bani cheltuiți de către oameni
Foto: gov.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 31 Martie 2025, 09:09

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal"- Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Programul "Rabla pentru sobe" începe luni, la ora 10:00, cu etapa de înscriere a primăriilor pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, prin aplicația informatică disponibilă pe platforma afm.ro. Sprijinul este acordat, prin intermediul autorităților locale, oamenilor din peste 900 de comune din zonele de munte.

Primăriile se pot înscrie în programul "Rabla pentru sobe" până în data de 11 aprilie. Ulterior, AFM, Administrația Fondului pentru Mediu, va publica anunțul de înscriere pentru persoanele fizice, dar și a sumelor alocate fiecărei comune în parte. Detalii avem de la invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Bună dimineața!

Bună dimineața!

Pe scurt, din câte am înțeles noi, înainte ca un cetățean să se înscrie în acest program, trebuie să o facă primăria. Corect?

Așa este. Tocmai pentru că acest grup țintă căruia ne adresăm de multe ori e nefamiliarizat cu calculatorul sau cu internetul şi atunci am decis să apelăm și la sprijinul primarilor, care se vor înscrie, într-o primă fază, în acest program cu speranța că ulterior vor ajuta și cetățenii să beneficieze mai ușor și să le explice mai ușor ceea ce au de făcut. De la București e mai greu să le explicăm.

Aşadar, apoi trebuie să se înscrie și persoanele fizice în program sau cum trebuie să se deruleze? E puțin greu de înteles.

Altfel spus, dacă eu, cetățean, aș fi vrut să mă înscriu în acest program, iar Primăria nu a făcut-o, ce se întâmplă?

Abia aici e o problemă pe care am avut-o și la programul "Rabla Local". În măsura în care o primărie ar fi eligibilă, ar fi în lista celor 900 de primării, dar decide să nu participe - mă mir totuși să existe astfel de UAT-uri, atunci și cetățenii de pe raza localității respective pierd această finanțare. Însă eu cred că primarii se vor înscrie. Eu cred că până în 11 aprilie e timp suficient pentru a accesa programul și a semna contracte de finanțare, după care, în limita a 560.000 de lei pentru fiecare din cele peste 900 de comune, aproape o treime din numărul total de UAT-uri, așteptăm beneficiarii să se înscrie.

Așadar, după 11 aprilie se pot înscrie persoanele fizice în program.

Sigur că da.

Sau există o dată certă?

Încă nu e stabilită data la care începe efectiv înscrierea în program, însă astăzi dăm startul programului în sensul în care primarii se pot înscrie.

Mai e un amănunt interesant, ce înseamnă zone de munte? Să exemplificăm, nu știu, de exemplu, hai să luăm Câmpina sau Comarnic, figurat.

Zona de munte e bine definită de o lege. În România avem o lege, se numește Legea muntelui, care are o anexă cu cele 27 de județe și cu toate județele, cu toate localitățile din fiecare județ din lista respectivă. Spre exemplu, la mine în județul Bacău se știe foarte clar care e zona de munte și care e zona de șes. Pentru că dacă mergi la Comănești sau la Dărmănești, sau la Ghimeș sau la Agăș, ești în zona de munte, acolo iarna vine mult mai devreme și nevoia de lemn de foc e una mult mai mare.

De fapt, aceasta este ideea, întrucât programul "Rabla pentru sobe" ar trebui să ne ofere soluții pentru tehnologii noi.

Exact, una dintre condițiile principale ale acestui program este capacitatea sobei, eficiența energetică a sobei. Am pornit de la faptul că în România eficiența mediei e undeva la 25-30%, asta înseamnă că la fiecare patru bușteni băgați pe foc, unul se transformă în căldură în casă și trei se pierd prin coșul de fum sau altcumva. Și atunci una dintre condițiile programului este cea legată de certificarea Eco design. Ea pretinde un randament, o eficiență de minim 75%, ceea ce înseamnă că din cei patru bușteni, trei vor fi transformați în căldură și nu unul, sau mai pe românește, în loc să punem pe foc trei căruțe cu lemne într-o iarnă, punem una singură. Asta înseamnă mai puțini bani cheltuiți de către oameni, înseamnă un confort mai mare și înseamnă și o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că ne propunem ca lemnul din pădurile României să ajungă în fabrici de mobilă sau în unități de producție unde va dobândi o valoare adăugată și nu pe foc, sau în fine. Înțelegem că 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc și se vor încălzi cu lemn de foc, dar acest lucru se poate face și cu o economie la lemn de foc, şi nu în ultimul rând, și asta o spun mereu și la panouri fotovoltaice, și la eficientizarea locuințelor, şi acum, la "Rabla pentru sobe", le rămân oamenilor mai mulți bani pentru celelalte cheltuieli. E o măsură pe care o avem în vedere la oricare dintre programele noastre de finanțare.

Toată lumea are de câștigat. Mă gândesc chiar și la poluare.

Dar nu se renunță la sobele pe lemne.

În niciun caz. Tocmai din acest motiv am decis să anunț lansarea acestui program chiar de la Bruxelles, din inima Europei, aflându-mă la Consiliul de Mediu, acolo. E un simbol, mai curând, e un mesaj simbolistic pe care am încercat să-l transmit. În niciun caz Uniunea Europeană nu ne va spune cu ce să ne încălzim iarna, ne vom încălzi cu ce dorim, însă, așa cum ați spus mai devreme, certificarea Ecodesign nu înseamnă doar o eficiență energetică mai bună, dar înseamnă, în același timp, și emisii mult mai scăzute, pentru că și la țară oamenii merită să respire un aer curat și acolo e nevoie, nu doar în București.

Între timp, cred că mi-am amintit Slănic-Moldova și Târgu Ocna, tot orașe de munte sunt, nu?

Tot de munte.

... asta apropo de vacanțele de altădată. Schimbăm un pic registrul, dar rămânem tot la un alt program, și anume "Rabla pentru tractoare". E un interes mare?

Este un interes foarte mare, din două motive. Unu: până astăzi n-am mai finanțat așa ceva, n-am mai finanțat tractoare și doi: există multe programe de finanțare pentru agricultura românească, dar nici unul sau foarte puține dintre ele se adresează micilor producători, respectiv persoane fizice care au certificat de producător de la primărie şi atunci am decis să umplem și această nevoie și să încercăm să finanțăm și această categorie. Finanțăm până la 55.000 de euro - asta e valoarea maximă a proiectului și în funcție de vârsta aplicantului, putem finanța fie 80 la sută, fie 65 la sută din valoarea tractorului, cu condiția, bineînțeles, casării unui tractor vechi sau a unui autoturism, dacă persoana, dacă beneficiarul nu are un tractor.

Şi practic acest program "Rabla pentru tractoare", când va începe?

Acest program, începe în curând și el. Am definitivat ghidul de finanțare, ceea ce înseamnă că, de îndată ce platforma informatică a AFM-ului este operațională pentru acest program și bugetul AFM-ului este aprobat, eu cred că acest lucru se va întâmpla în maxim, dacă nu în prima, în următoarea, în cealaltă ședință de guvern, programul poate începe.

Cât de repede va debuta și programul Casa Verde Fotovoltaice pentru baterii?

Altă noutate și încercăm să ieșim puțin din logica a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, când finanțam cu precădere programul Rabla. Eu cred că acei oameni care au decis ca, din resurse proprii, pe banii lor, să-și monteze panouri fotovoltaice, nu au mai așteptat programele AFM sau n-au știut de ele, eu cred că acei oameni trebuie sprijiniți cumva, iar acumulatorii introduși la finanțare, în premieră, anul trecut, încep deja să își arate utilitatea, în sensul în care o locuință devine și mai independentă din punct de vedere energetic în măsura în care folosește acumulatori, pentru că nu doar va avea un consum mai mic de energie electrică și o factură mai mică, dar va putea noaptea să consume ceea ce a produs ziua.

Trebuie să vorbim și despre programul de reînnoire a programului auto "Rabla Auto" 2025. Când demarează, vor fi schimbări?

Ne propunem să facem câteva schimbări. Săptămâna trecută cred că am încheiat perioada de limită de transmitere a observațiilor la ghid. Asta înseamnă că, începând de astăzi, putem să centralizăm toate acele informații și să trimitem ghidul la Monitorul Oficial. Marea, sper eu, marea veste bună pe care o voi da românilor în curând este aceea că vom mări valoarea eco- tichetului la mașinile electrice. Acest lucru s-a întâmplat mai ales pentru că în România, începând de anul acesta, se produc trei modele de mașini electrice și speranța noastră este ca acei bani pe care îi vom pune la dispoziția românilor să rămână...

Să se întoarcă în România, practic, în industrie.

....în țara noastră, să rămână în România. Asta nu înseamnă că nu rămân în România și când cumpărăm o mașină produsă în altă țară din Europa și nu neapărat, dar, totuși, atunci când sută la sută din acești bani rămân în industria românească și sprijină industria, e un motiv în plus să fim mai ambițioși și în ceea ce privește bugetul, și în ceea ce privește valoarea voucherului și sper eu ca în această săptămână să putem să dăm o veste bună românilor care așteaptă acest program.

Chiar, la minister aveţi multe maşini electrice - de curiozitate - şi staţii de încărcare?

Avem şi stație de încărcare, avem și multe mașini electrice.

Domnule ministru, având în vedere experiența cu programul "Casa Verde", când fondurile, știm bine, s-au epuizat într-un minut sau poate chiar mai puțin, vă gândiți să schimbați modul de acordare a banilor?

E un lucru care ne îngrijorează, respectiv frustrarea celor care nu reușesc să acceseze programul, când fondurile se epuizează într-un minut sau în două. Și am avut multe discuții și avem în continuare cu colegii de la AFM să găsim soluții pentru a diminua acest fenomen. Bineînțeles că atunci când bugetul e unul limitat și cererea e una foarte mare, indiferent cum ai proceda, competiția își spune cuvântul și toată lumea va încerca să-și securizeze voucherul cât mai repede. E un lucru pe care îl putem controla până la un punct, însă ne propunem să găsim variante prin care să nu mai generăm atâta tensiune și atâta frustrare și cred că anul acesta vom reuși.

Da, multe, multe programe, începând de cel unic "Rabla pentru sobe", până la cel așteptată de industria auto. Cu mulțumiri, o zi bună și cât mai verde!

Mulțumesc și eu! /editor Florin Lepadatu/

Patru arestați preventiv într-un dosar de trafic de droguri de mare risc
România 01 Aprilie 2025, 19:13

Patru arestați preventiv într-un dosar de trafic de droguri de mare risc

Patru persoane au fost arestate preventiv într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc, instrumentat de...

Patru arestați preventiv într-un dosar de trafic de droguri de mare risc
Stadiul negocierilor și modificările propuse la PNRR
România 01 Aprilie 2025, 18:19

Stadiul negocierilor și modificările propuse la PNRR

Romania riscă să piardă peste 13 miliarde de euro pentru neîndeplinirea jaloanelor din PNRR.

Stadiul negocierilor și modificările propuse la PNRR
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe vineri, 4 aprilie
România 01 Aprilie 2025, 18:12

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe vineri, 4 aprilie

În competiția electorală sunt 11 candidați susținuți de formațiuni politice și 4 independenți.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe vineri, 4 aprilie
În județul Tulcea, peste 250 de pietoni au fost amendați
România 01 Aprilie 2025, 17:33

În județul Tulcea, peste 250 de pietoni au fost amendați

Amenzile au fost date pietonilor care nu au respectat regulile privind circulația pe drumurile publice. Acțiunea polițiștilor...

În județul Tulcea, peste 250 de pietoni au fost amendați
Aplicație informatică dedicată gravidelor și mamelor cu copii până la un an
România 01 Aprilie 2025, 17:22

Aplicație informatică dedicată gravidelor și mamelor cu copii până la un an

O aplicație de monitorizare și informare medicală a gravidelor și a mamelor cu copii până într-un an a fost...

Aplicație informatică dedicată gravidelor și mamelor cu copii până la un an
Asiguratorii ar putea fi obligați să respecte tarifele de referință pentru RCA
România 01 Aprilie 2025, 17:20

Asiguratorii ar putea fi obligați să respecte tarifele de referință pentru RCA

Asiguratorii RCA ar putea fi obligaţi să respecte tarifele de referinţă stabilite de ASF, potrivit unui proiect de lege care...

Asiguratorii ar putea fi obligați să respecte tarifele de referință pentru RCA
România 01 Aprilie 2025, 17:19

Clădiri iluminate în albastru de Ziua Conștientizării Autismului

Consiliul Județean Cluj se alătură demersurilor prin intermediul cărora se marchează, în data de 2 aprilie, Ziua...

Clădiri iluminate în albastru de Ziua Conștientizării Autismului
USR a cerut demiterea lui Mihail Neamțu de la șefia Comisiei pentru cultură
România 01 Aprilie 2025, 16:12

USR a cerut demiterea lui Mihail Neamțu de la șefia Comisiei pentru cultură

În replică, Mihail Neamțu a declarat că regretă implicațiile pe care discursul său le-a adus în spațiul public.

USR a cerut demiterea lui Mihail Neamțu de la șefia Comisiei pentru cultură