Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă
, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Articol de Florin Lepădatu, 24 Martie 2021, 09:12

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizator: Ministerul Apărării asigură, în prezent, locuri pentru vaccinarea populației generale în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în cadrul spitalelor militare, sedii ale armatei și în unități militare din capitală și din țară, deservite de aproximativ 1.000 de angajați ai ministerului, adică peste 250 de medici, 500 de asistenți medicali și peste 200 de registratori. Suplimentar, conform conducerii Ministerului Apărării Naționale, în sprijinul autorităților locale, MApN poate organiza centre de vaccinare mobile proprii sau poate asigura echipe medicale care să deservească astfel de centre înființate de autoritățile locale, pentru a putea susține efortul național pentru campania de vaccinare a persoanelor din comunitățile aflate în zone izolate sau greu accesibile. Sute de militari mai susțin, totodată, programarea la vaccinare, asigurând în ture serviciile de call center. Iar de luna viitoare, Ministerul Apărării Naționale își va suplimenta centrele de vaccinare și capacitățile proprii de vaccinare. Discutăm pe această temă alături de invitatul "Apelului matinal de astăzi", chiar ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă. Bună dimineața!


Nicolae Ciucă: Bună dimineața!


Realizator: Domnule ministru, MApN va crește numărul de centre de vaccinare? Să le reamintim ascultătorilor, sunt 56 în acest moment.


Nicolae Ciucă: Sunt 56 active și suntem în măsură să creștem până la 92, așa cum a fost repartizat slotul acesta pentru MApN în cadrul planificărilor care au loc la nivelul CNCAV și vă pot spune că suntem în măsură să creștem numărul de persoane vaccinate, până la aproximativ 3.500 pe zi, în felul acesta reușind să încheiem partea de vaccinare a personalulului din Ministerul Apărării Naționale în prima decadă a lunii aprilie, concomitent cu continuarea vaccinării populației civile, așa cum ați prezentat și dumneavoastră, urmând ca din 5, nu mai târziu de 10 aprilie să deschidem tot fluxul din centrele de vaccinare pentru populația civilă, putând astfel, totodată, mărind și numărul centrelor de vaccinare, să ajungem să vaccinăm în jur de 14.000 de oameni. Pentru că toate elementele de analiză pe care le-am efectuat împreună cu specialiștii de la Direcția Medicală și, sigur, ne-am coordonat cu Ministerul Sănătății, există o singură măsură care este viabilă pentru tot ceea ce înseamnă lupta împotriva virusului SARS-CoV-2 și anume, o campanie coerentă și cât mai dinamică de vaccinare.


Realizator: Da, îmi amintesc și de ceea ce ne spunea, tot aici, la "Apel matinal", colonelul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, undeva la jumătatea lunii aprilie ar trebui să avem inoculate zilnic 100.000 de doze. Sunt curios dacă Ministerul Apărării Naționale a primit solicitări de sprijin de la autoritățile locale, apropo de această campanie de vaccinare.

Nicolae Ciucă: Vreau să menționez că toate aceste solicitări sunt gestionate de către CNCAV, de către Centrul Național de Coordonare a Vaccinării și noi vom acționa în deplină corelare și coordonare cu Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiului București, desigur, fiind în măsură ca acolo unde este nevoie să putem acționa cu echipele mobile. De altfel, și creșterea numărului de doze şi a personalului civil care urmează să se vaccineze în centrele MApN este coordonat cu direcțiile de sănătate publică.


Realizator: Aveți idee însă, în acest moment, personalul MApN, Armata României, militarii, veteranii de război cam în ce proporție au fost vaccinați?


Nicolae Ciucă: Noi estimăm că am atins o proporție de aproximativ 50%, fiind în măsură, aşa cum spuneam, odată cu creșterea numărului de doze și intensificarea ritmului de vaccinare, să finalizăm până pe 5 aprilie.


Realizator: Un centru de vaccinare, m-am uitat şi eu atent pe listă, funcționează inclusiv la Institutul Cantacuzino. Și acum, cred că e întrebarea pe care orice ascultător ar lansa-o, vom putea produce și noi, la un moment dat, nu știu, un vaccin anti-Covid românesc?


Nicolae Ciucă: Este prematur să dau un răspuns la această întrebare. Vă pot spune în schimb că la Cantacuzino s-a repus în funcțiune și s-a verificat linia de producere a vaccinului gripal, obținându-se un produs care se găsește în continuare, în procesul de verificare și testare, urmând ca, atunci când tot acest proces va fi finalizat, specialiştii să ia o decizie. Nu vreau să induc speranțe deşarte, pentru că aici ne găsim în acest moment.


Realizator: Apropo de acest moment, foarte mulți bolnavi sunt internați la Terapie Intensivă. Ştiu că Academia Tehnică Militară a proiectat un ventilator mecanic non invaziv, un aparat de care România are nevoie. Cunoașteți dacă proiectul a fost finalizat, când va fi omologat?


Nicolae Ciucă: Da, săptămâna trecută am participat la o activitate de prezentare a prototipului la Academia Tehnică Militară, nu este proiectul doar al Academiei. S-a lucrat cu o companie privată, care are specialiști și au putut să-și coordoneze efortul în acest sens. S-a obținut prototipul s-a obţinut certificatul ISO și, de asemenea, s-a obținut un acord de la companii din Cehia și Germania pentru intrarea în procesul de omologare a acestui ventilator.


Realizator: Apropo de acest al treilea val de infectări cu Covid-19, cunoaștem și acest amănunt, a crescut considerabil presiunea pe toate unitățile ATI din țară. Ştiu că armata, generic vorbind, a instalat deja module la Timișoara, spuneați de tot personalul dislocat în această campanie de vaccinare. Sunteți pregătiți să interveniți cu tehnică și personal acolo unde va fi nevoie?


Nicolae Ciucă: În acest moment doresc să subliniez că Ministerul Apărării Naționale, rețeaua medicală a Ministerului Apărării Naționale a organizat și puse în funcțiune trei spitale ROL 2 unde activează personal din spitalele militare, reușind să adaptăm toate elementele pe cerință pentru a putea să facem față la combaterea acestei pandemii. În acest moment, împreună cu Ministerul Sănătății vom lua măsurile care se impun și sigur, dacă este nevoie și suntem solicitați, vom acţiona ca atare.

Realizator: Schimbăm un pic registrul, profit acum, pentru că vă avem invitat la "Apel matinal". Apropo de baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, am citit recent că se vor investi mulți bani pentru un proiect de modernizare. Aveţi ceva amănunte?


Nicolae Ciucă: Da, imediat. Aș dori totuși să mai fac o precizare.


Realizator: Vă rog!


Nicolae Ciucă: Pentru că dumneavoastră aţi menționat că militarii, personalul militar asigură preluarea apelurilor în call center-urile organizate la nivelul Ministerului Apărării Naționale. Acolo îşi desfăşoară activitatea începând din 15 martie 600 de astfel de posturi telefonice şi totodată, am reuşit să punem în funcțiune 180 de posturi live-chat care vin să sprijine tot acest efort și mărirea ritmului de planificare, sperând ca astfel să putem să dăm mai multă anvergură campanie de vaccinare. Revenind la întrebarea dumneavoastră, da, începând din acest an se va intra în prima etapă de modernizare a bazei de la Kogălniceanu. Discutăm de o investiție de aproximativ 400 de milioane de euro în următorii cinci ani. Proiectul se va derula pe o perioadă mai mare de timp, dar în tot acest interval vom identifica elementele de coordonare și cooperare cu aliaţii noştri din NATO şi partenerul nostru strategic.


Realizator: Da, ştiu că agricultorii din zonă așteptau un semnal, apropo de baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Despre ce era vorba? Citisem de terenuri ceva, nu?


Nicolae Ciucă: Da, am avut o întâlnire vinerea trecută cu reprezentanţi ai fermierilor din zona Mihail Kogălniceanu. Au venit cu o idee foarte bună, pe care am îmbrățișat-o. O dată ce am preluat aceste terenuri, sigur că ele au fost, la prima vedere, scoase de sub activitatea de producție agricolă și atunci dumnealor au venit şi au zis că intenționează să folosească și să fructifice în continuare terenul, pentru că este fertil și ar fi păcat să rămână nelucrat. O idee pe care încă o dată am îmbrăţişat-o, mi-a plăcut foarte mult, am discutat cu reprezentanții de la nivelul Ministerului Apărării Naționale și începând de luni s-a lucrat la partea aceasta de reglementare, astfel încât fermierii să poate să continuie munca pe terenul respectiv și atunci când se va ajunge la termenele de începere a lucrărilor să putem să eliberăm terenul şi să îl redăm activității specifice ministerului.


Realizator: Suntem pe final de interviu. Din câte am sesizat, se aude zgomot, ca și când vă aflați în mașină. Vă deplasați undeva? Îmi permit să fiu curios.


Nicolae Ciucă: Da, ne deplasăm către localitatea Dăbuleni, unde astăzi - așa cum am fost anunţat - are loc începerea campaniei de împădurire, pentru că acolo discutăm despre o zonă afectată de procesul de deșertificare. Fiind senator de Dolj, cred că este o activitate foarte importantă să conștientizăm că nu s-a oprit aici acest fenomen. Sunt 130.000 de hectare afectate şi dacă nu se iau măsuri, procesul de degradare va continua.


Realizator: Da, specialiştii au spus, într-adevăr, că este un proces de deșertificare, mai ales în sudul Olteniei. Mulțumesc şi drum bun!


Nicolae Ciucă: Vă mulțumesc! De asemenea, o zi bună.


Realizator: Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Etichete : nicolae ciuca
APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale