Apel matinal: Invitat ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici
Articol de Cătălin Cîrnu, 05 August 2019, 09:20
AUDIO Apel matinal: Invitat ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 august, ora 8:31) - Apel matinal - Realizator: Cătălin Cârnu - Proiectul de rectificare bugetară va fi prezentat astăzi Guvernului, iar despre acest subiect discutăm și noi chiar acum alături de invitatul "Apelului Matinal", ministrul Finanțelor publice, Orlando Teodorovici. Bună dimineața!
Eugen Teodorovici: Bună dimineaţa!
Realizator: Ştiu că de fiecare dată când este vorba de o rectificare bugetară unii vor, alții primesc. Cam ce se va întâmpla odată cu această rectificare?
Eugen Teodorovici: Da, e important de spus că faţă de ceea ce a apărut în spaţiul public zilele trecute, pot să spun aşa, într-un singur cuvânt că va fi o rectificare sperăm noi pozitivă, adică toate ministerele, cele care au planificate măsuri importante de investiţii şi nu numai, vor primi toate sumele necesare astfel încât până la finele acestui an să le şi aplice.
Realizator: Vor fi ministere care vor pierde, care vor avea un plus?
Eugen Teodorovici: Nu, nu. Vor fi ministere care vor avea bugetele, să spunem aşa, aşa /../ cum au fost planificate şi chiar vor fi anumite, să spun aşa, plusuri acolo unde au fost adăugate măsuri faţă de cele pe care cu toţii le cunoaştem. Ele vor fi anunţate în mod public odată cu momentul rectificării de doamna prim-ministru şi, ca o concluzie, sunt convins că va fi o rectificare pozitivă.
Realizator: Vor primi bani şi autorităţile locale, de exemplu?
Eugen Teodorovici: Da, categoric, vor primi. Fondurile pe care la început de an, să spunem, prin diferenţele acelea de formulă aplicată pentru echilibrarea bugetelor locale. Aşa cum am promis noi în programul de guvernare, ştiţi foarte bine, de la 1 ianuarie avem 100% impozitul pe venit pe care trebuie să-l alocăm la nivel local, aşa am promis şi chiar dacă Legea bugetului de stat pe acest an prevede din luna martie, să spunem aşa, inclusiv această alocare, nu, o să o dăm de la început de an, o să alocăm sumele necesare pentru funcţionarea până la final de an a /.../ locale şi ce proiecte mai au de investiţii, dezvoltare, dar se va face într-o abordare oarecum diferită, să spunem, sumele vor fi alocate şi pe baza acestor nevoi, punctual, în discuţie cu fiecare /.../ în parte astfel încât să fim siguri că sumele vor fi suficiente pentru ceea ce au de făcut până la final de an. Cum v-am spus, funcţionale, cheltuielile sociale pe care le au de asigurat, dezvoltarea, partea de dezvoltare, cofinanţări la proiectele europene sau din cele guvernamentale, PNDL-ul şi alte de acest fel.
Realizator: Conform promisiunilor, pensiile vor fi majorate, de la 1 septembrie şi, totuşi, având...
Eugen Teodorovici: Da, categoric.
Realizator: ...având în vedere această rectificare pozitivă, sunt bani la buget, domnule ministru?
Eugen Teodorovici: Sunt. Şi tot timpul noi am spus-o, dar, mai mult decât am spus-o, am şi aplicat ce am spus, în sensul că toate veniturile populaţiei au fost asigurate, adică atât salarii, cât şi pensii - cum spuneaţi puţin mai devereme - de la 1 septembrie creşterea punctului de pensie are prevăzut în buget, încă de la început de an, suma necesară şi pe mai departe aplicarea Legii pensiilor, care, spuneam eu cât mai multe ori, reprezintă o provocare, în special de anul viitor, atunci când în septembrie este un alt moment foarte important, vrem să prezentăm în mod public proiectul de buget pe anul 2020, veţi vedea acolo şi sumele aferente creşterii, să spunem aşa, sau aplicării, ceea ce înseamnă aplicarea Legii pensiilor. Deci, în septembrie, noi vrem să publicăm, pentru transparenţă şi pentru dezbatere publică, proiectul de buget pe 2020, ca să nu mai stăm pe final de an să stăm...
Realizator: Cum s-a întâmplat.
Eugen Teodorovici: Exact, exact.
Realizator: Apropo însă, de veştile din coaliţie, dacă nu greşesc, Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE, nu era convins de această formă a proiectului de rectificare în forma pe care o doriţi. Credeţi că sunt ceva tensiuni în coaliţie, din cauza rectificării?
Eugen Teodorovici: Nu. Îl ştim cu toţii pe domnul Varujan, dânsul... A trecut ceva timp de când nu mai este ministru de finanţe şi probabil că anumite practici, să spunem, aşa-numite /.../ de finanţe au devenit, aşa, cam depărate şi probabil de temut, pentru care dânsul a făcut afirmaţii pe care le-a făcut, dar noi am avut discuţii şi zilele trecute în coaliţie, o să avem şi săptămâna aceasta. Săptămâna aceasta planificăm să aprobăm această rectificare de buget şi cred că lucurile sunt clarificate, doar micile detalii au mai rămas de pus la punct şi lucrurile sunt aşa cum am spus şi în coaliţie şi cum am promis populaţiei, mai ales.
Realizator: Două chestiuni şi mai cu seamă a doua este mai mult o curiozitate...
Eugen Teodorovici: Vă rog.
Realizator: ...este vorba de aministie fiscală? Aţi luat în calcul?
Eugen Teodorovici: Este o restructurare financiară. Este o restructurare financiară, de ce? Pentru că, prin măsura sau măsurile pe care le-am propus în ordonanţa simplă, aprobată de Guvern săpătmâna trecută şi care urma să apară în Monitorul Oficial, probabil că azi sau mâine, sunt măsuri care stimulează conformarea, deci plata faţă de bugetul de stat a unor datorii istorice, să spunem aşa, din partea unor companii, sunt, zic eu, că este o acţiune care va ajuta foarte mult mediul de afaceri şi nu numai pentru cei care sunt datori la stat, să spunem, din motive poate obiective, astea sunt chestiuni care vin de ani de zile în spate şi pentru care am luat această măsură. De ce? Pentru că, vă dau de exemplu, companiile mari de stat, care nu mai au cum să fie susţinute, pentru că cei de la Comisia Europeană...
Realizator: Exact.
Eugen Teodorovici: ...consideră că ei sunt ajutor de stat, să spunem, ilegal şi, atunci, în doi,trei, cinci ani de zile, posibil ca aceste companii să aibă chiar probleme şi chiar să fie închise şi pentru a nu fi închise şi pentru a nu plăti noi, toţi românii, acele salarii compensatorii, mai bine luăm acum o măsură care pune pe picioare astfel de companii, intră cu adevăra în mediul de afaceri, produc /.../ economică, la care se pot conecta şi IMM-urile şi cele mici ca şi mărime.
Zic eu, este o măsură foarte bună și, mai mult, se aplică în oglindă și mediului, adică sunt peste 2.700 de companii care pot să intre în acest an în acest mecanism de /.../ financiară și vreau să vă spun încă un lucru care nu este prevăzut în ordonanță, dar pe care l-am promis în /.../ economic, pentru cei care își plătesc la timp dările către stat, în ultimii trei ani de zile n-au avut, să zic așa, întârzieri. Pentru ei pregătim un, să spunem așa, un element de stimul. În 25, pentru fiecare lună când au obligativitate de plată către stat se aplică o reducere între 1-5%, /.../ să facem un calcul pe zona asta, ca să menținem un comportament corect acestor companii. Și asta va fi, va rămâne în permanență în economie, astfel încât cei care sunt buni la plată față de stat să-și mențină acest comportament corect și să stimulăm și alte companii să facă același lucru.
Realizator: Da, vom mai discuta, sunt sigur, după ce va avea loc această rectificare bugetară de care vorbeam, dar o curiozitate cred, împărtășită de toți ascultătorii noștri, apropo de cea mai mare pensie plătită în România, aproape 74 de mii de lei. Nu înțeleg care au fost calculele, algoritmul care a dus. Mi se pare o sumă enormă, n-am nimic cu omul care o primește, evident. Dar cum s-a ajuns la această sumă?
Eugen Teodorovici: Da, noi am făcut la final, să știți că am venit și cu o propunere și sperăm să decidem în Guvern ca și acest lucru, pentru un act normativ, un proiect, fie de lege, nu contează acum forma, ci să luăm o decizie la nivelul guvernării, pentru că, într-adevăr, cea mai mare pensie în plata din România este undeva la... în lei, 74 de mii și ceva, cam 15.000 de euro și credem că nu este, totuși, /.../ este mai mult o formă de justiție socială, să spunem așa, sau echitate socială, pentru că mai ales în pensii pentru care nu s-a contribuit cu nimic, să zic așa, de către persoana respectivă. Nu e o pensie pe principiul contributivității, ceea ce este incorect față de ceilalți mulți, foarte mulți pensionari care au contribuit și care au pensii, să spunem așa, destul de... la un nivel destul de scăzut și atunci un astfel de act este, zic eu, obligatoriu mai mult moral și de îndreptare a unor inechități, să spunem. Și în acest sens e un mecanism propus la finanțe, se va discuta în guvern și vom vedea exact forma în care va pleca mai departe în economie, fie într-o ordonanță, fie într-un proiect de lege care merge în Parlament, unde sunt deja două inițiative de acest fel și atunci parlamentarii vor avea ocazia, mai ales cei care au strigat foarte mult pe acest subiect să și dovedească prin fapte, printr-o decizie în Parlament, că lucrurile pot fi îndreptate.
Realizator: Da. Voiam să închei aici interviul, dar pentru că am primit deja un mesaj de la o persoană cu handicap, o să vă întreb de ce nu s-a majorat în anul 2019 indemnizația pentru persoanele cu handicap, fiind singura categorie care nu beneficiază de majorare, ne scrie ascultătorul nostru, repet, o persoană cu dizabilități.
Eugen Teodorovici: Da, aici iar este un subiect sensibil, pe care îl tratăm cu, să zic așa, cu responsabilitate la nivel de guvern. Este în lucru un astfel de proiect, din partea Ministerului Muncii. O să discutăm asupra lui și cel târziu, să spunem în bugetul anului viitor, vor fi prevăzute astfel de modificări în sensul de greștere, pentru că este corect, sunt persoane care au nevoie de aceste sume, nu sunt sume foarte mari, dar au nevoie de aceste sume pentru cele, să spunem așa, necesare.
Realizator: Traiului și vieții de zi cu zi.
Eugen Teodorovici: Exact!
Realizator: Vă mulțumesc!
Eugen Teodorovici: Cu mare drag și o zi bună!
Realizator: Vă mulțumesc pentru aceste precizări. La fel, o zi cât mai frumoasă tuturor celor care sunteți pe frecvențele RRA. Invitatul 'Apelului matinal', astăzi, a fost ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici.