Apel matinal - Invitat: Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIMB
AUDIO și TEXT - "Apel matinal" - Invitat: Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului Bucureşti
Articol de Cătălin Cîrnu, 06 Octombrie 2021, 10:17
AUDIO: Apel matinal.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 octombrie, ora 8:30) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, majorarea dobânzii de referință la 1,5% pe an, de la 1,25, chiar de astăzi.
De remarcat că dobânda de politică monetară era nemodificată din luna ianuarie a anului 2021.
Conform specialiștilor, deciziile Băncii Centrale vin pe fondul crizei economice declanșate în pandemie, dar și a turbulențelor politice din ultima perioadă.
Pe această temă discutăm, alături de invitatul de astăzi al ”Apelului matinal”, Iuliu Stocklosa, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Bună dimineața!
Iuliu Stocklosa: Bună dimineața, domnule Cătălin, dumneavoastră și ascultătorilor dumneavoastră.
Realizator: Înainte de toate, cum influențează dezbaterea, nu știu, turbulențele, controverse lipolitice mediul economic?
Iuliu Stocklosa: Căderea guvernului în plin val patru al pandemiei și pe fondul creșterii accelerate a prețurilor la materii prime, materiale, energie, combustibili, gaze naturale îngrijorează profund comunitatea de afaceri. Instabilitatea aceasta politică va pune mare presiunea pe cursul de schimb și pe piețe, în general. De asemenea, comunitatea de afaceri pot să vă spun că are nevoie de stabilitate, predictibilitate, îndeosebi în domeniul fiscal. Antreprenorii noștri își exprimă îngrijorarea cu privire la posibile modificări ale sistemului de impozitare și taxare, ca soluție de reducere a deficitului bugetar.
Realizator: La ce ar trebui să ne așteptăm sau poate de ce ar fi nevoie ca lucrurile să revină pe făgașul normal?
Iuliu Stocklosa: În primul rând, dobânzile la credit să nu crească, pentru că ne așteptăm la acest lucru în viitorul apropiat, având în vedere majorarea ratei dobânzii de politică monetară, /lucru/ pe care tocmai l-ați specificat, și stabilitatea legislației fiscale, în primul rând.
Realizator: După cum remarcăm, banca centrală monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional; este pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune? Va fi oare sau este nevoie de o intervenție a Băncii Naționale a României? Vorbeam și de creșterea dobânzii-cheie, gândindu-ne la tot ceea ce așteaptă mediul de afaceri.
Iuliu Stocklosa: Din experiența noastră, a oamenilor de afaceri, avem încredere în Banca Naţională că va interveni la timp în așa fel încât să nu avem o rostogolire a prețurilor, mărire și așa mai departe, pentru că, în momentul ăsta, prețurile, știți foarte bine, la nivel mondial, nu numai în România, au crescut semnificativ. În acest sens, cred că Banca este pregătită pentru așa ceva.
Realizator: Am văzut recent o poziție exprimată public de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, care spunea: "Actualele evoluții politice din România au dus la pierderea încrederii companiilor germane". Şi acum lansez și întrebarea: ce se întâmplă la nivel european în context pandemic și mai ales în ceea ce privește această relație cu investitorii străini în țara noastră?
Iuliu Stocklosa: Da. Semnalul de alarmă tras de colegii noștri de la Camera Româno-Germană este un semnal important, având relații directe cu investitorii germani./lbadiu
Dar pot să vă spun că, cel puțin la nivel european, al UE, România în momentul ăsta are o balanţă echilibrată: exporturi 73%, importuri 74%. A scăzut cu 5% valoarea schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană din cauza exitului Marii Britanii, dar noi ne aşteptăm ca această situaţie în viitorul apropiat să nu fie chiar foarte puternic influenţată.
Realizator: Dacă tot aţi amintit de Brexit: a resimţit în vreun fel mediul de afaceri din România ieşirea Marii Britanii din UE?
Iuliu Stocklosa: Din păcate, se resimte această ieşire. Nu este o influenţă foarte puternică în acest moment, dar în viitor, dacă nu ne organizăm cum trebuie, va influenţa foarte mult acest Brexit, cel puţin pentru exporturile româneşti, unde acum apar nişte blocaje. Firmele exportatoare au nevoie de certificate de origine a mărcii; noi, Camera de Comerţ a Municipiului Bucureşti, putem să dăm aceste certificate de origine în aşa fel încât să ajutăm exportatorii să îşi rezolve problemele apărute, noi.
Realizator: Sunt turbulenţe de acest gen şi în Europa?
Iuliu Stocklosa: Nu pot să mă exprim în sensul ăsta; e o chestie politică.
Realizator: Fără îndoială. Mai ştiu doar că astăzi CCIMB organizează cea de-a 28-a ediţie a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti. Pe scurt - le spun ascultătorilor noştri -, dintre cele aproape 152.000 de firme cu sediul social în capitală care au depus bilanţul aferent anului trecut au îndeplinit criteriile de eligibilitate 49.000. Dintre acestea, vor fi premiate circa 7.000, în cadrul a şapte secţiuni: servicii, comerţ, industrie, construcţii, cercetare-dezvoltare şi hi-tech, turism şi agricultură. Sunt binevenite astfel de premii? Ce importanţă au?
Iuliu Stocklosa: Sunt foarte binevenite, pentru că antreprenorii români doresc să fie vizibili în piaţă, în primul rând, şi în al doilea rând cred că este singurul mod de recompensă a antreprenorilor care sunt performanţi. Mă aşteptam cumva ANAF să vină cu nişte facilităţi fiscale, pentru că întotdeauna apar facilităţi pentru repetenţi, şi nu pentru premianţi. Sunt firme care de 30 de ani performează în piaţă - şi vă dau un exemplu foarte interesant. Noi anul ăsta dăm inclusiv premii pentru excelenţă. În studiul pe care l-am făcut sunt 817 firme excelente. Asta ce înseamnă? În ultimii cinci ani de zile au fost pe primele trei locuri în domeniul lor de activitate şi la dimensiunea firmei respective, ceea ce înseamnă o stabilitate extraordinară pentru piaţa bucureşteană de business.
Realizator: Şi noi acordăm premii de excelenţă tuturor celor care ne ascultă. Vă mulţumesc pentru informaţiile pe care ni le-aţi furnizat şi succes deseară în gală.
Iuliu Stocklosa: Şi eu vă mulţumesc!
(RS)